Streik lammer OL-forberedelsene

Tusenvis av greske arbeidere streiker i dag. I Athen står kun 24 av 38 OL-anlegg klare.

(Dagbladet.no): I dag gjennomførte Hellas' største fagforening en streik som lammer det allerede forsinkede arbeidet med å gjøre Athen klar til å arrangere sommer-OL fra og med 13. august i år.

Tusenvis av arbeidere holdt seg hjemme, mens andre satt fastlåst i trafikkaoset, skriver BBC.

Men ikke alle arbeidere var i streik. Noen var bare forsinket: Fortauene ble i dag kostet og gresset sådd utenfor arenaen der de første lekene i moderne tid ble arrangert i 1896. Arenaen skal være klar til å ta imot den olympiske ild i kveld. En liten detalj, men arbeidet i siste liten er betegnende for situasjonen 135 dager før OL starter.

Bak skjema

Den internasjonale olympiske komité har uttrykt bekymring over at forberedelsene har havnet langt bak skjema etter år med utsettelser og forsinkelser. Prosjekter har blitt vraket og andre nedjustert som en følge av tidspresset.

Fortsatt er 14 av de 38 arenaene ikke fullført. Hovedstadion er for eksempel planlagt å stå ferdig 20. juli. Det betyr at det ikke er mye slingringsmonn når man skal ha på plass den 16 000 tonn tunge stål- og glassoverbygningen over arenaen. Overbygningen alene skal koste like i overkant av en milliard kroner, ifølge BBC.

Men verken byggefirmaene eller Athens olympiske organisasjonskomité tror ikke endagsstreiken i dag skal felle dem på oppløpssiden. En dag er ingen sak å hente inn, mener de.

- En dag vil ikke påvirke arbeidet vårt. Enhver forsinkelse kan hentes inn med overtid og arbeid på søndager og helligdager, sier Dimitris Koutras i byggefirmaet Aktor.

Kan streike mer

Presidenten i fagforeningen GSEE, Christos Polyzogopoulos, sier at det ikke er planlagt ytterligere streik, men at det kan være aktuelt om de ikke får gjennomslag for kravene sine.

- Hvis disse provoserende standpunktene opprettholdes vil en konflikt være uunngåelig, med alle de konsekvenser det vil få for landets prioriteringer foran de olympiske leker, sier fagforeningen i en uttalelse.

GSEE har avvist et tilbud om 3,2 prosent lønnsøkning for medlemmene. Kravet deres er på 8 prosent.

STREIK: Greske arbeidere demonstrerer utenfor parlamentsbygningen i Athen.
VELODROM: En arbeider sitter på sykkelvelodromen, som etter planen skal være ferdig 30. juni.