- Stort dopingproblem i USA

FIS-leder Bengt Saltin mener USAs dopingproblem er like stort som i Øst-Tyskland på 80-tallet.

Det forteller svensken til den danske avisa

Ekstrabladet.

- Verden har bare sett en antydning av hvor stor USAs dopingskandale er. Mye trenger å bli renset opp, sier Saltin, som også er medlem i WADAs medisinske kommisjon.

Det internasjonale antidopingbyrået WADA avslutter i dag en konferanse i København hvor målet er å blant annet å utforme en enhetlig forbudsliste - og få gjennomslag for automatisk to års utelukkelse ved positive dopingprøver.

Som i Øst-Tyskland

I den sammenheng trekker Saltin fram USA, som han mener trenger en like stor opprenskning som de tidligere østblokkstatene for 13 år siden.

- I USA er det veldig store dopingproblem i mange idrettsgrener, spesielt i friidrett. På noen områder er det like ille som det var i Sovjetunionen og DDR, sier det internasjonale skiforbundets medisinske leder.

Han er veldig spent på en rettssak i USA i april, der den sparkede antidopingdirektøren Wade Exum hevder at USAs olympiske komité har beskyttet idrettsstjerner med positive dopingprøver.

Prøvene skal ha blitt hemmeligholdt, slik at utøverne likevel har fått stille opp og vinne OL- og VM-medaljer.

13 dopete utøvere

- Wade Wexums anklager passer bra med den informasjonen jeg selv får fra folk i bransjen i USA, sier svenske Saltin.

Den amerikanske idrettssdomstolen CAS slo fast 19. januar i år at USA ikke trenger å offentliggjøre navnene på 13 dopete friidrettsutøvere som testet positivt mellom 1996 og 2000.

- CAS-avgjørelsen er fastkastelig, sier IOC-medlem Arne Ljungqvist til den danske avisa.

(Dagbladet.no)

<B>HEDRET:</B> Bengt Saltin fikk IOCs pris for sportsvitenskap i Salt Lake-OL.