Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mini vil fjerne Høgmo og lanserer tre kandidater

Strandberg ut mot norske tilhengere: - Merkelig oppførsel

Stefan Strandberg synes det er spesielt at det norske landslaget ikke får unison støtte fra Ullevaal-publikummet. Han får delvis støtte av «Mini» Jakobsen.

KRITISK: Stefan Strandberg, her sammen med Jonas Svensson, Markus Henriksen og Alexander  Tettey, reagerer på hvordan tilskuerne på Ullevaal jublet da San Marino scoret på Ullevaal forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Stefan Strandberg, her sammen med Jonas Svensson, Markus Henriksen og Alexander Tettey, reagerer på hvordan tilskuerne på Ullevaal jublet da San Marino scoret på Ullevaal forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Bare 8298 tilskuere møtte opp i høstkulden for å se Norges VM-kvalifiseringskamp mot San Marino forrige tirsdag. Dermed var det omtrent 20 000 tomme seter - som tatt ut av refrenget fra Lyns velkjente klubbsang.

Det lave tilskuerantallet kom ikke som noe sjokk etter norsk fotballs mareritthøst, men de norske landslagsspillerne er likevel forbauset over hvordan Ullevaal-tilskuerne oppførte seg under kampen.

De gangene San Marino var på Norges halvdel, ropte en rekke norske supportere «skyt», og deler av Ullevaal heiet på lilleputtnasjonen og jublet da San Marino utliknet til 1-1 mot Norge.

- Det er merkelig oppførsel å heie på San Marino. Når det er landskamp, må vi stå sammen og støtte hverandre. Vi så jo den støtten Aserbajdsjan fikk mot oss i Baku. Det hjalp voldsomt for dem. Vi trenger den samme støtten, sier Strandberg til Dagbladet.

- Vi må ha publikum i ryggen. Det er større sjanser for at vi gjør det bra om vi har supporterne med oss. Ingen skal tvile på at vi gjør vårt beste. Vi får ikke betalt for å være på landslaget, men stiller opp her frivillig for å gjøre alt vi kan for at Norge skal vinne, sier sørlendingen.

ETTERLYSER STØTTE: Stefan Strandberg oppfordrer det norske folk til å støtte landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERLYSER STØTTE: Stefan Strandberg oppfordrer det norske folk til å støtte landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Minis oppfordring

Mattia Stefanellis nettkjenning mot Norge, var San Marinos første bortemål i VM-kvalifisering siden 1-10-tapet borte mot Belgia i 2001. Borte mot Nord-Irland på lørdag tangerte San Marino Bangladesh' utrolige rekke med 17 VM-kvalifiseringskamper uten scoring.

På Ullevaal ble imidlertid ikke den forventede verdensrekorden satt. San Marino scoret mot alle odds og jublet hemningsløst. Det gjorde også flere nordmenn. Det synes landslagslegenden Jahn Ivar «Mini» Jakobsen er spesielt.

- De som møter opp på Ullevaal for å se Norge spille landskamp, bør heie og støtte det norske landslaget. Samtidig ser jeg det komiske når San Marino scorer for første gang borte i en VM-kvalifiseringskamp på 15 år, som toppen på kransekaka i den norske nedturen, forteller Mini til Dagbladet.

- Man får som fortjent. Resultatene har uteblitt og underholdningsverdien har vært lav. Men de som tar turen til Ullevaal bør uansett støtte laget.

San Marino i ekstase

Stefanelli takket og bukket på sin side for at mange nordmenn jublet på San Marinos vegne mot Norge.

- Det må vi takke for. Det er morsomt og inspirerende at folk utenfor San Marino heier på oss. Vi er amatører som møter profesjonelle spillere og scorer sjelden mål. Når vi en sjelden gang gjør det, er det helt fantastisk, forteller Stefanelli til Dagbladet.

Verdens fjerde dårligste fotballandslag reiste hjem fra Gardermoen med en god følelse etter scoringen på Ullevaal. I den norske leiren er imidlertid stemningen langt mindre idyllisk.

FÅR KRITIKK: Ole Selnæs overrasker med sine utspill. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Ole Selnæs overrasker med sine utspill. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Gjennom landslagsuka sendte Ole Selnæs og Joshua King stikk fram og tilbake via media. Før Selnæs reiste hjem til St. Etienne og Frankrike, sa han følgende til NRK:

- Det går godt i klubblaget om dagen og det er godt å komme tilbake dit, til en gjeng som unner hverandre suksess, sa Selnæs.

Kritisk mot Selnæs

Utsagnet kan tolkes som et stikk og får Jakobsen til å reagere.

- Selnæs' utsagn er meget spesielle. Han burde ikke ha sagt det. Det viser at det norske landslaget har større problemer enn vi trodde. Selnæs har uttrykt seg klart denne landslagssamlingen, til både glede og forargerelse. Det er åpenbart noe som skurrer internt. Da kan ikke Høgmo og Skjelbred sitte på pressekonferanser og si at det er medieskapt, mener den tidligere landslagsvingen.

- Var det tilsvarende gnisninger i din tid?

- Nei, ikke noe store greier, men det var sikkert perioder jeg var lei av Jan Åge Fjørtoft. Men han fikk jo pasninger av meg likevel. Hvis du spør han sier han sikkert at det var motsatt. Den ene gangen jeg fikk en pasning av ham, scoret jeg, sier 50-åringen og ler.

ØNSKER ENDRINGER: Mini Jakobsen vil ha ny norsk landslagssjef. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
ØNSKER ENDRINGER: Mini Jakobsen vil ha ny norsk landslagssjef. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Vil fjerne Høgmo

Jakobsen mener at Norges Fotballforbund (NFF) bør se etter en ny landslagssjef.

- Jeg mener NFF bør se etter andre trenerkandidater. Med åtte tap på 12 kamper er det ingenting som tilsier at Høgmo og det norske trenerapparatet bør få fortsette, sier Mini Jakobsen til Dagbladet.

- De har åpenbart et større problem enn jeg trodde med interne gnisninger. For å ordne opp i det, trengs det nytt lederskap som kan skape entusiasme og glød, sier Jakobsen.

- Hvem bør erstatte Høgmo?

- Erik Hamrén, Lars Lagerbäck eller Ståle Solbakken. De har vist gode resultater over tid. Lagerbäck har ikke en eneste ripe i lakken i løpet av de siste 15 årene. Hamrén har gode resultater både i RBK og for Sverige, mens Ståle gjør det skarpt i København., sier «Mini».

PÅ MINIS ØNSKELISTE: Tidligere Sverige- og RBK-trener Erik Hamrén og FC København-trener Ståle Solbakken er på Mini Jakobsens ønskeliste over ny landslagstrener i Norge. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
PÅ MINIS ØNSKELISTE: Tidligere Sverige- og RBK-trener Erik Hamrén og FC København-trener Ståle Solbakken er på Mini Jakobsens ønskeliste over ny landslagstrener i Norge. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!