- Største talentet jeg har trent

Mika Kojonkoski har trent flere av de beste hopperne i verden. Norges nye hoppkomet Sigurd Pettersen (22) er den mest talentfulle av dem alle.

NEUSTADT (Dagbladet): Med den gule ledertrøya på brystet suste Sigurd Pettersen ned bakken og hoppet lengst av alle i første omgang. I andre fikk han ikke full klaff, men overrasket seg selv med et hopp på 135 meter. Det ga nordmannen en sterk andreplass bak østerrikeren Martin Hoellwarth.

Norges suksesstrener Mika Kojonkoski er overrasket og mektig imponert over nordmannens stabile hopping.

- Spesiell

- Han er en av de mest talentfulle hopperne jeg noensinne har trent. Uten et stort talent, ville han ikke hatt så stor framgang som han har hatt på så kort tid, sier Kojonkoski til Dagbladet.

Finnen har vært trener for det østerrikske og det finske landslaget. Etter å ha ramset opp sine tidligere elever, kom han fram til denne oppsiktsvekkende konklusjonen:

- Jeg mener han er det største talentet jeg noensinne har trent, sier han.

- Han har en usedvanlig sterk psyke. Han kom bakfra og ble best, og er det fortsatt. De fleste får seg en knekk når de slår igjennom og varierer voldsomt i prestasjonene. Det har ikke Sigurd gjort. Det er unormalt - han er helt spesiell, mener Kojonkoski.

Den nye norske hoppstjernen var den siste utøveren ut av stadion etter premieutdelingen i går. Han ble intervjuet av flere tv-kanaler, norsk presse var bredt representert og fansen hang etter ham for å få autografer. Men 22-åringen tar alt oppstyret med knusende ro. Selv trenerens karakteristikk av ham, vipper ikke Pettersen av pinnen.

- Det er morsomt å høre, men jeg må få noe ut av talentet mitt også. Jeg må fortsette å jobbe hardt og holde fokus, sier Sigurd Pettersen til Dagbladet.

Ingen festing

Det er ikke uvanlig å slå igjennom over natta i hopp. Flere har gjort det før gutten fra Buskerud, men ikke alle har taklet suksessen like godt. Festing, damer, alkohol og narkotika har rammet blant andre Andreas Goldberger og Matti Nykänen. Men trener Kojonkoski tror ikke Pettersen vil lide samme skjebne.

- Jeg tror ikke det blir et problem for ham. Han har den rette innstillingen og han vet hvordan han skal oppføre seg, sier den sympatiske finnen.

- Etter at han vant i Granåsen, satte han seg ned og leste til eksamen. Da tenkte jeg: Han er noe helt spesielt, tilføyer treneren, og smiler bredt.

Pettersen innrømmer at det blir litt mye mas, og at han blir litt sliten av det. Alle vil ha en bit av hopptalentet, men selv ønsker han verken kjæreste eller alt oppstyret. Det han ønsker er å hoppe godt på ski - og noen ny «Matti Nykänen» vil han ikke bli.

- Nei, jeg er nok for jordnær til det - for å si det slik, sier verdenscuplederen. Fra Norge.

VERDENSCUPLEDEREN: Kometen Sigurd Pettersen hoppet ned til andreplass under gårsdagens v-cuprenn i Tyskland. Dermed leder han verdenscupen med 26 poeng. - De flest får seg en knekk når de slår igjennom og varierer voldsomt i prestasjonene. Det har ikke Sigurd gjort. Det er unormalt, skryter trener Mika Kojonkoski.