Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stort antiklimaks for Northug i Falun-returen: - Jeg var rasende

Ustjugov vant, mens Sundby ble beste nordmann på 3. plass. Både Sundby og Northug var frustrerte underveis.

SKUFFET: Petter Northug satset alt på dagens fellesstart i Falun, men mislyktes selv om løpsopplegget burde passe ham perfekt. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
SKUFFET: Petter Northug satset alt på dagens fellesstart i Falun, men mislyktes selv om løpsopplegget burde passe ham perfekt. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 Vis mer

(Dagbladet): Sist gang Petter Northug vant et internasjonalt distanserenn var eventyrseieren på femmila i Falun-VM i fjor. I dag var langrennsesset tilbake på arenaen hvor han ble VM-konge med fire gull i fjor.

Falun har en spesiell plass i Northugs hjerte av flere grunner. Det var her han gjenreiste karrieren i fjorårets VM, og det var også her han fikk sitt internasjonale gjennombrudd. For nøyaktig ti år siden tok 30-åringen sin første verdenscupseier i Falun etter å ha spurtslått tyskerne Tobias Angerer og Axel Teichmann på oppløpet.

I tillegg har Northug vunnet verdenscupavslutningen i Falun hele tre ganger og tatt «high five» med halve stadion. I dag passet løpsopplegget Northug tilsynelatende perfekt, men han hang likevel ikke med da feltet spurtet om seier.

- Jeg var rasende da jeg gikk inn i de siste bakkene, for jeg hadde så mye krefter igjen på slutten. Jeg skulle gjerne hatt en bred nok trasé slik at jeg kunne ha angrepet. Men jeg måtte bare kose meg og se litt humoristisk på det, forteller Northug til NRK.

Ustjugov viste styrke Spurten på dagens 15 kilometer i fristil ble et stort antiklimaks for Falun-kongen, som stod over gårsdagens klassiskløp for å være best mulig rustet til dagens fellesstart. Likevel var ikke Northug i nærheten av å vinne.

Det var imidlertid Martin Johnsrud Sundby. Verdenscuplederen ble beste norske på 3. plass i spurten som russeren Sergej Ustjugov vant foran italienske Francesco de Fabiani. Dermed fortsatte den russiske oppturen på herresiden etter gårsdagens dobbeltseier.

Utsjugov er bare 23 år gammel og behersker alle distanser. Han har på juniornivå vært like suveren som det Northug var og har også den samme spisskompetansen som trønderen i spurten. Derfor håper russeren at Ustjugov kan bli den «nye Northug».

Niklas Dyrhaug og Finn-Hågen Krogh ble henholdsvis nr. 4 og 5. Northug endte på en skuffende 10. plass, 2,8 sekunder bak vinneren, selv om han hadde kontakt med feltet inn mot oppløpet.

- Det er sjelden at Northug er så nær seieren uten å vinne. Den største skrellen er at de Fabiani er på 2. plass i den spurten. Det var overraskende, sier NRK-kommentator Jann Post.

Rasende Northug Northug var ikke fornøyd etter målgang, ettersom han hadde mye ubrukte krefter igjen.

- Det var krig hele veien, spesielt de siste tre kilometerne. Når man ikke kommer seg fram, blir man bare liggende og krige i stedet for å få et eget spor, sier Northug til statskanalen.

Han var sint underveis, for han ikke greide å komme seg frem før spurten.

Også Sundby var frustrert.

- Jeg skulle gjerne sett at løypene var tre ganger så brede. Når det ligger to løpere i bredden på toppen av «Mördarbakken», så kommer jeg ikke forbi. Uansett hvor mye krefter jeg har så har jeg ikke mulighet til å komme meg frem. Jeg blir bare gående og vente, og det er kjedelig i et skirenn, sier Sundby til NRK.

«Gammel» fellesstart Dagens fellesstart minnet om det som var en typisk fellesstart før Martin Johnsrud Sundby endret premissene denne sesongen. Gang på gang har Sundby med sitt enorme tempo fått feltet til å sprekke opp feltet tidlig.

Sundby dro riktignok hardt midtveis, men la seg et stykke bak i feltet denne gang. Først to kilometer før mål satte verdenscuplederen inn støtet. Da tok Røa-gutten feltet på senga, men fikk aldri luka han trengte inn på oppløpet.

Dermed ble det en massespurt i Falun, som Northug overraskende nok ikke var med på å prege. I stedet benyttet den russiske stjernen Ustjugov muligheten til å vise at han kan bli fremtidens langrennsener.

Utsjugov er bare 23 år gammel og behersker alle distanser. Han har på juniornivå vært like suveren som det Northug var og har også den samme spisskompetansen som trønderen i spurten. Derfor håper russeren at Ustjugov kan bli den «nye Northug».

Johnsrud Sundby, Krogh og Dyrhaug utfordret alle russeren på oppløpet, men klarte aldri å utnytte fordelen av å komme bakfra. Dermed vant Ustjugov foran overraskelsesmannen de Fabiani, som normalt sett er best i klassisk intervallstart.

NESTEN: Martin Johnsrud Sundby var nær seieren i Falun, men kunne ikke hamle opp med Sergej Ustjugov på oppløpet og endte på 3. plass. Francesco de Fabiani ble nr. 2.
Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
NESTEN: Martin Johnsrud Sundby var nær seieren i Falun, men kunne ikke hamle opp med Sergej Ustjugov på oppløpet og endte på 3. plass. Francesco de Fabiani ble nr. 2. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 Vis mer