Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gianluigi Donnarumma ble hetset

Stortalentet var elsket av fansen, så tok ting plutselig en overraskende vending

Han fikk Milan-debuten som 16-åring og debuterte på landslaget da han var 17 år, og er spådd en lysende karriere. Nå må Gianluigi Donnarumma vinne over sine egne fans.

TOK TIL TÅRENE: Midtstopper Leonardo Bonucci trøster keeper Gianluigi Donnarumma etter at sistnevnte ble hetset av egne fans på hjemembane. Foto: Daniel Dal Zennaro/ANSA via AP/NTB Scanpix
TOK TIL TÅRENE: Midtstopper Leonardo Bonucci trøster keeper Gianluigi Donnarumma etter at sistnevnte ble hetset av egne fans på hjemembane. Foto: Daniel Dal Zennaro/ANSA via AP/NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): 23. mars vil Etihad stadion i England være stedet hvor Italia spiller sin første kamp siden Gianluigi Buffon la opp - i en vennskapskamp mot Argentina. Det er Azzurris første kamp siden Sverige knuste Buffons drøm om å gå ut i pensjon med VM-gull til sommeren.

Gianluigi Donnarumma var innbytter den dagen, og marsjerte inn på banen da fløytesignalet gikk, for å trøste Buffon etter det overraskende Play Off-tapet på San Siro. Buffon var helten hans og mannen som hadde inspirert ham.

Nå ligger veien åpen for Donnarumma, et par måneder tidligere enn forventet. For Italias keepertrøye er hans. Han er fortsatt bare 19 år gammel, så potensielt kan han være førstevalget til Italia de neste tiårene.

- Han er en gutt med ekstraordinære egenskaper - han kunne vært sønnen min, sa Buffon, som samtidig ga stafettpinnen videre etter å ha spilt 175 landskamper.

Buffon hadde spilt 114 kamper for Parma og fått tre landskamper før Donnarumma i det hele tatt var født.

LEGENDE OG ARVTAKER: Gianluigi Donnarumma gir Gianluigi Buffon en klem etter et møte mellom Milan og Juventus. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/NTB Scanpix
LEGENDE OG ARVTAKER: Gianluigi Donnarumma gir Gianluigi Buffon en klem etter et møte mellom Milan og Juventus. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/NTB Scanpix Vis mer

Idolet

Den 19 år gamle gutten har nettopp kommet inn på media-senteret på Milanello for å snakke med FourFourTwo. Vi har reist til Rossoneris treningsanlegg, som ligger rundt 45 kilometer nord-vest for byen, ikke langt fra kysten til Como.

Den 196 centimeter høye skikkelsen ser på smartelefonen sin når han ankommer, men håndkleet over den ene armen etter en hard morgenøkt. Et smil former seg i ansiktet hans når han hilser på oss og setter seg ned for å diskutere fotball.

- Gigi Buffon har alltid vært idolet mitt, innrømmer han.

- Jeg syns synd på ham fordi han fortjener ikke å gå glipp av VM. Jeg ble lei meg. Jeg takket ham for alt han har gjort for meg.

Donnarumma har blitt beskrevet som den nye Buffon helt siden han fikk sin Serie A-debut for Milan oktober 2015, som 16-åring. Mindre enn et år seinere erstattet han helten sin i pausen i en vennskapskamp mellom Italia og Frankrike.

- Å spille for Italia får hjertet ditt til å banke, forklarer Donnarumma.

- Når du hører nasjonalsangen før kampen, føler du nærmest for å gråte. Det er en drøm for alle barn å spille for Italia og jeg er stolt over å ha oppnådd det.

Donnarumma tilbrakte to år på trening med Buffon for Azzurri, så dette er første gang han må klare seg uten sin mentor. Og det er også forventet at han skal levere like bra som Buffon gjorde i kamp etter kamp.

- Han har alltid gitt meg mange råd når vi har jobbet sammen på landslaget, sier Donnarummma.

