Andrea Rooth: - Kanskje er vi den nye familien Ingebrigtsen

Støtter Gjert-filosofi: - Kritikk er kjærlighet

OL-gull er det store målet til stortalentet Andrea Rooth (20), som henter inspirasjon fra både Karsten Warholm og familien Ingebrigtsen. - Jeg tror man må være litt crazy mentalt for å få det til.

ALLSIDIG: Andrea Rooth har mange talenter og store ambisjoner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALLSIDIG: Andrea Rooth har mange talenter og store ambisjoner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

BISLETT (Dagbladet): Andrea Rooth (20) er et stort friidrettstalent som kan komme til å gå i Karsten Warholms fotspor.

Likhetene er flere. Warholm ble i sin tid juniorverdensmester i mangekamp før han spesialiserte seg på 400 meter hekk og ble verdens og tidenes beste på distansen.

Andrea Rooth har også bakgrunn som mangekjemper og står nå i en liknende posisjon som Warholm gjorde tidlig i 20-årene: Talentene og mulighetene er mange, men hvilken gren skal prioriteres?

Rooth ble europamester på 400 meter hekk forrige sommer og kan komme til å gå den samme veien som Warholm, selv om det var 100 meter hekk hun løp i seniordebuten i EM i München forrige måned.

- Det er et spørsmål jeg stiller meg selv ofte. Akkurat nå er det 100 meter hekk jeg fokuserer på, men jeg har ikke bestemt meg for hvilken øvelse jeg skal satse på, sa Rooth til Dagbladet før friidretts-EM i München.

- Har du snakket med Warholm om valget?

- Jeg har ikke snakket så mye med ham om det, nei, men Karsten er veldig inspirerende. Det er ikke negativt å gå samme vei som ham, fordi vi ser jo at det fungerer. Jeg føler meg heldig og privilegert for at den veien også har fungert for meg, så langt, sier 20-åringen.

STORTALENT: Andrea Rooth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORTALENT: Andrea Rooth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Både Warholm og Amalie Iuel inspirerer henne.

- Karsten og Amalie er fantastiske rollemodeller begge to. De trener sammen og har mye glede av hverandre. De drar hverandre opp og gjør hverandre gode. Det er ikke noe som er bedre enn det. Det inspirerer oss som kommer bak. Det er bare å se og lære.

- Kanskje er vi den nye familien Ingebrigtsen

Samtidig har også det 20 år gamle talentet og hennes familie noen likheter til familien Ingebrigtsen.

Det er hennes far, Vegard Rooth, som er treneren hennes. Pappa Rooth vant - i likhet med sine brødre igjen, Marius og Espen - flere NM-gull i friidrett i sin aktive utøverkarriere.

I tillegg er fetter Markus Rooth (20) et stortalent innenfor mangekamp. Lovende er også kusine Kajsa Rooth (18) i blant annet mangekamp. Det samme kan sies om Edvin Rooth (15).

Og ifølge Andrea er det enda flere på vei.

- Er dere den nye familien Ingebrigtsen?

- Haha. Det er i så fall en god del flere å bryne seg på. Tro det eller ei. Nå er vi dog ikke søsken, men vi er en stor familie. Det er ikke bare Markus, Kajsa og meg. Det er også mange yngre som kommer etter hvert. Kanskje er vi den nye familien Ingebrigtsen. Hvem vet, sier Andrea Rooth til Dagbladet.

TRENES AV PAPPA: Andrea Rooth sammen med pappa og trener Vegard Rooth før EM i Tyskland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENES AV PAPPA: Andrea Rooth sammen med pappa og trener Vegard Rooth før EM i Tyskland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Får vi en TV-serie av dere etter hvert?

- Oi, jeg vet ikke. Det hadde sikkert blitt et interessant TV-program. Vi får se om det kommer etter hvert.

Liker kritikk - støtter Gjert-filosofi

- Hva ville vi fått se da?

- Jeg tror man må være litt crazy mentalt for å få det til. Man tror at det bare finnes en som Gjert. Det gjør jo for så vidt det. Men jeg tror man må ha en viss mentalitet og forståelse for det. Det er det som er temaet rundt middagsbordet og som er fokuset. Det deler vi sammen i familien. Da blir det mye morsomt, når alle er inne på samme tema og idrett, sier Andrea Rooth til Dagbladet.

- Hva legger du i å være «crazy» mentalt?

- Vi er jo ærlige med hverandre. Har man en ræva dag, får du høre det. Samtidig er det kjærlighet i det, selv om det ikke er alle som tolker kritikk som kjærlighet.

JOBBER TETT SAMMEN: Andrea Rooth sammen med pappa og trener Vegard Rooth før EM i Tyskland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JOBBER TETT SAMMEN: Andrea Rooth sammen med pappa og trener Vegard Rooth før EM i Tyskland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Men du gjør det?

- Ja! Jeg gjør det. Jeg tar det positivt. All kritikk er god kritikk, tenker jeg, i hvert fall på friidrettsarenaen. Man må alltid ha noe å jobbe mot.

- Gjerne med Gjert-metoden?

- Ja! Jeg kan godt ta den. Pappa er jo trener, og vi har ærlige tilbakemeldinger. Det er en god blanding mellom kritikk og kjærlighet.

- Da blir du hardhudet av slikt?

- Ja, det blir jeg. Det må man være.

LANGT NEDE: Stjerneskuddet Andrea Rooth (19) fikk en brutal EM-debut da hun ble disket i forsøksheatet på 100 meter hekk. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Målet: OL-gull

Der likhetene til familien Ingebrigtsen stopper der, minner allsidighetstankegangen til familien Rooth mer om filosofien til blant annet Karsten Warholm.

- Jeg heier veldig på allsidighet. For meg har den allsidige biten fungert veldig bra. Det er noe jeg trives med, sier 20-åringen.

- Hvor langt kan du nå?

- Jeg tenker at alt er mulig. Vi stiller likt på start. Alle står der med like muligheter. Hvis jeg skal drømme meg litt bort, er det et OL-gull som kommer fram. Men når det skal skje, vet jeg ikke helt, sier hun og legger håpefullt til med et stort smil:

- Snart, håper jeg.

SUPERTALENT: Ekspertene mener at 19 år gamle Andrea Rooth kan bli den neste store friidrettsstjernen fra Norge. Selv om hun knapt har startet sin profesjonelle karriere, har hun allerede blitt sammenlignet med selveste Karsten Warholm. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Klipp: NRK. Foto: Bjørn Erik Nesse Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer