Stort intervju med Joshua Kimmich. Manager raste mot egen klubb etter salg av stjerneskuddet: - Fatal tabbe

På 22-årsdagen til Bayern Münchens stjerneskudd Joshua Kimmich, tenner FourFourTwo bursdagslysene og spør hvordan det er å være Philipp Lahms arvtaker. Det er ikke noen vits i å ønske seg noe når fremtiden allerede ser lys ut. 

INTERVJUET PÅ BURSDAGEN: Bayern Münchens stjerneskudd Joshua Kimmich (22). Foto: FourFourTwo
INTERVJUET PÅ BURSDAGEN: Bayern Münchens stjerneskudd Joshua Kimmich (22). Foto: FourFourTwoVis mer

(FourFourTwo): Hva gjorde du 08.45 på bursdagen din? Studerte du sømmene til en gjennomsvett t-skjorte på en overfylt buss på vei til jobb, kanskje? Kanskje du diskuterte hvor mange kalorier bursdagskaken din inneholdt, mens du forsøkte å få en balansert frokost? Eller kanskje du lå utstrakt på sofaen dagen derpå og stønnet, mens hodet ditt ga deg en stadig påminnelse om gårsdagens utskeielser?

Vel, Joshua Kimmich gjorde ikke noen av disse tingene. Bayern Münchens talentfulle midtbanespiller satt på en benk på treningsfeltet Sabener Strasse og ventet på FourFourTwo. Da vi arrangerte et intervju med tysk fotballs aller største talent halv ti på morgenen 8. februar - på 22-årsdagen hans - var vi redde for at Kimmich ikke ville møte opp i det hele tatt.

- Stol på meg. Han vil være her, sa Bayerns pressetalsmann.

Og det er han, 45 minutter før tiden. Samtidig som vi forbereder en fest for ham på morgenen, med ballonger, festeffekter og bursdagskake, samler det seg en gjeng skuelystne mennesker utenfor glassvinduene, som også ønsker å ta del i feiringa.

- Å bli 22 føles likt som å være 21, sier Kimmich med latter i stemmen.

- Men jeg tror dette er første gang jeg har blitt intervjuet på bursdagen min! Ingen kjente nok til meg til å ta seg bryet i fjor, så du må være den første!

Og det er en spøk med noe sannhet i seg.

10 timer tidligere gikk Joshua Kimmich fortsatt rundt på Allianz Arena-gresset og applauderte hjemmefansen, ti minutter etter 1-0-seieren over Wolfsburg, som tok laget videre til kvartfinalen i den tyske cupen.

- Det er ikke så lenge siden jeg var på tribunen selv, sier han.

- Som supporter vet jeg hvordan det føles når spillerne setter pris på innsatsen din med en egen applaus. Alle kampene er alltid utsolgt, både hjemme og borte, og det er en spesiell følelse, så vi må gi noe tilbake.

FYLTE NETTOPP 22 ÅR: Joshua Kimmich. Foto: FourFourTwo
FYLTE NETTOPP 22 ÅR: Joshua Kimmich. Foto: FourFourTwo Vis mer

- Kunne ikke tro det

Kimmich mangler ikke selvinnsikt, og han har ikke glemt at han spilte for andredivisjonsklubben RB Leipzig for bare to år siden. Forrige sommer ble han tatt ut på EM-laget (kåringen av EMs beste spillere), bare noen uker etter at han fikk sin Tyskland-debut.

- Jeg forventet ikke å utvikle meg så raskt, innrømmer Kimmich.

- Bayern kunne kjøpe hvem de ville i fotballen, men de valgte en 20 år gammel andredivisjonsspiller! Jeg kunne ikke tro det.

For å innse hvor stor oppgave han hadde foran seg, kunne han bare gløtte litt til venstre da han ble vist fram for fansen juli 2015. For der satt Douglas Costa etter sin store overgang fra Shakhtar Donetsk (han kostet rundt 220 millioner kroner). De er to vidt forskjellige spillertyper, men etter å ha etablert seg som en førstelagsspiller i Bayern, konkurrerte Kimmich med spillere som Arturo Vidal, Xabi Alonso, Thiago, Javi Martinez, Renato Sanchez og til og med Philipp Lahm.

- Jeg har aldri tvilt på evnene mine, men i starten var jeg veldig usikker på hvordan jeg skulle komme meg inn på det laget, sier Kimmich, mens han lener seg på albuen.

- Jeg var veldig heldig som hadde Pep Guardiola som trener den første sesongen min, siden han ga meg sjansen til å få erfaring på toppnivå i noen Bundesliga- og Champions League-kamper.

- Den tøffe konkurransen om plassene inspirerer deg hver dag, fordi du vet at du må gi ditt beste hvis du ønsker å spille, og det finnes ikke noen bedre måte å lære på.

Aldri utlært

Hvis det er en setning Kimmich bruker mer enn noe annen, er det denne:

- En fotballspiller slutter aldri å lære.

Unggutten sitter nå rakrygget, som om han hele tiden ønsker å forbedre seg. Engelsken hans er nesten flytende, men likevel beklager han at den ikke er bedre.

