STRENGT: IAAF har satt ned noen strenge regler, mener Sergej Sjubenkov. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
STRENGT: IAAF har satt ned noen strenge regler, mener Sergej Sjubenkov. Foto: REUTERS/Sergei KarpukhinVis mer

Russland i friidretts-VM

Strenge regler for de 19 russerne som får delta i VM: - Må dekke tatoveringer med teip

- Det er ekstremt strengt, sier den regjerende verdensmesteren på 110 meter hekk.

(Dagbladet): Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opprettholder suspensjonen av Russland, som heller ikke i år får delta i sesongens største mesterskap. VM i London starter fredag.

19 russere har imidlertid fått lov til å delta som nøytrale utøvere.

Og de har fått strenge regler å forholde seg til, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Ingen nasjonalsymboler

Utøverne får ikke ha noen av fargene i det russiske flagget på klesplaggene sine. Nasjonalsymboler (f.eks farger) på kropp, hår eller hud - for eksempel hårfarger, tatoveringer, smykker eller neglelakk - er heller ikke tillatt, og må i så fall dekkes til.

«Nasjonalsangen for landet til den nøytrale utøveren skal ikke bli spilt eller sunget på noe tidspunkt», heter det i regelementet ifølge Tass.

- Alle forstår hvem de representerer. Det blir vanskelig for dem å konkurrere, for de er patrioter, sa sportsminister Pavel Kolobkov under det russiske mesterskapet i friidrett i forrige uke, ifølge RTE.

Russiske myndigheter har benektet det som McLaren-rapporten mente var statlig sponset og systematisk doping av utøverne.

- Må gjemme tatoveringer med teip

Sergej Sjubenkov er regjerende verdensmester på 110 meter hekk. Han omtaler kravene som ekstremt strenge.

- Det er ekstremt strengt. Vi kan ikke ha russiske symboler på bekledning, bager, sminke, hårstrikker eller armbånd. Til og med tatoveringer må dekkes over med teip. Å ha nasjonalsangen som ringetone er heller ikke tillatt, sier han til Moscow Times.

Det var som følge av den omtalte McLaren-rapporten at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra alle internasjonale konkurranser. Men enkelte får altså lov til å delta i mesterskapet som nøytrale utøvere. En av dem er Sjubenkov.

- Det høres helt dumt ut, men det er logisk i forhold til IAAFs tankemåte. Ifølge dem, skal ikke Russland eksistere i internasjonal friidrett, sier Sjubenkov.