Straffe- Porto

Før kampen fleipet Molde-trener Erik Brakstad med at det eneste som nå manglet etter en sesong med vedvarende forsvarsproblemer, var at Pål Lydersen skulle få magetrøbbel rett før avspark - og melde forfall. Det hadde kanskje vært like greit.

Kaptein Lydersen var innblandet i alle tre baklengsmålene, og må ta på seg skylda for de to siste. På internasjonalt nivå er straffen ofte nådeløs - og Porto var dessverre enda mer hensynsløse enn normalt. Konsekvensene kan formuleres i fire punkter:

  • Det resultatmessig styggeste tapet til Molde i Champions League.
  • Nye bevis på at klubben ikke har forsvarsspillere som holder internasjonalt.
  • Hele laget ble naturligvis preget av at lagets kaptein gikk foran som et dårlig eksempel.
  • Og bare teori holder nå liv i håpet om tredjeplassen i gruppa og UEFA-cupspill etter at Champions League er over. Da må Molde (3 poeng) slå Real Madrid (10) i Molde, mens Porto (12) - som allerede er klare for neste runde - må slå hjemmesterke Olympiakos (4) i Athen.

Bittert

De personlige feilene i forsvarsfireren har forfulgt Molde gjennom hele Champions League. Hver tabbe er naturligvis bitter, men i går ble de ekstra vanskelige å forholde seg til.

  • Fordi Molde faktisk hadde relativt bra struktur i forsvarsspillet, tross nok en nykomponert firer. Det var ikke samhandlingen bak der som var problemet i går, men de personlige feilene. Spesielt ved de to siste målene.
  • Fordi alt tilsa at Molde gikk til denne kampen med en helt annen styrke enn foran tidligere bortekamper i Champions League. Det har de siste ukene i Tippeligaen og den siste hjemmekampen mot Olympiakos vist. Humøret, selvtillitten og tryggheten i spillet er blitt merkbart bedre.
  • Og fordi Porto ikke demonstrerte noe som gjorde dem uovervinnelige - med det åpenbare forbeholdet at Porto heller aldri var tvunget til det.

Visst trykk

Det var fullt mulig å registrere et Molde-lag som til en viss grad fulgte opp 3- 2-seieren over Olympiakos i forrige runde. Selv om Andreas Lund ble pakket inn, og til tross for at innleggskvaliteten ofte var elendig, så maktet Molde å skape sjanser og etablere et visst trykk mot Portos mål.

Portos imponerende effektivitet førte til at målprotokollen ikke ga et balansert inntrykk av det som faktisk foregikk ute på banen.

Men uansett hvordan man analyserer dette, så kommer man ikke utenom følgende:

  • Det var de personlige feilene i forsvarsrekka som ødela for Molde.

Og man kan heller ikke unnlate å legge til:

  • Igjen.