MENS VI ENNÅ VAR GODE: Solveig Gulbrandsen (8) har gitt Norge 1-0 på Lene Mykjålands corner. Noen få minutter senere var ikke lenger gode Norge gode nok. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MENS VI ENNÅ VAR GODE: Solveig Gulbrandsen (8) har gitt Norge 1-0 på Lene Mykjålands corner. Noen få minutter senere var ikke lenger gode Norge gode nok. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Strålende spill holder ikke når det som avgjør fotballkamper ikke er godt nok

Da Norge endelig ble gode gjorde England VMs beste trekk så langt. De tok ut Lene Mykjåland, banens beste spiller.

Norge-England 1-2 (0-0)

DET VAR IKKE urettferdig at England snudde Norges ledelse til seier. Det var bare veldig unødvendig. Men samtidig avdekket det brutale nederlaget i Ottawa Norges akilleshæl og problemene som har plaget oss inn mot VM-turneringa.

Da vi trengte et forsvarspill som holdt vann glapp jentene på Englands to første målsjanser.

TRINE RØNNING MÅTTE bytte i pausen og Lene Mykjåland ble markert ut av kampen i andre omgang. Om man vil være snill kan uflaks (Rønning) og smarte engelskmenn (Mykjåland) brukes som forklaring på havariet den siste halvtimen. Men faktum er likevel at vi tok ledelsen ni minutter etter at Maria Thorisdottir kom inn for Rønning, og ni minutter etter at England hadde frankert Lene Mykjåland.

Og i det perspektivet er ærlighet bedre enn snillisme.

Da andreomgangen krevde mer av det vi så før pause var ikke jentene gode nok.

LENE MYKJÅLAND VAR spådd strategens rolle før VM. Hun skulle være jenta som styrer Norge. Men som indreløper ble det mer stress og mass enn nødvendig ballkontakt innledningvis i turneringa. Midt i banen, derimot, tok hun kommandoen.

GODE FOTBALLSPILLERE GJØR ikke noe nummer av seg når det stemmer. Da ser det som er veldig bra veldig enkelt ut. For en dirigentrolle handler ikke om tripping rundt sin egen akse, vendinger hit og dit og mange berøringer.

Skal du styre en fotballkamp må du gjøre det enkelt.

EN BERØRING I lengderetningen er det giftigste som finnes når den som slår pasningen treffer medspiller. Det var det som skjedde da Lene Mykjåland startet det som bude gitt Norge 1-0 etter 11 minutter. For smittet av Mykjålands briljanse valgte også Solveig Gulbrandsen å finne Isabell Herlovsen på bare en berøring.

Der og da var Norge på sitt beste.

Der og da var jeg faktisk sikker på kvartfinalen mot Canada.

FOR GOD FOTBALL smitter. Og Lene Mykjålands totale kontroll på kampen løftet veldig mange norske jenter til turneringsbeste. Plutselig så Marita Skammelsrud Lund ut som en Erik Hoftun i sine beste Rosenborg-stunder - en midtstopper som ikke bare tør å gå opp i banen gjennom det første pressleddet, men som også finner de hun sikter på høyere i banen. Og i leddet foran forsvarsrekka kompletterte Gry Tofte Imst og spesielt Solveig Gulbrandsen Lene Mykjålands gode spill.

Mens Isabell Herlovsen så farlig ut på topp.

Og Ada Hegerberg var sterk, villig og eksplosiv.

MEN SELV OM vi var gode og kontrollerte England over hele banen så skapte vi ikke nok målsjanser. En stor og et par andre brukbare muligheter på 45 spillemessige meget gode minutter er ikke nok. Så like mye som to engelske scoringer på tre målsjanser var en ødeleggende faktor, der de to første snudde kampen totalt, var også det en medvirkende årsak til det bitre nederlaget.

Hadde vi scoret mål da vi hadde bukta og begge endene ville vi ikke hatt en diskusjon om 1-2 for England er urettferdig, unødvendig eller begge deler.

SLÅR NEDERLAND JAPAN i dag er også OL-drømmen over. Vinner japan går det mot play off med fire nasjoner - Sverige, Sveits, Nederland og Norge. Så selv om det er tungt nå kan det bli Rio 2016 likevel.

Om en ukes tid er jeg sikker på det kan brukes som motivasjon og en ålreit trøst.