- Jeg tror det er vanskelig å oppnå det han gjorde - han er den absolutte nummer en. Men jeg vil fortsette å jobbe og forsøke å gjøre det han gjorde og forbedre meg. Jeg håper å oppnå bare litt av det han gjorde, fordi det ikke er noen som er som ham.

EN AV MANGE: Donnarumma i aksjon for Italia. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
EN AV MANGE: Donnarumma i aksjon for Italia. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Favorittredning

Donnarumma har iallfall gjort en god etterlikning av mannen som mange regner for å være den beste keeperen i moderne tid. Han har allerede levert en rekke fantastiske redninger, og stortalentet trenger ikke lang betenkningstid når FourFourTwo ber ham velge ut en favoritt.

- Strafferedningen i Supercoppa Italiana i 2016, sier han.

Den kvelden møttes AC Milan og Juventus i Doha, i en reprise av Coppa Italia-finalen det året. Juventus hadde vunnet den første finalen 1-0, men denne gangen ble resultatet annerledes.

Kampen endte 1-1 og gikk til straffesparkkonkurranse. Donnarumma reddet forsøket til Paulo Dybala fra krittmerket og Buffons mannskap måtte gi tapt. Milan vant på sin side det første trofeet på fem år.

- Det var også en redning fra Sami Khedira mot Juventus, i ligaen forrige sesong på San Siro, som også var fantastisk, legger Donnarumma til.

- Men redningen i Supercoppa var mer spesiell fordi vi vant trofeet. Jeg får fortsatt gåsehud når jeg ser videoen.

Det at han utgjorde en forskjell for klubben han var supporter av som liten gjorde det enda mer minneverdig for tenåringen.

Han vokste riktignok opp i Castellammare di Stabia i nærheten av Napoli, men Gianluigi har fulgt Milan helt siden broren Antonio - også en keeper som er åtte år eldre - først kom til klubben i 2005. Gigio var bare seks år gammel da.

- Jeg var - og er - en Milan-supporter, sier han.

- Da jeg var ung, elsket jeg å se Kaká og Sjevtsjenko score mål.

VIKTIG REDNING: Donnarumma redder straffen til Dybala. Foto: AP Photo/Alexandra Panagiotidou/NTB Scanpix
VIKTIG REDNING: Donnarumma redder straffen til Dybala. Foto: AP Photo/Alexandra Panagiotidou/NTB Scanpix Vis mer

Alltid vært keeper

Han var 189 centimeter allerede som 11-åring, så det var skjebnebestemt at Donnarumma ville være litt annerledes. Hadde han andre fordeler av høyden, bortsett fra fotball? Som å snike seg inn på filmer med høyere aldersgrense?

- Nei! sier han med latter i stemmen.

- Jeg brukte egentlig aldri høyden min. I kinoen satt jeg alltid bakerst, fordi jeg var så høy. Jeg ville ikke blokkere utsikten til andre folk. Det samme gjaldt i klasserommet også.

Gigios størrelse gjorde at han var et naturlig valg mellom stengene på fotballbanen.

- Jeg har alltid vært keeper, men jeg liker å spille i angrep på trening, bare for gøy, sier han.

- Jeg spiller som en nummer 9, som Luca Toni!

Så hvordan føltes det å få sin Milan-debut som 16-åring?

- Jeg var veldig nervøs, noe som er normalt, sier han.

- Det er naturlig at jeg var nervøs, men det vistes ikke fordi det ikke ville hjulpet laget. Du må fremstå rolig for forsvaret og laget.

Det er noe han har gjort i mer enn 100 kamper siden. Han er den yngste spilleren som har nådd 100 kamper for klubben. Det store spørsmålet er hvor mange flere kamper det vil bli for AC Milan.

På vei bort

Hele Europa ventet på å se hvor han ville ende opp forrige sommer. I en måneds tid så det ut til å være hvor som helst, bare ikke i Milan. Alt virket å være rosenrødt for Donnarumma for et år siden, men så begynte ting å ta en veldig overraskende vending de neste 12 månedene.

Han er ikke den første stjerna som har blitt skrytt opp i skyene, før han har krasjlandet. Og han vil ikke være den siste. Men det er få som opplever det allerede som tenåring.

