Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Støttes av gamle kolleger etter «svarting»-uttalelser

Kommentatoren som slapp Bo Hansson inn i bua mister jobben.

STØTTES: Bo Hansson får støtte av tidligere kolleger i SVT etter at han kalte AIK-spillere for «svartinger» søndag. Hansson fikk varme seg i kommentatorbua til Radiosporten og uttalelsen ble fanget opp av mikrofonen til kommentatoren. Foto: Erik Mårtenson / Scanpix Sverige / NTB Scanpix
STØTTES: Bo Hansson får støtte av tidligere kolleger i SVT etter at han kalte AIK-spillere for «svartinger» søndag. Hansson fikk varme seg i kommentatorbua til Radiosporten og uttalelsen ble fanget opp av mikrofonen til kommentatoren. Foto: Erik Mårtenson / Scanpix Sverige / NTB Scanpix Vis mer


(Dagbladet): Det vakte sterke reaksjoner i Sverige da kommentatorlegenden Bo Hansson omtalte AIK-spillere som «svartinger» under Sveriges Radios webradio-sending fra AIK - Gefle søndag kveld.

Hansson (78) er pensjonist, men ble sluppet inn i kommentatorbua av sin gamle kollega Mats Strandberg (67), som har kommentert for Sveriges Radio siden 1960-tallet, de siste årene som frilanser.

Søndagens oppdrag ble det siste for Strandberg, som ikke får forlenget engasjementet etter episoden.

Hansson på sin side, som er AIK-supporter, har fått beskjed om at han ikke slipper inn på pressetribunen på Råsunda mer denne sesongen.

- Om noen svarte oppfatter det som rasistisk, da ber jeg virkelig om unnskyldning. Men er det bare disse vanslige svenskene som skal mene noe om alt, så synes jeg ikke at jeg trenger å bry meg om det. Jeg mener som sagt ikke noe vondt med dette, sier Hansson til Sveriges Radio, som selv har publisert et lydklipp av det omstridte utsagnet.

- Inte en svarting til som skal inn, sukket Hansson i det ghanesiske Kwame Karikari var på vei inn på banen for AIK.

- Er ikke rasist I dagens svenske aviser får både Hansson og Strandberg støtte fra gamle kolleger - flere av de mest kjente stemmene og ansiktene innen svensk sportsjournalistikk.

- Alle blir hysterisk politisk korrekte i stedet for å sette seg inn i Bosses situasjon. Alle som kjenner Bosse vet at han ikke er rasist, sier Arne Hegerfors til Aftonbladet.

Hegerfors, som var en sentral kommentator og studiovert for SVTs sportssendinger fra 1969 til 1997, viser til Hanssons brennende engasjement for AIK, og mener uttalelsene ikke var vondt ment.

- Jeg forsvarer ikke det ordvalget, det kan man ikke gjøre. Men det er ingen ond tanke av Bosse, og det burde man forstå, sier Hegerfors.

- Slapp inn venn som frøs Han mener også reaksjonen fra Radiosporten mot Mats Strandberg er for streng.

- Hvordan i Helsike skulle Mats Strandberg kunne si nei til en gammel venn som ville komme inn i varmen. Hvorfor skulle han gjøre det? Han slapp jo bare inn Bosse Hansson som frøs, sier Hegerfors.

Göran Zachrisson var reporter for SVT på 1970, -80 og -90-tallet. Han viser, som Hansson selv gjorde i går, til en generasjonsforskjell.

- Man skal huske på at Bo, som meg, vokste opp på en tid da man sa «svarting». Ja, «neger» sa man. Første gang man fikk se en svart person, var det en veldig sterk hendelse. «Ojsann!» Språkbruken har endret seg med tiden, sier Zachrisson til Expressen.

- Jeg synes virkelig dette er overdrevet. Jeg tror ikke Bosse Hansson mener det minste vondt med dette, sier mangeårig kommentator og studiovert Christer Ulfbåge (70).

- Burde bli klokere Yngre svenske journalister synes ikke man kan bruke alderen som unnskyldning.

- Det går ikke å skylde på at man er eldre. Kvinner fikk ikke stemme før. Man hadde lov til å pryle barn. Det behøver ikke bety at man synes det er OK i dag. Man burde snarere bli klokere når man blir eldre. Og han er journalist - han har ikke levd under en stein. Han kan vel lese, lytte og se? sier TV4-journalist Patrick Ekwall (47) til Expressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media