Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Størst uansett idrett

Marit Bjørgen er slik vi ønsker toppidretten vår skal være.

 DET BESTE FOR NORGE:  Marit Bjørgen og resten av skijentene er slik vi ønsker toppidretten skal være. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
DET BESTE FOR NORGE: Marit Bjørgen og resten av skijentene er slik vi ønsker toppidretten skal være. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR litt over to år siden ble Marit Bjørgen kåret til verdens beste kvinnelige idrettsutøver. Siden har alt for mange vært opptatt av å prate ned langrennsjentenes prestasjoner, men tatt fullstendig feil:

•• Dette er den eliteidretten det er verdt for oss å satse på.

Det går an å diskutere verdien av slike kåringer. Denne ble gjort av journalister fra 79 land tilknyttet det internasjonale sportsjournalistforbundet (AIPS), og det finnes sikkert smartere folk enn sportsjournalister.

Men ingen bedre kvinnelig olympier enn Marit Bjørgen. I hvert fall ikke for oss.

OGSÅ lista over hvem som har tatt flest medaljer i de olympiske lekene, er til å diskutere. Ikke akkurat antallet; Marits 6 gull, 3 sølv og en bronse topper greit der, men dessverre hvordan de er blitt vunnet.

Etter som årene har gått ser vi stadig klarere at dette er en dels manipulert lista med individuelle forskyvninger. Den reflekterer også hvem som har -- og hvem som ikke har -- brukt dop.

Bak Marit er fire av fem avslørt som dopere, og helt nederst ligger også minnet om DDR; det eneste landet der dopingbruket var tvers igjennom statlig systematisert.

FOR det er landet dette egentlig er snakk om. Det grunnleggende spørsmålet er hvilken toppidrett vi vi ha; om de olympiske medaljene våre skal reflektere noen felles verdier.

Det er dette verdigrunnlaget som gjør Marits prestasjon så spesiell. Hun står for alt det mange av oss forbinder med det fineste av idrett; det daglige treningslitet år ut og år inn som til slutt blir betalt, lojalitet mot de som var der og hjalp til underveis mot toppen og raushet overfor konkurrenter uansett hvordan selve konkurransen går.

GJENNOM et par uker i Sotsji-OL er disse verdiene blitt utfordret på høyst ulikt sett. Muligens var det grunnen til at Marit aldri fikk sjansen til å ta de seks gullmedaljene hun satset på, men hun står igjen med mye mer:

•• Ingen har som henne i sorgen og de par, tre sportslige skuffelsene vist hvor enkel og menneskelig den fineste toppidretten også kan være.

Da blir noen medaljer fra eller til helt ubetydelig selv i et regnestykke som mange mener nettopp bare dreier seg om antall gull.

SÅNN var det ikke tilfeldig at det ble Marit som dro Therese Johaug og Kristin Størmer Steira fram til den trippelseieren denne gruppa har slitt for. Og like naturlig at det helt til slutt ble Marit; og ikke de to bakkeklatrerne; som stakk fra rett før toppen av den siste mota.

Langrenn er som navnet beskriver, helst et langt stykke arbeid med mye kunnskap som skal plukkes opp underveis. Det er denne erfaringen som over år har gjort de rutinerte norske løperne til kvinner over sin egen idrett. Til de som fritt tar valgene; de som tør å dra fra tidlig på 3-mila, de som trosser beskjedene om å bytte ski og som vinner hver sin flotte medalje fordelt etter det reelle styrkeforholdet.

For i norsk idrett er det ingen jenter som er bedre. Ikke i internasjonal olympisk vinteridrett heller; om vi skal tro på listene.

Med Marit Bjørgen går det uansett an å tro på norsk toppidrett.

Hele Norges coronakart