TAPTE TID: Odd Christian Eiking (fremst) tapte tolv sekunder og ligger nå 20 sekunder bak sammenlagtleder Alexander Kristoff i Tour of Norway. Stortalentet var en av flere som ble hindret av en felt mot slutten, men som ikke fikk gehør hos juryen etterpå. (foto Kristoffer Øverli Andersen/procycling.no)
TAPTE TID: Odd Christian Eiking (fremst) tapte tolv sekunder og ligger nå 20 sekunder bak sammenlagtleder Alexander Kristoff i Tour of Norway. Stortalentet var en av flere som ble hindret av en felt mot slutten, men som ikke fikk gehør hos juryen etterpå. (foto Kristoffer Øverli Andersen/procycling.no)Vis mer

Stortalent skuffet etter unødvendig tidstap

- Det var litt kjipt, men jeg forstår avgjørelsen.

DRAMMEN (procycling.no): Bare to kilometer gjenstår av Tour of Norways første etappe da to ryttere - en Orica-GreenEdge og en Topsport Vlaanderen - faller i en høyresving i front av feltet.  

Mens Katjusja sykler full spirker i jakt på de siste utbryterne, skaper velten splitt i feltet. Den slake spurten opp til målstreken, der Alexander Kristoff er først over, strekker også ut feltet og skaper ytterligere avstander.  

Juryen måtte derfor studere TV-bildene nøye da de skulle bestemme årets første sammenlagtliste i Tour of Norway. Til slutt ble det bestemt at de som ikke var direkte involvert i velten tapte tolv sekunder på vinnertiden.  

- Det er juryen som bestemmer dette og de har konkludert med sitt etter å ha sett TV-bildene. Jeg har også sett og er enig med juryen, sier rittdirektør Birger Hungerholdt før han forklarer videre:  

- De som veltet innenfor siste tre kilometer har fått samme tid som vinneren. Men de som ikke ble hindret av velten, men som havnet bak splitten i feltet, har fått tidstillegg. De får avstanden etter som de kom i mål, sier Tour of Norway-sjefen.

Skuffer Joker-rytter

Odd Christian Eiking (Team Joker) var en av de som følte seg hindret av velten, men som dessverre måtte leve med et tidstap etter etappen, fordi han ikke var direkte involvert i velten. Den talentfulle Joker-rytteren ligger nå 20 sekunder bak Kristoff.  

- Det var litt kjipt. Men etter å ha sett opptaket forstår jeg avgjørelsen. Selv om jeg måtte kjøre rundt midtrabatten på feil side. Jeg så foran at det ble mellomrom på grunn av velten. Det kan også ha skapt splitten på de to siste kilometerne, sier Eiking - som har ambisjoner i sammendraget.  

- Jeg klarte nesten å ta igjen feltet på oppløpet, sier en skuffet Eiking til procycling.no før start på andre etappe.  

- Bob Jungels og Jesper Hansen, og flere gode klatrere kom seg med i den første gruppen. Så dette var tid jeg ikke skulle tape. Vi får se på de tre neste etappene. Der kan alt skje, sier 20-åringen fra Askøy utenfor Bergen.

Team Coop-Øster Hus kom seg imidlertid gjennom stormen med tre ryttere i de første gruppene. Dermed ligger Oscar Landa (+5), Fredrik Strand Galta (+10) og Markus Hoelgaard (+10) godt plasser sammenlagt etter første dag. 

Frederik Wilmann (Team Ringerike Kraft) havnet i samme situasjon som Eiking, men ser lyst på både hans og lagets utsikter utover i rittet.  

- Tolv sekunder kan skille to, tre plasser når vi summerer opp til slutt. Men det er flere beinharde etapper som kommer. Vi har ikke kjørt oss ut av sammendraget, avslutter den klatresterke trønderen.

Torsdag fortsetter Tour of Norway med en ny spurtetappe til Langesund. Du følge hele etappen LIVE på procycling.no 

IKKE KRISE: Fredrik Wilmann tenker lite på de tolv sekundene han tapte på åpningsteappen onsdag. Trønderen vil bruke de harde fjelletappene i vente til å hente seg inn (foto: procycling.no).
IKKE KRISE: Fredrik Wilmann tenker lite på de tolv sekundene han tapte på åpningsteappen onsdag. Trønderen vil bruke de harde fjelletappene i vente til å hente seg inn (foto: procycling.no). Vis mer