Straffes av UEFA

Illsinte portugisere må regne med straff fra UEFA etter den massive hetsen mot dommer og linjedommer i etterkant av semifinaledramaet mot Frankrike. - Reaksjonene var nok litt i overkant, sier en ordknapp visepresident i UEFA, Per Ravn Omdal, til Dagbladet.

UEFA har lagt foreløpig lokk på saken. Men at Portugal må renge med straff etter de massive dommerprotestene, er åpenbart. Dommen faller sannsynligvis søndag.

- Saken er sendt over til våre uavhengige oppnevnte komiteer. Det er ikke min jobb å uttale meg om hvilken straff de eventuelt skal få, sier Omdal til Dagbladet.

Omdal innrømmer at onsdagens semifinale bare er en av flere kamper der dommeren har spilt en avgjørende rolle for kamputfallet.

Varierende kvalitet

- Kvaliteten på dommerne har vel vært varierende under EM. Men i UEFA er det en konstant evaluering og utdanning av dommere for å høyne nivået.

Han vil ikke kritisere dommer Günter Benkö og den slovakiske linjemannen Igor Sramka for dømmingen i onsdagens semifinale.

- Kontroversielle avgjørelser er noe av det vi risikerer. Dommeren dømmer straffe etter å ha konferert med linjemannen. Og det er egentlig det, sier Omdal.

Sure portugisere

Portugals største stjerne, Luis Figo, var på vei til å bli EM-konge før onsdagens semifinale. I stedet fikk han en avskjed i skam etter usportslig oppførsel og rasende utfall mot dommerne. Verst var det kanskje da han tok av seg trøya og gikk av banen FØR Zidane straffesparket Frankrike til finalen.

- Vi er et lite land som de ikke ville ha i finalen. UEFA får sin store finale, og jeg har forstått at fotball bare er business, raste Figo etter kampen, og satte ord på de vonde portugisiske følelsene.

Også Portugals forbundspresident, Gilberto Madail, betegnet den slovakiske linjemannen Igor Sramkas avgjørelser som «ytterst uheldige» .

  • Også Portugals fremste fotballegende Eusebio, som etter kampslutt var nede på banen og hyttet mot dommeren med neven, mener at små land alltid blir offer.

- Det som skjedde i går, var utillatelig og utilgivelig. Portugal ble utslått av en linjemann som var redd for Frankrike, redd for verdensmestrene, skrev Eusebio i sin faste avisspalte.

SINNE OG KAOS: Portugiserne var rasende etter at det ble dømt straffespark i semifinalen mot Frankrike.