- Streik uten vinnere

Fotballstreiken varte i 40 timer. I natt klokka 01.00 ble partene enige. Begge parter er i alle fall enige om følgende: - Ingen er vinnere.

Klokka åtte i går kveld møttes partene på Riksmeklingsmannens kontor i Oslo sentrum.

- Vi er fornøyd fordi spillerne fortsatt har fri overgang etter endt kontrakt. Standardkontraktene skal utarbeides i forhold til overenskomstens innhold, sier Andersen.

Men innrømmer samtidig:

- Det spørs om denne konflikten hadde noen vinnere.

Han innser at streiken kunne vært unngått om partene hadde vært litt mer smidige før det ble brudd søndag morgen klokka 09.00.

- Det kan godt hende, sier han.

Fornøyd

Andersen måtte gi seg på kravet om spillernes rett til eget navn, bilde og signatur. Men han fikk gjennom kravet om innføring av forsikringsordninger. Fra 1. april neste år skal dette være på plass for fotballspillerne. For ishockey- og håndballspillerne skal forsikringene være på plass 1. august neste år.

- Vi føler i hvert fall ikke at det var unødvendig å gå til streik. Det siste døgnet har vi bevist at idrett ikke bare er hobby. Det er arbeid, som følger utviklinga i samfunnet. Det tror jeg folk også skjønner, sier han.

Ønsket mer

Andersen påstår at han er spesielt fornøyd med punktet om overgangsordninger.

- Vi føler vel ikke at vi har gitt fra oss noe særlig. Men man ønsker seg alltid mer. Vi har erkjent at arbeidsgiver har styringsretten til å lage arbeidskontrakter, men vi føler at vi har sikret oss at Fotballforbundet ikke ensidig kan diktere innholdet i avtalene, sier han.

Det er ikke måte på hvor mange saklige og usaklige innspill partene har rukket å komme med i media det halvannet døgnet streiken varte.

- Vi har i alle fall fått bevist at det er manglende respekt for demokratiske prosesser i dette systemet, sier Andersen.

Ingen vinnere

Ikke overraskende uttrykker klubbenes sjefsforhandler, NHOs Arne Hole, seg noe annerledes enn Andersen om avtalens innhold.

- Vi er fornøyd med at NISO har frafalt punktet de gikk til streik på, nemlig forhandlingsretten på arbeidskontraktene, sier han.

- Men Andersen mener han har fått gjennomslag for dette?

- Det skjønner jeg ikke helt. Det må være en misforståelse.

Men Hole er enig med Andersen i dette.

- Det er ingen vinnere i denne konflikten. Bare tapere. Alle konflikter er unødvendige. Vi var veldig nær en løsning da vi gikk fra hverandre.