Strand stjal showet

Norsk håndballs nye gullgutt ordnet TV-underholdningen torsdag. Kjetil Strand skjøt Romania av banen.

Stavanger-gutten scoret ni ganger på en halv omgang før pause i EM-kvalifiseringen. Strand-showet inneholdt kraftfulle kontringer, harde skudd og seks mål på rad. I tillegg bidro han sterkt i sin offensive rolle i forsvaret.

- Det gikk på skinner i dag. Det var litt mer folk her, men ellers ser jeg ikke på denne kampen som noe spesielt. Jeg tenker på landskamper som alle andre håndballkamper, sa han til NTB.

Verdensklasse

Kjetil Strand er en scoringsmaskin også i Stavanger, og fikk beskjed av landslagstrener Gunnar Pettersen før kampen mot Romania om å gjøre det samme som for klubblaget. Nå må han tåle forventningspress i de neste kampene.

- Det bryr jeg meg ikke noe om. Jeg skal gjøre mitt beste, men hvis jeg ikke lykkes, er det sikkert noen andre som gjør det, sa han.

Kjetil Strand har nå scoret 54 mål på 13 landskamper, og sikret seg scoringsrekorden i norsk herrehåndball lenge før sesongen er over.

- I dag var det verdensklasse over ham, sa Gunnar Pettersen.

I løpet av den lille tiden Kjetil Strand spilte i annen omgang gjorde han noen feil i angrep, men likevel startet kondisjonsfenomenet totalt sett året til toppkarakter. Han fikk sitt reale gjennombrudd internasjonalt, og om han selv vil, kan han bli vår neste proffeksport til Tyskland eller Spania.

Startvansker

De fleste norske spillerne brukte litt tid før de skjønte at ferien var over, og lå under 5-8 etter vel ti minutter. Men med innbyttene av keeper Steinar Ege og spesielt Strand endret bildet seg totalt.

Deres spill smittet over på forsvaret som ble intensivert med et flere hakk, og Norge kunne gå til pause med betryggende 22-13.

Trener Gunnar Pettersen får stadig mer fasong på laget sitt, som står ubeseiret på de ni siste kampene. Flere VM-nasjoner ble slått i en turnering i Portugal i november.

Likevel er det ting å plukke på: Norge kan ikke tillate seg å falle av i forsvarsjobbingen så ofte. Pettersen var eitrende sinna et par ganger under Romania-kampen.

- Jeg er veldig godt fornøyd med at vi scorer så mange mål, men vi kan ikke tillate oss å glemme forsvaret slik som vi gjorde flere ganger, sa han.

Torsdag imponerte også Geir Erlandsen med kantspill av klasse, samtidig som Frode Hagen kom veldig godt fra kvelden.

Trekningen avgjør

Norge møter rumenerne borte søndag. Så venter dobbeltkamper mot Hviterussland og Luxembourg. De to beste i gruppen spiller playoff-kamper i juni om retten til EM-plass i Slovenia i 2004.

Kampoppsettet trekkes i begynnelsen av februar. Med uflaks kan Norge ende opp mot en europeisk storhet.

I VM-kvalifiseringen i fjor hadde de norske Jugoslavia i kne, men ble slått ut med knappest mulig margin.

(NTB-Espen Hartvig)