FORBEREDER TYSKLAND-KAMP: Stefan Strandberg.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
FORBEREDER TYSKLAND-KAMP: Stefan Strandberg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Strandberg ble beskyldt for mytteri: - Jeg glemmer ikke folkene som snakket

Droppet kamp - skapte storm.

Norge - Tyskland, på TVNorge søndag klokka 20.45

SANDVIKA (Dagbladet): Pilene har stort sett pekt oppover for fotballandslagets midtstopper Stefan Strandberg (26) de siste åra. Han startet seniorkarrieren i Mandalskameratene. Så gikk turen via Vålerenga og Rosenborg, til Krasnodar i den russiske toppdivisjonen. Nylig ble det kjent at han blir lånt ut til Hannover i Tyskland.

Det siste året i Rosenborg oppsto det en helt spesiell situasjon rundt Strandberg. De første rapportene gikk ut på at han nektet å spille seriekampen mot Lillestrøm i juni 2014.

- Det kommer som et sjokk, sa daværende trener Per Joar Hansen til TV 2. I mediene ble hendelsen karakterisert som en streik - ja, nærmest et mytteri - og skapte store overskrifter.

Flere aktører antydet at det hele bunnet i en kontraktsmessig tvist med klubben.

- Han hevder vi ikke har gjort nok for å skaffe ham en ny klubb, sa styreleder Ivar Koteng til Adresseavisen.

- Jeg glemmer ikke folkene som snakket, uten å ha kjennskap til historien, sier Strandberg til Dagbladet i dag.

Pressemelding

Etter de mange medieoverskriftene i forbindelse med Lillestrøm-kampen rykket spilleren ut med en pressemelding. Rosenborg beklaget også det som hadde skjedd. I pressemeldingen skrev Strandberg:

«Den utløsende faktoren til at jeg ikke følte meg klar til å spille kampen mot Lillestrøm ligger i personlige forhold i min nærmeste familie som ikke har noe med fotball å gjøre. Jeg hadde når som helst ofret ryktet mitt for å gi de pårørende ett minutt ekstra med den det gjelder.»

PÅ VEI TIL TRENING: Stefan Strandberg (til høyre) ankommer Ullevaal sammen med lagkamerat Jo Inge Berget. Søndag venter Tyskland. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
PÅ VEI TIL TRENING: Stefan Strandberg (til høyre) ankommer Ullevaal sammen med lagkamerat Jo Inge Berget. Søndag venter Tyskland. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Rosenborg - på sin side - skrev følgende i en pressemelding:

«Vi vedgår at vi ble overrasket over Stefans beslutning mandag rett før kampstart, og ble følelsesstyrt i vår kommunikasjon utad rundt denne saken. Vi har nå jobbet med å skaffe oss full oversikt over saken. Rosenborg ønsker å ha spillere som vil spille for klubben og som vil utvikle seg hos oss. Når vi har spillere som ikke deler denne målsettingen fullt ut, må vi respektere dette og gjøre nødvendige grep.»

Strandberg har ikke glemt hendelsen når Dagbladet møter ham på landslagets spillerhotell i Sandvika utenfor Oslo. Laget forbereder kampen i VM-kvalifiseringen mot Tyskland søndag.

Tidligere i uka fortalte Strandberg at overgangen til Hannover i 2. Bundesliga skyldes at han vil være nærmere sin kreftsyke storebror i Norge. Til Dagbladet opplyser han at det ikke var storebroren som var årsak til at han ikke ville spille mot Lillestrøm for to år siden.

- Nei. Det hadde ikke noe med ham å gjøre. Men det var noe av det samme. Da var utfallet verre, sier 26-åringen, vel vitende om at det går bedre med storebroren som ble rammet av leukemi.

- Glemmer ikke

Fra utsida kunne det først virke som om Strandberg var en sutrekopp som ikke fikk det som han ville da han droppet Lillestrøm-kampen i 2014.

- Jeg glemmer ikke folkene som snakket, uten å ha kjennskap til historien. Det ligger godt plantet i bakhodet. Du glemmer ikke sånne ting, forteller han i dag.

- Du vil ha minst mulig med den type folk å gjøre?

LERKENDAL-HELT: Stefan Strandberg spilte i Rosenborg fra 2012 til 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LERKENDAL-HELT: Stefan Strandberg spilte i Rosenborg fra 2012 til 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Folk skal være forsiktig med å si noe uten å ha kontroll på hva de sier. Jeg vet hvem som holdt igjen og ikke snakket når de kunne gjort det. Og jeg vet hvem som snakket uten å vite noe. Det har jeg full kontroll på, sier Strandberg.

I pressemeldingen etterpå skrev han:

«Bakgrunnen for at dette har blitt en sak er dårlig kommunikasjon innad og saken har beklageligvis blitt kommunisert til media uten å ha alle fakta på bordet.»

Forskjellige opplevelser

Tidligere Rosenborg-trener Per Joar Hansen utdyper episoden slik overfor Dagbladet:

- Hvordan han opplevde denne saken, og hvordan vi opplevde denne saken, tror jeg er forskjellig. Stefan har sin opplevelse av saken. Det har jeg full forståelse for. Og jeg har min. Jeg kunne sikkert sagt mye om hvordan han la fram denne saken for meg. Men det er privat mellom meg og Stefan. Og det kommer jeg ikke til å kommentere.

Hansen fortsetter:

- Så får det offentlige spekulere til høyre og venstre. Jeg er en «football man». Ting som blir sagt mellom meg og spiller kommer jeg aldri til å kommentere. Det må være respekt. Det forblir i min verden. Så får folk spekulere i sin.

Fikk seg en trøkk

Strandberg forteller at han gikk ut med storebrorens sykdomshistorie denne uka etter at de to hadde snakket sammen. Årsaken var utlånet til Hannover. Han ville være åpen og ærlig på hvorfor han bytter klubb.

Strandberg og det norske landslaget gjorde lørdag kveld unna de siste forberedelsene til storkampen mot Tyskland. Midtstopperen markerte seg i 1-0-tapet for Hviterussland onsdag da han reddet en ball med hodet nesten inne på streken.

- Det smalt godt i kjeven. Jeg var redd det skulle ryke et par tenner. Heldigvis gikk det bra, sier han.

- Får du spille mot Tyskland?

- Vi får se. Det er Per-Mathias som tar ut det laget han mener er best. Uansett støtter alle de elleve som skal starte. Hvis det er meg, så er det supert. Formen kjennes fin ut. Jeg er ikke redd for å møte Tyskland.

Les også: Johansen: - Slik fikk jeg ny kropp