Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Streng sikkerhet rundt disse ballene etter NFL-skandale

Før Superbowl.

UNDER OPPSYN: NFL-funksjonærer holder strengt oppsyn med de 108 fotballene som skal benyttes i Superbowl søndag. Ingen skal kunne si at de mangler luft. Foto: AFP PHOTO /  TIMOTHY  A. CLARY / NTB Scanpix
UNDER OPPSYN: NFL-funksjonærer holder strengt oppsyn med de 108 fotballene som skal benyttes i Superbowl søndag. Ingen skal kunne si at de mangler luft. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY / NTB Scanpix Vis mer

NFL-funksjonærer holder strengt oppsyn med de 108 fotballene som skal benyttes i Superbowl søndag. Ingen skal kunne si at de mangler luft.

«Deflategate» har kastet skygger over oppkjøringen til årets viktigste enkeltbegivenhet i amerikansk idrett. New England Patriots beskyldes for med vilje å ha sluppet luft ut av ballene i semifinalen, fordi bløte baller er lettere å kaste og fange.

Når Patriots møter Seattle Seahawks i finalen i Phoenix-forstaden Glendale søndag, skal samtlige baller ha korrekt lufttrykk. Det garanterer dommersjefen Dean Blandino.

I Superbowl får hvert lag 54 baller til bruk i sine angrep. De får trene med dem, men fredag måtte alle ballene leveres inn. Fram til kampen voktes de av Tony Medlin, til daglig materialforvalter for Chicago Bears.

- Han har gjort dette lenge, sier Blandino.

Strengere Denne gang er det innført ekstra sikkerhetstiltak så ingen skal få gjøre noe med ballene verken før eller etter at trykket testes.

- Like strengt som NHL vokter Stanley Cup-trofeet er det nok ikke, men det blir strengere enn vanlig, sier Blandino.

Før vanlige NFL-kamper skal hvert lag levere 12 baller til testing. Det ble også gjort før Patriots' semifinale mot Indianapolis Colts, men det mistenkes at det ble gjort noe med ballene etter at dommerne hadde godkjent dem.

Blandino ville ikke si om ballene vil bli sjekket igjen underveis i kampen.

Auksjonsobjekter Det er ikke tilfeldig at det brukes flere baller i Superbowl.

- I første halvdel bytter vi ball så ofte som mulig. Etterpå auksjoneres ballene som har vært brukt i Superbowl bort til veldedige formål. Slik har det vært i mange år, sier Blandino.

NFL-sjefen Roger Goodell har varslet en grundig gransking av påstandene mot Patriots, men det blir først etter søndagens finale. Seahawks prøver å bli første lag som vinner to år på rad siden Patriots gjorde det for ti år siden.

For Seattle var fjorårets triumf den første, mens Patriots jakter på sin fjerde. Quarterback Tom Brady (37) kan tangere Terry Bradshaw og idolet Joe Montana som eneste quarterbacker med fire superbowlseirer. Mot ham søndag står ligaens beste forsvar og et dommerkorps vil sørge for at hans uttalte forkjærlighet for «bløte baller» er uoppnåelig.

(NTB)