Problemene oppstod da det var dags for å fornye kontrakten, som egentlig gikk ut i år. Milan ønsket å bygge laget rundt Donnarumma det neste tiåret, og ønsket derfor å skrive en langtidskontrakt med ham.

Men de ble møtt med motstand - ikke minst fra keeperens agent Mino Raiola - superagenten som også var delaktig i at Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba dro til Manchester United.

- Gigio er keeperes svar på Maradona, sa Raiola i 2017.

- Han er ikke en slave. Det er elleve toppklubber som er interessert - Manchester United, Manchester City, Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München, PSG, Juventus, Napoli, Liverpool og Everton.

Forhandlingene fortsatte mellom klubb og spiller, men så ble de plutselig avsluttet, tilsynelatende for godt.

- Sportsdirektør Massimiliano Mirabell kom med et veldig stort tilbud til spilleren, som vurderte det og i dag informerte oss om at han ikke ville signere en ny kontrakt, avslørte Marco Fassone, Milans administrerende direktør.

- Denne avgjørelsen, tatt av spilleren og agenten hans, er skuffende, men vi må gå videre.

Alt dette skjedde samtidig som Donnarumma forberedte seg på å representere Italia i U21-EM. Da Italia møtte Danmark i åpningskampen i Krakow, var det noen Milan-supportere som holdt fram et banner med skriften: «Dollarumma» samtidig som de kastet falske sedler mot målet hans.

Raiola hevdet at Milan hadde truet med å forlate Gigio på tribunen i ett år dersom han ikke signerte en ny kontrakt - noe klubben har nektet for. Ting hadde iallfall blitt stygt: Raiola avslørte at sisteskansen også hadde mottatt dødstrusler fra fans.

Skrev under

KASTET FALSKE SEDLER: Donnarumma ble møtt med dette i en U21-kamp mot Danmark. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KASTET FALSKE SEDLER: Donnarumma ble møtt med dette i en U21-kamp mot Danmark. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Etter at Italia tapte 1-3 for Spania i semifinalen i U21-turneringen, bestemte Donnarumma seg for å ikke dra hjem og avslutte skolen. Han dro i stedet på ferie til Ibiza med kjæresten, for å komme bort fra alt.

Raiola fløy ut for å møte ham, og raskt hadde pipa fått en annen lyd. Donnarumma satte penn til papir og signerte en lukrativ ny avtale som binder ham til Milan fram til 2021 og gir ham rundt seks millioner euro i året, noe som er nesten dobbelt så mye som Buffon får i Juventus - etter rapportene.

Dagen etter kom Gigios storebror Antonio tilbake til Milan fra greske Asteras Triplois, etter å ha dratt fra San Siro i 2012 uten å få spilletid på A-laget.

Milan dro på kjøpefest, og signerte spillere som Hakan Calhanoglu, André Silva og Juventus-stopperen Leonardo Bonucci, i et forsøk på å nå toppen i Serie A etter fire strake sesonger utenfor topp fem.

- Jeg kjente allerede til Bonucci fra landslaget, og i begynnelsen kunne jeg ikke skjønne at han var i Milan, sier Donnarumma.

- Vi er en ung gruppe og han tilfører erfaring. Han er en leder som Riccardo Montolivo, som var en fantastisk kaptein forrige sesong.

Men dersom noen trodde at ting skulle gå av seg selv så fort Donnarumma hadde signert en ny avtale, tok de feil.

I løpet av en cupkamp mot Verona i desember, var det noen Milan-supportere som holdt fram en banner hvor de ba om at Donnaromma ble solgt. Det førte til at keeperen og Milan-supporteren brøt ut i tårer i garderoben etter kampen.

Milan hadde vunnet 3-0, men sesongen var i ferd med å gå i oppløsning. De nye signeringene hadde ikke levert og klubben lå på en sjuendeplass i Serie A.