- Du har forskjellige trenere, så du lærer alltid noe nytt, sier han.

- Carlo Ancelotti er f.eks. veldig rolig og erfaren. Han ser på og studerer, og liker å peke på våre feil i løpet av pausen eller når det er en sjelden pause i spillet. Pep ønsker på en annen side å være involvert hele tiden.

- Se på Xabi Alonso. Han lærer kanskje ikke hver dag lenger, men han lærer noe av hver trener han spiller for. Det er normalt å lære og ha et ønske om å bli bedre, særlig unge spillere som meg, sier Kimmich.

Kimmich stoler på kunnskap. Han er ikke den høyeste, den raskeste eller den sterkeste, men han er definitivt en av de mest taktiske 22-åringene du finner. Han suger til seg alt av kunnskap.

Det var også noe av grunnen til at han utmerket seg i forbindelse med Guardiolas unike en-til-en formynderskap. Et godt eksempel på forholdet dem imellom var da Guardiola tok tak i Kimmich' og fortalte hva han mente om det han hadde levert i en 0-0-kamp mot Borussia Dortmund mars 2016. Like etter at kampen ble blåst av, fikk Kimmich en forelesning på indre bane av en intens Guardiola, som ikke brydde seg om TV-kameraene rundt dem.

- Han var ikke så fornøyd med de siste fem minuttene mine, sier Kimmich lattermild.

- Jeg hadde spilt midtstopper, men Mehdi Benatia erstattet Xabi Alonso (i det 89. minutt) og Pep ville at jeg skulle dyttes opp på midtbanen resten av kampen. Jeg fikk ikke med meg instruksene så raskt som jeg burde, så han var ganske nervøs i de minuttene. Han sa at han ønsket å storme inn på banen siden jeg ikke fikk med meg at han gestikulerte på sidelinja. Etter kampen var han full av adrenalin. Han bryr seg.

- Han er en veldig emosjonell fyr. Han forteller deg om feilene du gjør med en gang, og det er den beste måten å lære på. Du sover på det, i stedet for å våkne neste dag og glemmer det. På den måten kan du implementere det du må forandre.

PERFEKSJONIST: Joshua Kimmich fikk så ørene flagret av daværende Bayern München-manager Pep Guardiola etter en kamp mot Borussia Dortmund. Foto: AFP / Ina Fassbender / NTB Scanpix
PERFEKSJONIST: Joshua Kimmich fikk så ørene flagret av daværende Bayern München-manager Pep Guardiola etter en kamp mot Borussia Dortmund. Foto: AFP / Ina Fassbender / NTB Scanpix Vis mer

Perfeksjonist

Kimmich er en perfeksjonist. I løpet av den første omgangen i kampen mot Dortmund, reddet han en scoring med en takling i siste liten på Marco Reus. I sosiale medier mente folk at det var tidenes beste takling.

- Men jeg var ute av posisjon til å begynne med! sier Kimmich.

- Marcos første touch var god, men ikke perfekt, så jeg fikk muligheten til å komme rundt og takle ham, heldigvis uten å lage straffespark.

- Neste gang ønsker jeg å være riktig plassert slik at jeg ikke trenger å takle i førsteomgang, selv om det gjør at det ikke vil ta av på Twitter!

Sterke familierøtter

Kimmich ble født i Rottweil, hjembyen til en beryktet lojal hund, og er oppvokst 10 kilometer unna den lille byen Bosingen. Han og fotballen har vært uskillige siden han så Tyskland ta seg til VM-finalen i Yokohama i 2002.

Før det gjorde en sju år gammel Kimmich bursdagsfesten sin om til en fotballkamp i bakgården, hvor han spilte fotball med vennene sine helt til det ble mørkt. Faren Berthold var selv en god amatørspiller for den lokale klubben, og han var stolt tilskuer i hagen.

Kimmich junior er fortsatt en av de beste gavene faren noensinne har fått, og ankom påsken 2006.

- Mamma skaffet meg ballen som var helt lik den de brukte i VM noen dager etterpå, sier Kimmich.

- Den er nesten elleve år gammel og jeg har den fortsatt. Jeg spilte med den hver dag da jeg var liten gutt, og når jeg er på besøk i Bosingen bruker jeg samme ball når jeg spiller med mine gamle venner.

LANDSLAGSSPILLER: Joshua Kimmich tar Sami Khedira i hånda i forbindelse med en landskamp. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
LANDSLAGSSPILLER: Joshua Kimmich tar Sami Khedira i hånda i forbindelse med en landskamp. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

RB Leipzig

Da Kimmich var 12 år gammel, gikk det gjetord om talentet hans fra en liten by mellom Schwarzwald (Svartskogen) og fjellkjeden Schwäbische Alb og helt til Stuttgart. Berthald kjørte sønnen sin til hver eneste trening og kamp, en tur på totalt rundt 110 kilometer.

- Jeg vil aldri glemme de turene, erindrer Kimmich.

- Vi snakket om alt. Fotball, selvfølgelig, men også om skolen, familie, venner... alt.

Reisen tok slutt i 2013 da en 18 år gammel Kimmich ble en del av tredjedivisjonslaget RB Leipzig, i håp om å skaffe seg fast plass på førstelaget.

- Det var ikke lett, sier han, og får en mer seriøs tone.

- Det var første gang jeg spilte med voksne. Det var veldig fysisk. Motstanderne løp, taklet, vant andreballer og forsøkte å stoppe deg i 90 minutter. Det er ikke noe som gir en bedre erfaring for en 18 år gammel spiller som lærer seg å bli profesjonell.

Han er takk skyldig fotballdirektør Ralf Rangnick og trener Alexander Zorniger som hentet ham til klubben.

- Jeg var stolt over at de ønsket meg, sier Kimmich.

- Jeg var overrasket siden jeg ikke fikk spilletid på reservelaget til Stuttgart, som hadde som mål å ikke rykke ned fra tredjedivisjon, mens RB Leipzig var ute etter å rykke opp.

I RB LEIPZIG: Joshua Kimmich var med på opprykke med klubben. Foto: Getty Images
I RB LEIPZIG: Joshua Kimmich var med på opprykke med klubben. Foto: Getty Images Vis mer

Raste etter salg

Da Leipzig sikret det opprykket og umiddelbart tok sikte på et nytt opprykk, kom interessen fra Bayern. En klausul i Leipzig-kontrakten ga Stuttgart muligheten til å hente Kimmich tilbake eller få rundt 55 millioner kroner av Bayern. Stuttgart valgte å ta pengene.

- Jeg ønsker å drepe alle som var involvert i den avgjørelsen, raste Zorniger, Kimmich' tidligere mentor i Leipzig, da han ble Stuttgart-manager seks måneder etter Bayern-avtalen.

- Han skulle aldri fått lov til å dra. Det var en fatal tabbe, mente han.

Og Stuttgarts tap var Bayerns gevinst. Kimmich, som forgudet Mario Gomez og Sami Khedira da de vant den tyske tittelen i 2006/07-sesongen med Stuttgart, dro til Bayern i stedet. Han har ikke sett deg tilbake siden.

- Vi leder Bundesliga, så det er sesongens første store mål. Alt annet er en bonus, sier Kimmich i dag.

- Jeg hadde løyet om jeg sa at jeg trodde RB Leipzig ville være hovedutfordreren i dag, men jeg er glad på deres vegne. Jeg er bare glad at de er nummer to, og ikke leder!

- Alle i klubben er ute etter perfeksjon, meg inkludert. Det er bare slik jeg er. Jeg har hatt en masete tanke en stund: «Hvorfor scorer du aldri mål?!». Så jeg har forsøkt å komme inn i boksen mer og forandre på det, sier Kimmich.

MER MÅLFARLIG: Joshua Kimmich har scoret sju mål denne sesongen. Foto: NTB Scanpix
MER MÅLFARLIG: Joshua Kimmich har scoret sju mål denne sesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Allsidig

Den drivkraften etter å hele tiden forbedre seg, å spille mer boks-til-boks i stedet for å være anker eller forsvarsspiller under Guardiola, har hjulpet Kimmich til å score sju mål fram til begynnelsen av februar. Han hadde bare scoret tre mål i løpet av hele karrièren før 2016/17-sesongen.

- Jeg mener fortsatt at jeg er best som defensiv midtbanespiller, men har ingen problemer med å spille andre steder, forklarer han.

- Du vil aldri si «jeg kommer aldri til å spille høyreback for Tyskland eller midtstopper for Bayern». Jeg ønsker bare å være sunn og fokusere på å bli den beste spilleren jeg kan bli.

Før Kimmich stiller seg foran FourFourTwos kameraer og hiver innpå sitt andre kakestykke for dagen - kjæresten Lina laget et kakestykke uten sukker for paret som er veldig opptatt av riktig ernæring - er det tid for et siste spørsmål. Og det handler ikke om at bestemora har gitt ham sokker til bursdagen for tiende år på rad.

TAR OPP ARVEN: Philipp Lahm legger opp etter sesongen. Foto: AFP PHOTO / Christof STACHE / NTB Scanpix
TAR OPP ARVEN: Philipp Lahm legger opp etter sesongen. Foto: AFP PHOTO / Christof STACHE / NTB Scanpix Vis mer

Dagen før samtalen vår, annonserte Bayerns 33 år gamle kaptein Philipp Lahm at han vil legge opp mot slutten av sesongen. Lahm er liten av vekst, men taktisk smart og veldig allsidig. Ser du noen likheter, Josh?

Kimmich ser nesten flau ut før han svarer:

- Han gjør aldri en feil, han gir aldri bort ballen og han er den perfekte lagkamerat. Om folk sier jeg er lik ham, så er ikke det en dårlig ting.

Sist gang FourFourTwo intervjuet Lahm, ringte han oss på bursdagen - noe som omtrent er like imponerende som å møte opp 45 minutter for tidlig til et intervju den dagen du fyller 22 år. Det må være noe i vannet her i Bayern. Eller i kaken.