Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stort press på få skuldre

Førsterekka med Patrick Thoresen, Tore Vikingstad og Per Åge Skrøder har et stort press på seg for å score for Norge under ishockey-VM, som starter i dag.

– Vi kommer til å få mye istid. Det vil bli en del overtallsspill, og der vil vi få våre sjanser, sier Thoresen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag starter hockey-VM og for de norske hockeygutta blir det et brutalt møte med A-gruppa. Første motstander er USA. Og selv om landslagssjef Roy Johansen sier at det er fullt mulig å slå laget som består av spillere fra den amerikanske proffligaen NHL, må de norske spillerne spille over evne for å lykkes.

Må overprestere

Og først og fremst er det førsterekka som må fungere. Dersom ikke de tre tidligere nevnte spillerne, samt kanskje en målfarlig Morten Ask, ikke får det til, vil nok Norge få det tøft mot USA.

– Vi skal ikke legge alt for mye press på deres skuldre. I VM må alle stå fram, sier Johansen til ANB.

Han innrømmer imidlertid at de norske spillerne må spille godt for å slå USA.

– Vi må overprestere. Skal vi slå USA og Canada, må alle våre spille maksimalt. Men det er forskjell på A-VM og den serien mange av våre karer spiller i til daglig. Spranget opp til A-VM er formidabelt, forteller han.

Få mål – mange tap

NØKKELMENN: Anders Myrvold, Patrick Thoresen, Tore Vikingstad og Tommy Jakobsen vil alle være sentrale på det norske landslaget som åpner VM i dag. Foto: Scanpix
NØKKELMENN: Anders Myrvold, Patrick Thoresen, Tore Vikingstad og Tommy Jakobsen vil alle være sentrale på det norske landslaget som åpner VM i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Før VM har Norge spilt ni treningskamper. Det er blitt åtte tap og en seier. Statistikken forteller også at de norske spillerne scoret 16 mål og slapp inn 40. Av disse 16 sto Thoresen, Vikingstad og Skrøder for 6, Thoresen hadde i tillegg tre målgivende pasninger. Norge har med andre ord kanskje ikke den mest giftige førstefemmeren i årets A-VM i Riga.

Og problemet ligger kanskje i at ingen av de norske angrepsspillerne er typiske goalgettere i sine serier.

Tore Vikingstad hadde denne sesongen 23 scoringer på 52 kamper for Düsseldorf. Til sammenlikning hadde han 41 målgivende pasninger. Djurgårdens Patrick Thoresen har satt inn 17 mål på 50 kamper og har 19 assists i den svenske eliteserien, mens Per Åge Skrøder har 13 mål og åtte assists på 47 kamper for Södertälje. Alt ifølge nettsiden eurohockey.net.

Mye å lære

Treningskampene viste imidlertid at Norge har svært mye å lære i forhold til de nye internasjonale reglene. Det ble nærmere 100 utvisningsminutter på ni kamper, noe som også er mye av grunnen til at Norge tapte flere. Johansen tror dette vil bedre seg under VM.

– Dette skyldes innføringen av nulltoleransen og andre regler. Spillerne bør nå ha lært seg følgene av disse nye reglene. Og jeg tror vi blir ekstra skjerpet under selve VM. Som spiller følte jeg dette, sier han.

Mer respekt for Danmark

Nøkkelkampen for Norge er oppgjøret mot Danmark tirsdag 9. mai. Med seier her bør Norge være klare for mellomspillet og dermed ha beholdt plassen i A-gruppa.

Johansen mener nordmennene har bedre tak på Danmark nå enn de har hatt tidligere.

– Vi har mer respekt for dem nå. Tidligere hadde vi ikke det. Danmark har vist at de er et godt hockeylag ved å holde seg i A-VM. I våre møter har vi trykket til noe naivt mot Danmark. Vi løp og jaget puck. Nå spiller vi mer ydmykt og mer taktisk. Og i de siste oppgjørene har de også hatt en mer menneskelig målvakt. Jeg føler vi har bra tak på Danmark i dag, sier han.

Psykisk krigføring

For danskene er kampen mot Norge også svært viktig. Derfor har de allerede startet det psykiske spillet. Tidligere denne uka gikk den danske landslagskapteinen ut og kritiserte det norske opplegget. Johansen forstår hva Jesper Damgaard forsøker på.

– Men jeg har også hørt danske trenere som lurer på hva den danske landslagsledelsen holder på med. Men danskene har et annet utgangspunkt enn oss. Uansett er ikke fem eller ni kamper noen stor forskjell. Dette er et spill som er lett å gjennomskue, sier han.

(ANB)

FØRSTEREKKA: Tore Vikingstad er en av tre mann landslagssjefen forventer scoringer av.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media