DEN SATT: Caleb Ewan imponerte stort under den femte etappen i Vuelta a España. AFP PHOTO/JOSE JORDAN
DEN SATT: Caleb Ewan imponerte stort under den femte etappen i Vuelta a España. AFP PHOTO/JOSE JORDANVis mer

Stortalent med overraskende seier

Ewan spurtslo Degenkolb og Sagan i tøff avslutning.

(procycling.no): Den femte etappen i Vuelta a España var praktisk talt paddeflat før feltet kom inn på den siste kilometeren, som ble avsluttet i motbakke, like utenfor Sevilla.

Spurtlagene hentet inn den siste utbryteren ni kilometer før mål og holdt stort tempo inn mot avslutningen.

Orica-GreenEdge og Tinkoff-Saxo tok initiativ på den siste kilometeren, mens Giant-Alpecin kom med et strålende opptrekk for John Degenkolb på de siste hundre meterne. Tyskeren ble imidlertid forbigått av Caleb Ewan på de siste meterne.

Det australske vindunderbarnet tok med det sin klart største seier, i det som er 21-åringens første proffsesong.

 - Det var veldig tøft opp der (den avsluttende bakken). Jeg trodde ikke det skulle bli så tøft. Laget plasserte meg i en perfekt posisjon, så jeg startet bakken i front, sier Ewan i et intervju vist på Eurosport. 

Lagkameraten Mitch Docker startet tidlig i front for landsmannen, mens Ewan fant hjulet til Degenkolb da Giant-Alpecin laget kom forbi.

 - Han (Degenkolb) startet nok på riktig tidspunkt. Jeg bare ventet og ventet, og kom meg forbi han på slutten. Det var perfekt.

 - Dette er den klart største seieren i karrieren min, så da jeg krysset målstreken var det mye følelser, jeg var så glad. Åpenbart betyr det mye for meg å slå to av de beste spurterne i verden, og den spurten passet dem også godt, sier Ewan.

Peter Sagan tok den siste pallplassen, uten å være i nærheten av å kunne utfordre Ewan. 

Endringer i sammendraget
I sammendraget ble det også en kamp mellom Orica-GreenEdge og Giant-Alpecin. Tom Dumoulin tok over sammenlagtledelsen, etter at Esteban Chaves var på feil side av en splitt på de siste kilometerne. Nederlenderen overtok ledelsen med ett sekund.

 - Jeg tror jeg utsatte prisutdelingen, for jeg var allerede på vei nedover til bussen, sier Giant-rytteren, som kun tenkte på å hjelpe lagkamerat John Degenkolb til seier, til Eurosport.

Chris Froome ble vinneren av de store sammenlagtfavorittene. Briten tok noen sekunder på Rodriguez (seks sekunder), Quintana (åtte sekunder) og Valverde, Aru og Landa (ti sekunder).

Kontrollert affære
Iljo Keisse (Etixx-Quick Step), Antoine Duchesne (Europcar) og Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) var de eneste som prøvde seg på et bruddforsøk på den 167 kilometer lange etappen fra Rota til Alcalá de Guadaíra. 

Med en innlagt spurt i Sevilla, 18 kilometer fra mål, som den eneste innlagte spurt- og klatrepunkt, ble det en rolig etappe, hvor spurtlagene hadde god kontroll på bruddet gjennom hele dagen.

Keisse støtet fra bruddkameratene sine like før den innlagte spurten og hadde fremdeles et drøyt minutt ned til feltet, da Duchesne og Grmay ble kjørt inn tolv kilometer fra mål. 

Belgieren hadde imidlertid ingen sjanse til å holde unna for feltet, anført av Tinkoff-Saxo for Peter Sagan, og ble kjørt inn ni kilometer før målgang. 

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.