Ragnhild Haga:

Støtter svensk opprør: - Rettferdig

De svenske langrennsjentene ønsker å gå de samme distansene som gutta. Det synes Ragnhild Haga er et godt forslag, og Espen Bjervig ønsker debatten velkommen.

RETTFERDIG: Ragnhild Haga ønsker svenskenes forslag velkommen og synes det hadde vært rettferdig med de samme distansene for kvinnene og menn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RETTFERDIG: Ragnhild Haga ønsker svenskenes forslag velkommen og synes det hadde vært rettferdig med de samme distansene for kvinnene og menn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter at kvinnene og mennene i helgens renn i Sverigecupen gikk like lange distanser, har debatten fått bein å gå på igjen.

Om kvinnene og mennene skal gå de samme distansene har vært et tema flere ganger. Blant annet i 2018 da langrennskomiteen foreslo at kvinnene skulle gå femmil i Holmenkollen. Slik ble det ikke, men nå blusser debatten opp igjen.

Charlotte Kalla mente i helga at det er bra debatten nå blir tatt, og fikk støtte av flere av de yngre kvinnene på laget.

- Det er veldig rart at herrene går dobbelt så langt som oss på Skiathlon. Det er nesten krenkende, sa Frida Karlsson til Expressen.

Hun håpte at beskjeden fra Sverige ville nå opp til «de som bestemmer i FIS». Det gjorde den og Vegard Ulvang, som leder langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), støttet det svenske oppropet:

- Det har min fulle støtte, og det er på høy tid. Dette er en sak som har vært på agendaen lenge uten å få særlig gehør. Så det er flott at den nå reises av svenske jenter, sa han til NTB.

KNALLHARD: Tiril Udnes Weng slo knallhardt tilbake mot den svenske kritikken. Video: Ljosland Vis mer

Støtter svenskene

De svenske jentenes ønske har også nådd den norske leiren, og de får full støtte av Ragnhild Haga.

- Jeg synes det ville vært både gøy og rettferdig å gå lenger. Jeg synes særlig skiathlon hvert fall burde være 20 km for oss når guttene går 30. Men jeg er også åpen for å gå 30 på skiathlon og 5-mil som gutta, sier Haga til Dagbladet.

Ifølge Åge Skinstad som fremmet forslaget om femmil for damene i 2018, var det interesse for forslaget, men folk var redde for at avstandene ville bli for store.

- Det mener jeg ikke er et godt nok argument. Av og til kan det bli avstander selv på 10 km. Eventuelt kunne guttene gått kortere distanser og kommet oss i møte, foreslår Haga overfor Dagbladet.

- Ikke unaturlig

Langrennssjef Espen Bjervig forteller at dette ikke har vært et stort tema for kvinnene underveis i sesongen. Men han åpner nå opp for å høre på kvinnenes syn etter at debatten har blusset opp.

- Det viktigste er at man har et konkurranseprogram som jentene liker. Hvis det er krefter på laget som vil det, har ikke jeg noe imot det. Det viktigste er å finne øvelser som passer begge kjønn, påpeker Bjervig overfor Dagbladet og legger til:

- Rent fysiologisk er det ikke unaturlig at kvinnene og mennene skal gå like langt.

I begynnelsen av juni er det FIS-kongress. Der regner Bjervig med at svenskene vil ta opp temaet.

- Dette er noe FIS (Det internasjonale skiforbundet) bestemmer og dette er noe man må ta opp der. Når svenskene tar denne debatten regner jeg med de vil ta opp det. Så får jeg ta en runde her og se om det er noe vi ønsker også, avslutter Bjervig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer