Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Streiker for å bruke hvilke sko de vil

Tippeligaspillerne «står på krava», mens klubbene frykter inntektssvikt.

SKOSTREIK: 96 fotballspillere er tatt ut i streik, dermed blir helgas serierunde mest sannsynlig avlyst. 
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
SKOSTREIK: 96 fotballspillere er tatt ut i streik, dermed blir helgas serierunde mest sannsynlig avlyst. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I dag tidlig klokka fem brøt forhandlingene mellom NISO (spillerne) og NHO idrett (klubbene) sammen, dermed er 96 spillere i ni tippeligaklubber tatt ut i streik.

Søndagens serierunde står dermed i fare, med mindre det skulle komme til en løsning innen den tid.

- Det avgjørende her var NISOs krav om fritt utstyrsvalg, først og fremst sko. Det var ikke klubbene villig til å gå med på, sier Bjørn Tangnes, daglig leder i NHO idrett, til Dagbladet.

De fleste klubbene har utstyrsavtaler som inkluderer at spillerne skal bruke et bestemt skomerke. Spillerne på sin side mener at de bør ha frihet til å velge hvilket «arbeidsredskap» de vil. Dette kan imidlertid føre til reduserte inntekter for norsk fotball, som har gått gjennom en hestekur de siste åra for å få orden i økonomien.

- Blant klubbene er det helt klart en frykt for reduserte avtaler med sportsutstyrsleverandører. Det er både skremmende og uoversiktlig. Det er ganske mange konsekvenser som det ikke er oversikt over, sier Tangnes.

- Var det under forhandlingene noen bevegelse fra klubbenes side på dette punktet?

- Når det gjaldt dette med avtaler om utstyr var det lite eller ingen bevelgese, selv om vi prøvde noen vrier.

Joachim Walltin i NISO trekker fram at spillere som er misfornøyde med fotballskoene de får av klubbene, ikke har mulighet til å bruke et annet merke.

- Det har vært mye uenighet mellom klubber og spillere når det gjelder utstyr. Spillere som er misfornøyde med produkt som keeperhansker og fotballsko må likevel bruke utstyret. Slik er det ikke i andre land i Europa, og det burde heller ikke være slik i Norge, sier NISO-lederen til NTB.

Italiaproff John Arne Riise støtter tippeligaspillernes skokamp. Rødtoppen har aldri spilt i Tippeligaen, men har vært proff i Monaco, Liverpool og Roma.

- Sko er spillernes viktigste arbeidsutstyr, og det er en selvfølge at spillerne får velge sko selv. Vi henger etter resten av Europa på dette området. Fritt skovalg burde vært innført for lenge siden, sier Riise til Niso.no.

Spillere fra følgende klubber er tatt ut i streik: Vålerenga, Aalesund, Molde, Sogndal, Fredrikstad, Tromsø, Start, Viking og Brann.

Den forrige spillerstreiken var i 2002. Da streiket spillerne i 40 timer, noe som førte til at en fotballrunde ble avlyst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media