Stort blant de aller største

Verdt å se RBK igjen, mener Esten O. Sæther.

MADRID (Dagbladet): OK, det kostet målforskjellen, men vil du som er glad i fotball egentlig vært disse øyeblikkene uten?

Som Robinhos rush av overstegsfinter før 1- 2, David Beckhams liv i dødballen rett før 1- 3 og klassikeren av et frispark til 1- 4.

Bare utlikningsmålet rett etter pause, kunne vi klart oss uten.

Det kom på grunn av et meningsløst tilbakespill fra Jan Gunnar Solli, snudde kampen fullstendig og gjorde at to hjemmeseiere neppe er nok for å komme videre i Champions League.

Selv med et Rosenborg som snart kan matche gammelt nivå.

MEN FRAMGANGEN kommer på et helt annet vis.

Før kampen sa Per-Mathias Høgmo at han var spent på møtet mellom verdens beste individuelle fotballag og det nye kollektivet han selv har skapt i RBK.

Det siste var selvsagt ikke Høgmo sin betegnelse. Han trekker fram alle sine forgjengere ved enhver anledning; roser Ola By Rise for jobben i fjor, Per Joar Hansen for fortsettelsen og evig entusiastiske Bjørn Hansen for hjelpen hovedtreneren får nå.

PÅ GANG: Rosenborg, Espen Johnsen og Bjørn Tore Kvarme må konstatere at Robinho og Real Madrid jublet mest i andre omgang.  - Men nå er det virkelig verdt å se Rosenborg Balllklub spille igjen, skriver Dagbladets fotballkommentator. Foto: Hans Arne Vedlog
PÅ GANG: Rosenborg, Espen Johnsen og Bjørn Tore Kvarme må konstatere at Robinho og Real Madrid jublet mest i andre omgang. - Men nå er det virkelig verdt å se Rosenborg Balllklub spille igjen, skriver Dagbladets fotballkommentator. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Slik raushet er det vakkert å høre på fra en trener som har formet noe nytt.

For aldri har du sett RBK spille forsvar med det norskeste norske som nå.

FØRSTEOMGANGEN endte med at Zinedine Zidane skjøt meningsløst i frustrasjon fra førti meter. Da hadde riktignok han selv hatt et skudd som Espen Johnsen måtte forlenge armen sin med ti, femten centimeter for å stoppe på mållinja og Raul hadde skutt i tverrliggeren.

Men det var RBK som var nærmest flest sjanser.

DE ANGREPENE kom alle på overganger skapt på godt defensivt arbeid. Dette har ikke vært RBKs favorittøvelse, men nå er det bare for trøndervenner å lære seg å være glad for forsvarsarbeid.

Det går nok bra. I hvert fall når det kommer til å bli mer enn nok av annen fotballmoro.

Medgangen har gitt RBK ro til å vise alle sine egne individuelle kvaliteter.

EN HEL omgang holdt det Santiago Bernabeu i en merkelig stillhet. Det var ikke akkurat Per Ciljan Skjelbred som 64 000 tilskuere hadde betalt 4 millioner kroner for å se denne kvelden.

Dette var kampen lille Robinho endelig skulle bli stor.

I nesten fire sesonger har 21-åringen spilt med merkelappen «Brasils neste fotballmirakel». Det er en varedeklarasjon som klinger fint gjennom sportens kassaapparater, men som kan føles i overkant klebrig for den som til enhver tid har lappen klistret på seg.

I høst har Robinho følt det slik.

DA HAN kom til Madrid i sommer, var trykket maksimalt. Etter FC Barcelonas ligaseier og Real sin miss i sist Champions League, skulle den nye brasilianeren toppe revansjen for et fotballmannskap som egentlig ikke er til å toppe med enda mer dribleferdigheter og lekent balltalent.

Så har det også mest blitt benken, helt til landsmannen Ronaldo forleden skadet seg såpass at han fikk fri et par uker for å dra hjem til Brasil.

Da var det fritt fram mot RBK for føttene som sist sesong scoret 21 mål for sagnomsuste Santos og sikret ligagull for klubben bare dager etter at kidnapperne hadde frigitt mammaen hans fra to måneders fangenskap.

I brasiliansk fotball hersker for tida en magisk realisme som mest handler om grådighet, forbrytelser og penger i feil lommer.

I EUROPEISK fotball handler det om kraft også utenfor Norge, og derfor var det mange som var skeptiske til at drøyt 60 kilo tunge Robinho skulle lykkes.

Så lenge RBK holdt defensivt og Per Ciljan Skjelbred var rett ved ham på banen, så det også vrient ut. Før pause var tre år yngre Skjelbred banens gigant. Det var han som hadde rytmen, de kjappe stegene og blikket som styrte trønderangrepet til vakre 1- 0.

Men så ble det plass for Robinho, dødballer til Beckham og ro for verdens beste lag til å spille på det beste i seg.

LIKEVEL; Skaff deg den billetten til returkampen på Lerkendal i november.

For noen uker siden var RBK sjanseløse hjemme mot den franske serielederen Lyon; nå falt de mest på eget overmot borte mot den spanske serielederen Real Madrid.

Utviklingen går fort hos nye RBK.

Det får den norske serielederen Vålerenga merke alt til søndag.

Men der er det utsolgt.

For nå er det virkelig verdt å se Rosenborg Ballklub spille igjen.