Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stortreneren var sikker i sin sak. Klassisk musikk gjør en spiller bedre

Den spesielle koblingen mellom fotball og musikk.

 FOTBALLFAN:  Tidligere Oasis-medlem Noel Gallagher er en ivrig Manchester City-fan. Foto: NTB Scanpix.
FOTBALLFAN: Tidligere Oasis-medlem Noel Gallagher er en ivrig Manchester City-fan. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): I godt over et halvt århundre har fotball og musikk hatt en tett kobling.

Hvert verdensmesterskap har sin egen sang. Klubbene har ulike hymner de spiller når lagene entrer banen, populære sanger blir skrevet om brukt av fans på tribunen. Koblingen mellom musikk og verdens største spill er tett.

De fleste har vel hørt «You'll Never Walk Alone» bli spilt på Liverpools hjemmebane Anfield. «Blue Moon» har blitt kjenningsmelodien til Manchester City, mens «Local Hero» hos Newcastle er et annet eksempel.

Hør «Local Hero» her! (Ekstern lenke)

Da Beatles var på sitt mest populære på 1960-tallet, sang hele The Kop, Beatles-hiten «She Loves You» på hjemmekamper.

Se klippet her! (Ekstern lenke)

Hos rivalen Manchester United herjet George Best, som ofte ble beskrevet som «The fifth Beatle», på grunn av sin særegne stil og livsstil som minnet om en rockestjerne.

Brødrene Noel og Liam Gallagher var begge med i gruppa Oasis, og brødrene har et nært forhold til Manchester City. Begge er ofte å se på tribunen når City er i aksjon.

Noel Gallagher var med på lanseringen av klubbens nye drakter før 2013/13-sesongen. Han var avbildet sammen med kaptein Vincent Kompany i Citys nye drakter. Kompany hadde før det introdusert musikeren under en konsert i hjemlandet Belgia.

VM-sanger Helt siden sangen «El Rock del Mundial» skulle inspirere Chile til å vinne VM-gull på hjemmebane i 1962 i Chile, har VM hatt en offisiell sang.

Queens' «We Are The Champions» i 1994 og Ricky Martins «Cup of Life» fire år seinere er to gode eksempler på låter som ble mer enn bare en VM-låt.

I 1990 brukte BBC Luciano Pavarottis klassiker «Nessun Dorma» som et tema i forbindelse med VM i Italia. Satt sammen med bilder av gamle fotballhelter i aksjon fikk de en vakker vignett.

Tribunesanger Så skal en ikke glemme alt det musikalske som foregår på tribunene. Mange av de mest populære ropene har sin rot i popsanger.

Celtic, Burnley og Bolton er blant klubbene som har brukt Depeche Modes «Just Can't Get Enough.»

En sang som også ble flittig brukt av Liverpool-fansen da Luis Suárez herjet i England.

«Your Are My Sunshine», ble til «You Are My Solskjær» på Old Trafford.

The Pet Shop Boy's cover av Village People's «Go West» er også å høre i en rekke stadioner. Arsenal var første klubben ut.

Under sangens melodi synger The Gunners-fansen «1-0, to the Arsenal». Bakgrunnen er at det var et vanlig resultat under manager George Graham tidlig på 1990-tallet.

Blir bedre av musikk Giovanni Trapattoni har hatt en lang og innholdsrik managerkarriere. Han har tatt koblingen mellom musikk og fotball et steg lenger.

I et intervju med den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung i 2008 påsto han at fotballspillere ville bli bedre av å høre på klassisk musikk.

- Å høre på Mozart kan gjøre deg til en bedre spiller, sa Trapattoni.

- Du lærer noe om tempo, rytmene og struktur. Du lærer å lese spillet. Det var en fin erfaring for meg. Jeg tror at jeg vokste både som person og spiller gjennom musikken.

Bra på banen - ikke utenfor Så er det koblingen som ikke har slått så heldig ut. Kevin Keegan, Glenn Hoddle, Paul Gascoigne, Ian Wright og Andy Cole er noen spillerne som har prøvd seg i musikkbransjen uten noe særlig suksess.

Her i landet kan vi nevne bandet The Players, bestående av fem fotballspillere (Kristofer Hæstad, Raymond Kvisvik, Morten Gamst Pedersen, Freddy dos Santos og Øyvind Svenning) som aldri ble noen suksess.

Vi kan trygt slå fast at spillere bør ha fokus på sitt artisteri på banen. Så kanskje det kan være med på å skape noe mer musikalsk utenfor.

 KLASSISK MUSIKK:  Giovanni Trapattoni mener man blir bedre av å høre på klassisk musikk. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN/NTB SCANPIX.
KLASSISK MUSIKK: Giovanni Trapattoni mener man blir bedre av å høre på klassisk musikk. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN/NTB SCANPIX. Vis mer
Hele Norges coronakart