Strandjentene tapte finaledrama i EM

Kom tilbake, men må nøye seg med sølv.

JEVNT: I de to ordinære omgangene var det bare ett poeng som skilte Linn Jørum Sullands Norge og Italia. Foto: BJØRN LANGSEM
JEVNT: I de to ordinære omgangene var det bare ett poeng som skilte Linn Jørum Sullands Norge og Italia. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

||| (Dagbladet.no) Norge - Italia 1-2 (16-17, 16-15, 4-6)

For et halvt år siden vant Linn Jørum Sulland og Marit Malm Frafjord EM-gull i Makedonia. I ettermiddag kunne de blitt europamestere også i strandhåndball - men jentene tapte en spennende shoot out.

De norske strandløvinnene tok bronse i EM for to år siden, og hadde som målsetting å forbedre denne prestasjonen på hjemmebane i Larvik. Det klarte de i går, da de slo Ukraina i semifinalen.

Finalen var jevn, men Italia var stort sett hakket foran - og vant fortjent.

- Det er selvfølgelig kjipt å tape, men vi var ikke gode nok i dag. Dette er likevel vårt beste resultat i et mesterskap noen gang, så vi er vel fornøyd om noen timer, sier Malm Frafjord til TV 2.

Misset mye
I finalen ventet et italiensk lag som består av spillere som er med i organisert serie i hjemlandet. De norske jentene kaster håndballskoa bare noen få ganger i året, og har ikke den samme sandrutinen.

- Jeg føler at vi spilte oss til mange gode sjanser, men vi manglet litt i avslutningene i dag. Jeg hadde håpet på gull, så akkurat nå er jeg skuffet, sier Sulland til TV 2.

Italienerne ble for sterke for Norge i gruppespillet og de var også best i den første finaleomgangen. Blåtoppene holdt seg hakket foran stort sett hele omgangen, for de norske jentene misset mye framover. Ane Brustuen var sikker fra linja, mens Iselin Klev og Arnhild Holmlimo bommet for mye fra kantene. Heller ikke Linn Jørum Sulland spilte noen stor førsteomgang.

Norge lånte ledelsen litt mot slutten av omgangen, men Italia avsluttet sterkest og vant 17-16.

I strandhåndball handler alt om å komme i posisjon hvor du kan få to poeng for scoringen. I praksis betyr dette å få satt opp spillere til piruetter eller flyvere - eller at utespilleren som har erstattet målvakten i angrep får avsluttet. Også da blir det to poeng.

For Norges del er det Sulland som vanligvis har det ekstraansvaret det innebærer å bytte med målvakten, men etter pause mot Italia var det Betina Riegelhuth som fikk den hvite skuddlua.

Nytt drama
Linkas lillestøster traff på et par kjappe, men som Sulland og Holmlimo misset også Riegelhuth fra straffemerket.

Norge spilte bedre bakover i andreomgangen, men sleit fortsatt med å overliste målvakt Sabrina Porini. Likevel var Norge foran stort sett hele omgangen, før italienerne våknet mot slutten. De ledet med to poeng minuttet før slutt, men så scoret Holmlimo på en topoenger.

Italia pådro seg en brøyt i angrepet etter, og dermed fikk Norge sjansen til å avgjøre. Iselin Klev kastet seg inn fra sida og banket inn ett poeng. Det holdt og dermed vant de norske jentene andreomgangen 16-15 og sørget for en såkalt shoot out.

Når lagene vinner hver sin omgang i strandhåndball, blir kampen avgjort av det som er tilsvarende en straffekonkurranse. Fem spillere fra hvert lag skal avslutte. Begge målvaktene starter med en fot på mållinja. Utespilleren skal stå med en fot i krysset mellom sidelinja og målfeltlinja. Når dommeren blåser kaster spilleren ballen tilbake til egen målvakt, som står på mållinja. Når ballen har forlatt spillerens hånd kan begge målvaktene bevege seg framover. Målvakten med ballen må holde seg i målfeltet. Innen tre sekunder må hun enten ha skutt mot motstanderens mål eller sendt en pasning til sin medspiller som er i bevegelse mot motstanderens mål.

Marit Malm Frafjord og Linn Jørum Sulland scoret, mens Ane Brustuen, Iselin Klev og Arnhild Holmlimo bommet. Italienerne scoret også to topoengere, dermed endte det 4-4 og nye kast.

Den italienske jenta scoret fra eget målfelt - nok en gang - etter at målvakt Ingrid Ødegård tok noen sted ut for å avskjære en eventuell pasning. Ane Brustuen måtte dermed score, men piruettskuddet hennes ble reddet av Porini og Italia ble europamestere.

PS! De norske gutta tapte tidligere i dag 2-0 (23-12, 20-16) for Spania i kampen om femteplassen. Selv om sjetteplassen er Norges beste noen sinne på herresida, mistet de med tapet en plass i VM.

INGEN DOBBELTRIUMF: Marit Malm Frafjord vant EM-gull innendørs i desember og kunne tatt et nytt gull i sanda i ettermiddag. Foto: BJØRN LANGSEM
INGEN DOBBELTRIUMF: Marit Malm Frafjord vant EM-gull innendørs i desember og kunne tatt et nytt gull i sanda i ettermiddag. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer