Strakte armene i været og pekte mot det norske flagget

Alexander Dale Oen dediserte VM-gull til terrorofrene.

FLAGGHYLLEST: Alexander Dale Oen pekte mot det norske flagget på badehetta etterå ha slått inn til VM-gull på 100 meter bryst. Foto: SCANPIX/AP Photo/Wong Maye-E
FLAGGHYLLEST: Alexander Dale Oen pekte mot det norske flagget på badehetta etterå ha slått inn til VM-gull på 100 meter bryst. Foto: SCANPIX/AP Photo/Wong Maye-EVis mer

(Dagbladet): Alexander Dale Oen er verdensmester etter å ha svømt inn først på 100 meter bryst i Shanghai.

Dale Oen fikk en god start, og var med i teten hele veien. På de siste 25 meterne økte han ledelsen mer og mer og var først i mål.

Det er norges første i VM-gull i svømming noensinne. Dale Oen svømte inn til tiden 58.71 sekunder. Fabio Scozzoli kom etter på tiden 59.42.

Da seieren gikk opp for Dale Oen, strakte han armene i været før han så pekte mot det norske flagget på badehetta. Også før gulløpet klappet han seg på brystet der det norske flagget er plassert.

- Ville vinne for dem der hjemme På medaljeseremonien etter løpet var det en tydelig preget Dale Oen som mottok gullmedaljen.

- I dag ble det mer hjerte enn taktikk. Jeg ville vinne for dem der hjemme, sa gullvinneren til NTB.

VISTE MUSKLER: Alexander Dale Oen klarte å samle tankene og innfridde favorittstempelet på 100 meter bryst i VM.Foto: Christian Thomassen / Scanpix
VISTE MUSKLER: Alexander Dale Oen klarte å samle tankene og innfridde favorittstempelet på 100 meter bryst i VM.Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

Dale Oen smilte forsiktig under medaljeseremonien, men var tydelig preget og måtte tørke noen tårer.

- Det har vært noen meget spesielle dager. Jeg har vært ambivalent hele tiden. Men stemningen i gjengen og laget har vært god, og jeg har prøvd å ikke tenke for mye på det som er skjedd. Det har vært hardt. Veldig hardt, sa han.

Han brukte hendelsene i Oslo og på Utøya i forberedelsene til løpet.

- Jeg brukte det mentalt i forarbeidet mitt. Vi må stå sammen i dette, tenke framover, se lyspunktene og unngå at én kar skal ødelegge framtida vår.

- Alle hjemme i Norge er sjokkert over det som skjedde, og de samme følelsene har vi. Vi må bare stå sammen, sa han.

- Vant du for Norge? - Det viktigste er å vise samhold og styrke. Hvis jeg kan bidra til å gjøre noen stolte, er det kjekt. Men det er ikke det viktigste her.
Sterkt preget i går Dale Oen kvalifiserte seg til dagens finale i går. Da var han sterkt preget etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Før dagens finale sa han at han skulle bruke angrepene som «jetfuel» for å motivere seg til finalen.

- Det er ikke så lett å ha gode og positive tanker nå. Jeg prøver å bruke det som har skjedd hjemme til å motivere oss mest mulig, sa 26-åringen til NRK.

Etter kvalifiseringen i går pekte han - som i dag - på badehetta med det norske flagget for å vise at det er viktig å stå sammen mot det som skjedde.

- Jeg har ikke ord, sa en svært preget Dale Oen til NRK før han så tomt ut i lufta og var helt stille. - Det er for jævlig, var alt han klarte å si før han måtte forlate intervjusonen.