Streik i Tippeligaen

203 norske fotballspillere tas ut i streik fra søndag, og det skal dermed ikke spilles kamper i eliteserien eller 1. divisjon.

Fotballstreiken rammer klubbene økonomisk fra første dag. Men det er ikke den største bekymringen i Norges Fotballforbund.

- Vi ser ikke på det økonomiske tapet for klubbene som det største problemet. For oss er det et langt større problem at vi må utsette kamper, sier informasjonssjef Roger Solheim i Norges Fotballforbund (NFF).

203 fotballspillere i 15 klubber i eliteserien og 1. divisjon for menn ble tatt ut i streik søndag morgen, etter at meklingen mellom Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon (NISO) og NHO ikke førte fram.

Sportslig avlysing

I Tippeligaen er det bare Moss, Sogndal og Lyn som ikke er tatt ut, og i 1. divisjon er det HamKam, Hønefoss, Strømsgodset og Tromsø som er tatt ut. Men ingen kamper vil bli spilt i de to øverste divisjonene så lenge streiken blant fotballspillerne pågår.

- Vi har besluttet å avlyse alle kamper. Det gjør vi av sportslige hensyn, sier informasjonssjef Roger Solheim i NFF.

- Dersom vi skulle latt noen kamper bli spilt og utsatt andre, ville noen klubber fått et svært travelt program i innspurten. Dessuten ønsker vi en lik avslutning på serien, slik at ingen klubber får mulighet til å spille opp mot resultatene i andre kamper, sier Solheim.

Landslag samles

Til tross for spillerstreiken, vil NFF avvikle planlagte landslagssamlinger.

- Spillerne er i konflikt med sine klubber, ikke med forbundet. Vi er ikke part i konflikten. Derfor kan spillerne delta i representasjonsoppgaver for NFF, slik vi oppfatter det. Allerede mandag er det en landslagssamling for G-19. Her er flere av spillerne i klubber i eliteserien og 1. divisjon, men vi tar sikte på å avvikle denne samlingen som planlagt, sier Solheim.

Rettferdig

Søndag morgen var jobb nummer en i fotballforbundet å informere om streiken.

- Vi har ennå ikke begynt å se på hvilke konsekvenser streiken kan få for terminlista. Det er for tidlig å si noe om det nå. Det viktigste for oss er å finne en løsning som gir en konkurransemessig rettferdig avslutning på seriene. Så får vi se hvor lang streiken blir, før vi trekker noen konklusjoner, sier informasjonssjef Solheim i Norges Fotballforbund.

Overgangssystemet

Striden om nytt overgangssystem for spillerne ble umulig å løse. Dermed endte fotballspillerne i streik, ifølge NHO.

Bruddet i meklingen mellom Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon (NISO) og NHO kom ni timer på overtid. NISO forhandlet på vegne av fotballspillerne, mens NHO representerer klubbene.

- Det skar seg på uenighet om nytt overgangssystem. Kravet fra spillerne om nye arbeidsavtaler ville gitt NISO et verktøy til å stoppe de nye overgangsbestemmelsene. Slik NHO ser det, ville avtalen NISO krevde, kunne ført til at de fikk kontroll over innholdet i standardavtalen. Dermed kunne NISO ha presset gjennom en avtale som ville slått beina under idrettens regelverk. Det kunne vi ikke godta, og derfor ble det brudd, sier forhandlingsleder Arne Hole i NHO til NTB.

Han legger til at han er skuffet over at det ikke ble noen løsning:

- Vi skulle gjerne ha fått dette til. Det var bevegelse under forhandlingene, og blant annet kom vi i land på forsikringsordninger.

Forhandlingslederen sier at han ikke har oversikt over hvor mange penger klubbene vil tape på at det ikke blir spilt kamper så lenge spillerne er i streik.

- Men det er helt klart snakk om store summer, sier Hole til NTB.

- Ikke lønn

Fotballspillerne streiker ikke for høyere lønn. Uenigheten handler om arbeidskontrakter, overgangsordninger og forsikring, sier spillernes forhandlingsleder Morgan Andersen.

- Årsaken til bruddet er komplisert. Det handler ikke om lønn. Men vi fikk ikke til noen enighet på arbeidskontrakter, overgangsordninger og forsikringsordninger, sier Morgan Andersen til NRK.

- I dag har vi en standard arbeidskontrakt som er diktert av en tredjepart, nemlig fotballforbundet, uten påvirkning fra spillerne. Det er en veldig uvanlig konstellasjon i arbeidslivet. Dessuten ville en aksept for det nye overgangssystemet ført til at vi med tiden ville sett færre norske talenter i norsk fotball. Vi ønsker blant annet å regulere overganger for profesjonell fotball, slik at også bredden får penger, sier Morgan Andersen.

Disse kampene er utsatt på ubestemt tid:

Bodø/Glimt - Start, Sogndal - Molde, Stabæk - Moss, Vålerenga - Bryne, Viking - Lyn, Brann - Rosenborg.

1. divisjon:

Ham-Kam - Lørenskog, Haugesund - Tromsdalen, Hødd - Ørn-Horten, Skeid - Oslo Øst, Strømsgodset - Sandefjord, Tollnes - Hønefoss, Aalesund - Tromsø, Åsane - Raufoss.

(NTB)