Kvinnemysteriet

Størst ulikheter i verden: Funn om norske idrettsjenter ryster internasjonale stjerner

Dagbladet har snakket med en rekke norske og internasjonale idrettsprofiler om funnene som vekker stor global oppsikt: Ingen idrettsnasjoner er mindre likestilt mellom kjønnene enn Norge, målt i resultater.

ENORME KJØNNSFORSKJELLER: Til tross for Marit Bjørgens enorme suksess, har ingen nasjoner større avvik mellom herre- og kvinnegull enn Norge. Dagbladets funn vekker stor oppsikt blant både norske og internasjonale idrettsprofiler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENORME KJØNNSFORSKJELLER: Til tross for Marit Bjørgens enorme suksess, har ingen nasjoner større avvik mellom herre- og kvinnegull enn Norge. Dagbladets funn vekker stor oppsikt blant både norske og internasjonale idrettsprofiler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KVINNEMYSTERIET: I et glansbilde av norsk idrett, norsk kultur og norsk nasjonalromantikk gikk Therese Johaug i mål foran Marit Bjørgen på tremila i VM i Holmenkollen i 2011 med gledestårer så sterke både blant utøvere og resten av det norske folk at akkurat da var ingenting større.

I det samme glansbildet har håndballjentene skapt tilsvarende udødelige norske minner i EM, VM og OL og blitt løftet fram som noe av det nordmenn flest er aller mest stolte av.

De beste av de norske idrettskvinnene har defintivt besteget toppen av den norske rangstigen i fjellandet i nord.

Men bak det vakre, idylliske og nær perfekte maleriet skjuler det seg en mørkere og nedstøvet bakside.

Ingen av verdens beste idrettsnasjoner er mindre likestilt enn Norge målt i antall olympiske gull og topplasseringer i verdenscupen. Ingen har større avvik mellom herrene og kvinnenes gullandel i kvinnenes disfavør enn Norge, et av verdens mest likestilte land.

Dette paradokset forbauser både norske og ikke minst internasjonale idrettsprofiler fra nasjoner som Tyskland og USA.

Paradokset sjokkerer stjernene

Hva i all verden skyldes dette?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer