Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken:

- Straffen er ikke det viktigste. Saken handler egentlig om at Therese vil bli oppfattet som en troverdig person

Lettet over å være ferdig med høringen.

MÅ VENTE: Therese Johaug-saken er ventet å få en avklaring om rundt tre uker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ VENTE: Therese Johaug-saken er ventet å få en avklaring om rundt tre uker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): De to første dagene av høringen i dopingsaken mot langrennsstjerna Therese Johaug er nå over.

Dommer Ivar Sølberg skal sammen med meddommerne Marit Forsnes og Thomas Larendz Bornø komme fram til en passende straff for Johaug, for bruken av salven Trofodermin mot de solbrente leppene under høydetrening i høst.

Johaug selv er nå ferdig med å forklare seg i saken, noe hun ifølge manager Jørn Ernst er svært lettet med å ha gjennomført.

- Det er en utrolig lettelse, ja. Det er veldig bra å få gjort det på den måten her, med en åpen høring. Vi har fått fram hele saken og fått fram svar på en del spørsmål som har hengt litt i lufta, sier Ernst til Dagbladet.

- Ikke karrieretruende

Manageren forteller at Johaug gruet seg foran sin forklaring, men at det gikk bra. Nå vil Johaug puste ut og vente på det endelige svaret når det kommer.

Det er ventet at en avgjørelse i saken vil komme i løpet av tre uker. I mellomtida fortsetter hverdagen til Johaug med trening og fokus.

- Nå er det over, så nå skjer det ikke så mye mer før beslutningen kommer. Så Therese følger nå bare den planen vi har lagt med trening og det hun skal gjøre.

Antidoping Norge har lagt ned en påstand om 14 måneders utestengelse. Ifølge Ernst er langrennsstjerna forberedt på en så lang dom, men at Johaug og hennes team håper på tolv måneder - eller aller helst frikjennelse.

Uansett er det ikke en karrieretruende dom ifølge manageren.

- Faktum er vi ikke redde for

Johaugs forsvarer, Christian B. Hjort, er også fornøyd med de to første dagene av høringen. Han og teamet rundt Johaugs mål har vært å få alle sidene ved saken grundig belyst. Det føler han nå er gjort.

- Gjennom partforklaringen til Therese og vitneforklaringen til Bendiksen (landslagslegen), og ikke minst gjennom de andre forholdene i saken som er dokumentert, så opplever jeg at historien nå er detaljert forklart. Det var viktig for oss å få det gjort, forteller Hjort til Dagbladet.

Ifølge ham er ikke straffen det vikigste for Johaug.

- Saken handler egentlig om Thereses troverdighet, at hun ønsker være og oppfattes som en troverdig person. Da forteller hun tingene som de er, det har hun gjort hele tiden. Når det kommer opp ting som er opplysninger vi ikke kjenner til, så er vi åpne om det. Faktum er vi ikke redde for, det er jusen som vi mener blir misoppfattet, og som vi mener bør gå i vår favør, sier Hjort.

- Om den ikke gjør det, kan hun leve med en dopingdom når hun da blir slått fast som en troverdig person?

- Dette har vi endelig stilling til når utvalgets avgjørelse faller, og vi ser det i hennes perspektiv.

- Det riktige er tolv måneder og oppover

Johaugs advokat mener altså at saken bør gå i favør Johaug, og at hun aller helst frifinnes. Det ønsker ikke Nils Kiær, som har representert Antidoping Norge i de muntlige forhandlingene.

- Jeg mener det ikke er hjemmel (for null straff, journ.anm). Jeg mener det ikke er hjemmel for å gå under Wada-koden, og det er ikke hjemmel for å gå under tolv måneder etter forholdsmessighetsprinsippet, sier Kiær til Dagbladet.

Han ønsker ikke å ta stilling til en eventuell minstestraff, og vil heller ikke spekulere i om hun får en mildere straff enn det som i utgangspunktet var ønsket i påtalen.

- Det er påtalenemnda som må ta stilling til det (en eventuell minstestraff, journ. anm) etter å ha lest begrunnelsen for en dom. Enhver straff må vi lese hvordan de har begrunnet det, og om hun har fulgt regelverket eller ikke. Jeg vil ikke si at Hjort tar feil, han har sin rolle og gjør sin jobb på en utmerket måte. Men jeg er ikke enig med ham, jeg mener det riktige er tolv måneder og oppover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling