Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Straffeboom i sesongstarten

Dommerne regner med å blåse vesentlig flere straffespark i årets sesong enn i fjor - og forbereder seg på rabalder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi skal selvsagt overholde alle 17 reglene i boka, men det er noen punkter vi vil ha ekstra fokus på i år, sier toppdommer Roy Helge Olsen.

Han refererer til to typer forseelser: Armbruk og holding i trøya. Bevisst sabotering av spillet.

I tillegg skal assistentdommerne bli mer involvert i dømmingen av dueller innenfor 16-meteren.

-  Vi må nok forvente en del rabalder de første serierundene, mener Olsen.

Flere straffer

-  Det vil nok bli vesentlig flere straffespark for holding i 2005-sesongen enn hva det var i 2004. Det er nok sannsynlig at det også blir blåst en del flere straffer totalt sett, spår Olsen.

Selv kan han til en viss grad skjønne Nordlies bekymring.

Dommerkonsulent i Norges Fotballforbund Rune Pedersen mener det er en enkel måte å hindre en slik utvikling på:

-  Det er jo bare å slutte med holdinger, så slipper man å bekymre seg, sier han.

Pedersen mener det er nødvendig å slå hardere ned på holdinger.

-  De siste åra har vi merket en negativ utvikling i form av mer armbruk og holdinger. Det er denne vi vil til livs, ikke å ødelegge spillet, påpeker Pedersen.

-  Spillerne er jo smarte. Utpå sommeren regner vi med at det har gått seg til, og at spillerne har skjønt hvor grensen går, tilføyer Roy Helge Olsen.

Sabotører straffes

Men det er ikke bare holdinger dommerne skal være ekstra oppmerksomme på i år.

-  Vi ønsker å bli flinkere til å slå ned på sabotasje av spillet. Som for eksempel når en spiller bevisst lager frispark når motstanderen har en overgang og laget er dårlig organisert, forklarer Olsen.

-  Det kan nok også være litt uvant for spillerne at linjedommerne blir mer involvert i avgjørelser innenfor 16-meteren. Dette er for at vi til enhver tid skal ta så korrekte avgjørelser som mulig.

Mens de fleste norske dommerne har hatt mer eller mindre vinterferie, har det vært mye fokus på dommerne ute i Europa. Det hele toppet seg med konflikten mellom Chelsea-manager Mourinho og svenske Anders Frisk.

Fungerer bra

De norske dommerne er forberedt på en tøff sesong psykisk.

-  Det som har skjedd, påvirker nok helt klart også norsk fotball, og vi må nok forvente at trykket mot oss dommere her hjemme også vil stige ytterligere. Men det må vi bare leve med, sier Olsen.

Olsen er glad for at Fotballforbundet har fått et godt støtteapparat på plass.

-  Vi har psykolog tilgjengelig, og det fungerer veldig bra. I tillegg har vi interne regler om å ringe og støtte hverandre når noen er i hardt vær, forteller Olsen.

STRAFFE? Vålerengas Thomas Holm (bak) signaliserer at han synes noe er galt når Lillestrøms Frode Kippe (t.h.) er i duell med Daniel Fredheim Holm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!