Strandberg om kjæresten Nora Mørk: - Selvfølgelig er det tungt i perioder

Russisk fotball, språk og avstandsforhold.

LÆRER SEG RUSSISK: Russland-proff Stefan Strandberg tar kurs for å lære seg russisk og har med hjemmelekser på landslagssamling. Både i Russland og på samlinger rundt omkring holder han kontakt med kjæresten Nora Mørk via FaceTime. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LÆRER SEG RUSSISK: Russland-proff Stefan Strandberg tar kurs for å lære seg russisk og har med hjemmelekser på landslagssamling. Både i Russland og på samlinger rundt omkring holder han kontakt med kjæresten Nora Mørk via FaceTime. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge - Ungarn, på TVNorge klokka 20.45

LILLESTRØM (Dagbladet): Stefan Strandberg (25) er inne i sin første sesong i russiske FC Krasnodar etter overgangen fra Rosenborg i sommer.

- Russland er topp. Det er ikke så annerledes enn Norge. Jeg bor i en leilighet, spiser mat og går på trening akkurat som jeg gjorde i Norge. Men noen kulturforskjeller er det. Spesielt når det kommer til fotballen, sier Strandberg til Dagbladet.

- På hvilken måte?

- Det er et mye høyere nivå. Det er et annet fokus, mer basert på individuelle prestasjoner og ikke like mye lagsamhandling som i RBK. Jeg må ta mer vare på meg selv. Jeg er jo vokst opp med soneforsvar i Norge, men nå er det mer mann-mot-mann. Jeg tror det vil gjøre meg til en bedre spiller på sikt, sier forsvarspilleren.

Hjemmelekser Det kryr av ulike nasjonaliteter i den russiske klubben: Brasil, Uruguay,Colombia, Usbekistan, Island og Polen er blant landene som er representert.

- Det er utfordrende på enkelte områder, men på banen snakker vi russisk alle mann. Det går helt fint. Noen språkproblemer blir det jo, spesielt utenfor banen, sier landslagsspilleren.

- Du snakker russisk?

- På banen snakker jeg russisk. Jeg går på kurs og har egen lærer som kommer hjem hver dag jeg har mulighet. Så jeg har med meg hjemmelekser på denne samlinga med landslaget. Jeg pugger gloser og litt gramatikk da jeg har sjansen. Russisk er et vanskelig språk, men det er interessant og gøy å sette seg inn i det, sier sørlendingen.

Strandberg er født i Lyngdal på sørlandet og har vært i klubber som Mandalskameratene, Vålerenga, Bryne (lån) og RBK før proffeventyret startet.

- Når jeg kommer til et nytt land så mener jeg det er naturlig å gjøre mest mulig for å integrere seg. Det handler om respekt for landet og de som allerede er der, sier 25-åringen.

- Kulturen i Russland er spesiell og den nye dopingskandalen er jo ikke bare-bare. Men det er noe vi merker veldig lite til. Fotball er en egen greie der borte. Det er veldig mye penger der, og det er jo bra. Det tiltrekker seg mange attraktive fotballspillere. Får jeg spille på et bedre lag og møte bedre motspillere er det utviklende. Selvsagt er det en del ting i Russland jeg ikke støtter, men sånn er det bare. Jeg er der for å spille fotball, sier Strandberg.

Ser Mørk hver dag Landslagsforsvareren og håndballstjerna Nora Mørk har vært et av Norges mest profilerte idrettspar de siste åra. Mens Strandberg flyttet østover, ble Mørk værende i Norge og hos suverene Larvik.

- Det går fint, men selvfølgelig er det tungt i perioder. Vi skulle gjerne bodd i samme by og bodd sammen. Vi har vært sammen i mange år og vet vi har korte karrierer begge to. Heldigvis er vi gode innen hver vår idrett og vi støtter hverandre på den biten, sier Strandberg.

- Hvordan holder dere kontakten?

- Det blir mye FaceTime. Jeg fikk sett henne i går og litt i dag - stort sett hver dag har vi kontakt og får små glimt av hverandre. Vi skulle helst bodd sammen , men vi begge føler at alt er såpass bra at det er verdt å vente, sier Strandberg.

PRESSETREFF: Stefan Strandberg.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESSETREFF: Stefan Strandberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvor lenge ser du for deg å bo i Russland?

- Det er umulig å si. Ting forandrer seg fort i fotball, men jeg stortrives i både klubben og byen. Det er også en veldig god liga. Det er en topp-liga og vi er et topplag. Det trigger meg. Jeg liker ikke å vake midt på tabellen. Nå har vi noe å spille for og sånn det ser ut nå kan jeg være der i mange år framover. Men om det er to, fem eller ti år er umulig å si, sier landslagsspilleren.

Tidligere har flere medier spekulert i at Strandberg kan tjene 70 millioner kroner over en fireårsperiode i den russiske klubben.

- Det er en annen verden økonomisk. Det kan ikke sammenlignes med Tippeligaen, sier Strandberg, uten å nevne summer.

Krasnodar er forøvrig en by i det sørlige Russland og ligger rett nord for hovedstaden Moskva.