Daniel Aakervik

Stortalent slått ut av coronavaksinen: - Tøft

Daniel Aakervik (17) har vunnet hovedlandsrennet i både langrenn og skiskyting, to ganger. Forhåpningene til stortalentet var dermed skyhøye før sesongstart. Men etter å ha tatt coronavaksinen gikk det meste galt, forteller han.

PÅ BEDRINGENS VEI: Daniel Aakervik er et av Norges største talenter innen langrenn og skiskyting. Foto: Privat
PÅ BEDRINGENS VEI: Daniel Aakervik er et av Norges største talenter innen langrenn og skiskyting. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbake i september tok stortalentet, som stort sett resten av Norges befolkning, coronavaksinen.

Men kort tid etter følte Daniel Aakervik seg uvanlig slapp. Pulsen skøyt også unormalt høyt i været.

- Hvilepulsen var opptil 20 slag høyere enn vanlig, sånn var det i nesten to måneder, forteller Aakervik til Dagbladet.

Lenge var det usikkert hva som feilet 17-åringen fra Fetsund. Og flere prøver ble tatt hos legen. Til slutt konstaterte legen at det med stor sannsynlighet skyldes coronavaksinen, forteller Aakervik og hans far.

- Det var ikke akkurat en drømmesituasjon, sier Aakervik før han fortsetter:

- Hadde jeg knekt et bein hadde jeg visst hvor lang tid det hadde tatt å komme tilbake og hva jeg skulle gjøre. Men siden vi ikke visste nøyaktig hva det var, så ble det litt mer usikkert.

- Det gjorde det jo litt tungt for en idrettsutøver da, når man ikke vet om dette går over i morgen eller om det tar et år. Eller kanskje aldri. Sånn sett er det en uvanlig situasjon å være i, tilføyer Aakerviks far, Alf Morten Aakervik, til Dagbladet.

Det var langrenn.com som først omtalte saken.

HILSEN: Skiskytterne Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dahle har latt seg inspirere av NRK-serien «Hodet i klemme» og brytetreneren Fritz Aanes. Video: Ragna Kristine Sandholt og Mia Engenes Bratlie Vis mer

Høye ambisjoner

Stortalentet, som har vunnet hovedlandsrennet i både langrenn og skiskyting, hadde skyhøye forventninger til seg selv den kommende sesongen.

For Fetsund-gutten vet å strekke seg langt. Å vinne hovedlandsrennet i begge grener, hele to ganger, har ingen klart før ham.

I år var hovedmålet junior-VM.

- Jeg ville gjerne gjøre noe spesielt også i år, som å komme til junior-VM som 18-åring. Noe som er ganske sjeldent. Men det ser jo ut til å ryke, selv om det ikke er sikkert enda, sier han.

Selv om formen er på bedringens vei, gikk Aakervik nesten to måneder uten trening. Noe som var tøft for en som er vant til å legge ned utallige treningstimer.

- Man visste ikke om det var karrieretruende eller ikke. For det kunne jo potensielt vært det, hvis det hadde sittet i lang tid. Men så leste vi også om Filip Ingebrigtsen som hadde hatt det samme. Da fikk vi i hvert fall roet oss litt ned, selv om det ikke var sikkert at jeg ville respondere på samme måte som han.

Som både far og trener blir man også bekymret når man ikke vet hva som feiler sønnen sin.

- Jeg vet jo hvor viktig dette er for han og han har på en måte bygd de neste åra litt rundt dette. Vi vet jo at dette er en usikker bransje og at det er mye som kan ødelegge, sier Alf Morten Aakervik.

- Men desto bedre når han føler at det letter nå, sier han.

- Uvanlig hendelse

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, forklarer at tilfeller som Aakervik sitt er sjeldne. Men på et generelt grunnlag kan han fortelle at de vet at Pfizer- og Moderna vaksinen kan gi perikarditt (hjerteposebetennelse) og myekarditt (hjertemuskelbetennelse).

- I sjeldne tilfeller kan denne vaksinen påvirke hjertet. Og det er vel muligens en variant av hjerteposebetennelse eller hjertemuskelbetennelse, som ligger bak dette her, sier Madsen.

- UVANLIG HENDELSE: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- UVANLIG HENDELSE: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Han understreker at det er viktig å oppsøke fastlege eller spesialist for videre undersøkelse om man opplever plagsomme symptomer.

Så langt er det lite man vet om langtidsvirkningene av coronavaksinen. Men legemiddelverket jobber med å lage et system for oppfølging av dem som har fått hjertepose- eller hjertemuskelbetennelse.

Ifølge en rapport fra 9. november så er det 40 068 meldte mistenkte bivirkninger etter coronavaksinen i Norge.

På bedringens vei

Etter to måneder, så å si uten trening, har pulsen til Aakervik sunket. Og selv om han føler seg bedre, er skiformen forholdsvis dårlig.

I desember venter nye tester hos legen, og det er kanskje da 17-åringen, som hadde tenkt til å bite ifra seg på Gålå, virkelig får svar.

Nå driver Aakervik med opptrening med korte hardøkter og rolig langkjøring. Planen er å legge inn mer mengde i desember.

Desember er også måneden før uttaket til junior-VM blir tatt, under norgescupen i januar.

Men kanskje har det kommet noe positivt ut av det hele, for skytetrening har det derimot blitt mer av.

- Det er kanskje den eneste fordelen vil jeg si, at man kan skyte litt mer. Så det er fint.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer