Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Straffedrama måtte til for å avgjøre grøsseren - Kroatia klare for semifinale

Etter en vanvittig fotballkamp og en uhyre dramatisk straffesparkkonkurranse er Kroatia videre.

TIL SEMI: Kroatia kunne juble for avansement etter sin andre strake seier på straffer sendte dem videre fra kvartfinalen mot Russland Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB scanpix
TIL SEMI: Kroatia kunne juble for avansement etter sin andre strake seier på straffer sendte dem videre fra kvartfinalen mot Russland Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB scanpix Vis mer
  • Russland - Kroatia 2-2 (1-1) e.e.o., 3-4 etter straffer

Kroatia er klare for semifinale i VM etter en utrolig fotballkamp i Sotsji. I straffesparkkonkurransen trakk de det lengste strået.

Begge lagene hadde ledelsen i løpet av kampen, men etter to utrolige ekstraomganger hvor lagene scoret hvert sitt mål var det klart for straffespark.

Begge nasjonene hadde allerede vært gjennom en straffespark for å komme seg til kvartfinalene og etter et mesterskap hvor de gikk lengre enn noen hadde forventet måtte Russland takke et entusiastisk hjemmepublikum for hjelpen til stor jubel fra tribunene.

Danijel Subasic ble den store helten for Kroatia da han reddet tre danske straffer og Han begynte på samme måte mot Russland da han reagerte lynraskt og kom seg tilbake og reddet Smolovs arrogante Panenka-straffe.

I neste runde var det Akinfeev som viste seg fram. Den rutinerte russiske målvakten viste panterreaksjoner da han kom seg helt ned til venstre og reddet fra Kovacic.

Straffene begynte tydelig å stresse spillerne og Mario Fernandes som scoret Russlands sene utlikning viste det tydelig da han skjøt Russlands tredje straffe utenfor.

Kampens store spiller, Luka Modric, holdt på å lide samme skjebne da Akinfeev var på straffen hans, men ballen gikk i stolpen og snek seg over linja.

Sergej Ignasjevitsj, Konstantin Kuchyayev og Domagoj Vida scoret alle på sine straffer og dermed var det opp til Ivan Rakitic.

Selvsikkert gikk Barcelona-spilleren fram og lurte Akinfeev til feil side og sendte Kroatia til semifinale.

Drama uten like

Russland har stått imot angrep etter angrep i VM, men etter 100 minutter mot Kroatia så det ut til at hjemmenasjonen tilslutt måtte strekke våpen.

En corner endte på hodet til Domagoj Vida i den første omgangen og hans heading lurte seg på innsiden av stolpen til Igor Akinfeev.

Forsvareren med hestehalen dro av seg drakta i feiring og ble omringet av jublende glade lagkamerater.

Den russiske bjørnen var likevel ikke død. Med stor hjelp fra et øredøvende publikum ga Russland alt og da russerne fikk frispark i farlig posisjon holdt hele Russland pusten.

Inne i feltet dukket den nasjonaliserte brassen Mario Fernandes opp og styrte inn Dzagoevs perfekte innlegg og sørget for at kampen gikk til straffer.

Russland var sågar nærmest å avgjøre mot slutten av ekstraomgangene da Subasic måtte ut i full strekk etter et skudd fra Kuchayev.

Ut fra spill og sjanser var det kroatene som var best. Kroatia, anført av en Luka Modric i praktslag dominerte kampen i lange perioder og var nærmest å avgjøre også i ordinær tid.

Drømmetreff

Kampen startet i et elektrisk tempo. Russland, tydelig inspirert av eget publikum på tribunene var offensive og energiske og Dziuba kom til kampens første mulighet etter knappe to minutter.

Kampen bølget fram og tilbake innledningsvis og begge lagene kom seg til sjanser. Ante Rebic var involvert i mye for kroatene, mens Russland brukte Dziuba som oppspillspunkt da de kom på sine kontringer.

Etter halvtimen smalt det. Og igjen var det venstrekanten Denis Tsjerysjev som sendte hele Russland til himmels.

Et fint veggspill med spisskjempen Dziuba ga Villarreal-spilleren ballen på 25 meter. Tsjerysjev la ballen til rette med sitt første touch og det andre brukte han til å hamre ballen opp i venstre hjørnet forbi en sjanseløs Subasic i Kroatias mål.

Dermed har Tsjerysjev, som startet VM på benken mot Saudi-Arabia, scoret fire mål, like mange som han hadde hele sesongen for klubblaget sitt i Spania.

Kroatia slo tilbake

Ti minutter senere var Kroatia a jour. Også for kroatene var det lagets nye spiller fra åttedelsfinalen som ble målscorer.

Plutselig fikk Mandzukic masse rom nedover Russlands venstre side. Juventus-spissen tok med seg ballen inn i feltet og hans mellomhøye innlegg havnet rett på brasken til Andrej Kramaric.

Hoffenheim-spissen har vært inn og ut av Kroatias startellever i VM, men her takket han for tilliten etter å ha blitt oversett sist og headet inn sitt tiende landslagsmål.

JUBELEN I TAKET: I Shoreditch i London var det stappfullt med engelskmenn som så kvartfinalen mot Sverige. Da 2-0-seieren og Englands første semifinale på 28 år var et faktum, sto jubelen i taket. Video: Marthe Ihle Vis mer

Kroatia best

Det var Kroatia som tok initiativet fra starten av den andre omgangen. Kroatene hadde ballen, styrte tempoet og etterhvert kom også sjansene.

Et innlegg fra Strinic endte på bakerste hos Kramaric som fikk ballen inn igjen foran mål. Det førte til fullstendig kaos i Russlands forsvar og Perisic virket å utnytte det da han tok ned ballen og fyrte den mot borteste hjørnet. Istedet for å rulle i mål traff ballen innsiden av stolpen og ut, til Perisics store fortvilelse.

Nå hadde Kroatia russerne på tauene og angrep etter angrep bølget frem fra nasjonen ved Adriaterhavet.

Russland gjorde endringer underveis i den andre omgangen. Blant annet gikk målscorer Tsjerysjev av. Inn for ham kom Aleksandr Erokhin som var mannen bak Russland største sjanse i den andre omgangen.

Et godt innlegg fra Mario Fernandes endte på hodet til Erokhin, men fra åtte meter klarte han ikke å styre headingen under tverrliggeren.

LANG DOKØ: De svenskene jentene var ikke bare skuffet over kvartfinaletapet mot England, men også at de gikk glipp av selve kampen. De sto nemlig i dokø. Video: Trym Mogen, Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Nye ekstraomganger

Ingen av lagene klarte å skape de store sjansene mot slutten av omgangen og til tross for at det åpnet seg store rom virket begge lagene for slitne til å benytte seg av slitne bein hos sine motstandere.

Danijel Subasic ble den store helten for Kroatia da han reddet tre straffer mot Danmark. Det virket som dårlig nytt for Kroatia da han gikk ned og slo i bakken av smerte og holdt seg til baksiden av låret.

Etter bøy og tøy og hjelp fra støtteapparatet kom Subasic seg på beina igjen. Det skulle vise seg viktig for hjemmel

Omgangens siste sjanse falt til Fjodor Smolov som dunket til fra nærmest død vinkel, men ballen gikk rett på en litt overrasket Subasic som bokset unna.

Dermed måtte lagene ut i ekstraomganger for andre utslagsrunde på rad.

Vidas gyldne mål

Russland fikk sin kontringsmulighet etter en svak feilpasning på egen banehalvdel av Dejan Lovren. Den evig-energiske Aleksandr Golovin spilte frem til Smolov som et lite øyeblikk virket å være alene med keeper, men et godt returløp av Lovren rettet opp i egen feil.

Istedet var det duket for at Kroatia kunne knipe seieren.

En corner fra Ivan Rakitic dalte ned på hodet til Vida, som ikke fikk noe supertreff på headingen sin, men nok til at ballen snek seg mellom med- og motspillere og i mål ved nærmeste stolpe.

Dermed måtte Russland fram og angripe. Russlands trener Stanislav Tsjertsjesov manet både publikum og egne spillere til en siste innsats og til voldsomt lydnivå fra stadion i Sotsji angrep russerne.

Konstantin Kuchayev satte Subasic på en skikkelig prøve da han skjøt fra 16 meter etter en corner, men igjen var Monaco-keeperen på pletten.

Så kom utligningen. Mario Fernandes steg uforstyrret opp og styrte inn en heading etter frispark fra Dzagoev.

Straffesparkkonkurranse måtte til for å skille lagene.