Den dagen da Coppa Italia-kampen ble spilt, kom det rapporter i pressen som hevdet at Donnarumma og Raiola ønsket å avslutte kontrakten og dra til en annen klubb i januar, og at det skal ha vært «psykologisk vold» som presset duoen til å signere forlengelsen av kontrakten forrige sommer.

«Gigio caos» var overskriften i La Gazzetta dello Sport. Det trenger vi ikke oversette. Deler av Milan-fansen var ikke fornøyde.

«Psykologisk vold ved å gi deg seks millioner eurov per sesong og signere din parasitt av en bror? Det er på tide å dra. Tålmodigheten vår med deg er over!» sto det å lese på et banner.

Lønnskrig

Mirabelli var raskt ute med å fortelle pressen at det var ham som hadde tatt avgjørelsen om å signere Donnarummas bror, og at det ikke ble tvunget på dem. Men han slo også tilbake mot Raiola.

- Vi vet hvor dette stammer fra, sa Mirabelli.

Raiolas skarpe svar var å anklage Mirabelli for å «bruke Gigio i en lønnskrig» med ham, og hevdet samtidig at klubben hadde gått tilbake på et løfte fra den sommeren, hvor de skulle ha tilbydd Donnarumma kapteinsbindet.

Tenåringen var etterlatt i midten av det hele og skrev et innlegg på Instagram for å roe ned situasjonen.

- Det var en vond kveld og jeg forventet det ikke, sa han om hendelsene i Verona-kampen.

- Jeg har aldri sagt at jeg ble utsatt for psykologisk vold da jeg signerte kontrakten. Til tross for alt ser jeg framover, og mot neste kamp. Forza Milan.

Noen dager seinere spilte broren en nøkkelrolle da han endelig fikk sin debut på A-laget til Milan, i en seier over byrival Inter i neste runde av Coppa Italia.

Tre dager etterpå, etter å ha høstet skryt fra trener Gennaro Gattuso for den profesjonelle holdningen oppi alt dramaet, spilte Gigio sin 100. kamp for klubben.

- Jeg trives godt her, sa han etterpå, i et forsøk på å lukke den vanskeligste kapittelet i karrieren.

Rolig liv

Når det er stressende tider, drar Donnarumma til et av sine favorittsteder i Milano.

- En av mine venner fra Napoli har en restaurant som heter Il Kaimano, så jeg drar dit ofte, avslører han.

- Dersom jeg går ut på kvelden er det litt oppstyr, men jeg er vant til det nå. Dersom folk spør om de kan ta bilde med meg, betyr det at jeg gjør jobben min.

Han er også glad i å være innendørs.

- Jeg liker å tilbringe tid med min familie, kjæresten og PlayStation, forklarer Donnarumma.

- Jeg spiller online og jeg har laget meg mitt eget lag. Jeg har meg selv i mål!

Han hører også på musikk fra hjembyen Napoli, eller ser litt Premier League-fotball.

- Jeg liker engelsk fotball - det er så raskt og veldig aggressivt. Det er noen fantastiske keepere i England som Thibaut Courtois, David de Gea og Hugo Lloris.

Donnarumma blir omtalt som en fantastisk keeper selv, selv i en alder av 19 år.

- Gigio har vokst og utviklet seg mye de siste fire årene med Milan, sier keepertrener Alfredo Magni til FourFourTwo.

- Vi må fortsette på denne stien, for han er fortsatt under utvikling.

Alle forventer at Donnarumma ikke bare skal bli en av de beste keeperne i verden, men en av de beste gjennom tidene. Ikke noe press der altså, Gigio.

- Det er en fin ting, sier han når han blir spurt om forventningene som har blitt plassert på skuldrene hans.

- Men for å komme på det nivået må jeg fortsette å jobbe. Jeg er rolig når det gjelder det. Det skremmer meg ikke.

Det er kanskje like greit, for det er en stor oppgave som venter ham på Etihad, når det er forventet at Donnarumma virkelig vil begynne. Den kvelden, for første gang i karrieren, skal han opp mot selveste Lionel Messi.

Dersom han kan takle argentineren, viser det at Donnarumma virkelig kan takle alt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling