Stresset i stykker

Beijing-OL ble nesten en enestående kinesisk sportslig triumf. En stresset folkehelt var unntaket.

LIU XIANG skulle bli det store navnet i sommer-OL. Sånn litt etterpå kan det viktigste navnet bli «Kortisol».

Det trigger i hvert fall forskerne som leter etter sammenhengen mellom psykisk stress og fysisk sykdom. Hekkeløperen Xiang Liu haltet ut av Fugleredet i forrige uke med fysisk skade.

Det at han trakk seg fra konkurransen med en betent akilles, er mer enn en ironisk påminnelse om det som ble den strålende kinesiske oppvisningens akilleshæl:

• Han som absolutt skulle vinne, vant ikke.

I stedet ble han stresset i stykker.

ET OL er spekket med gullhåp som ikke vinner. Det kreves kanske et Beijing-opphold for å skjønne hvorfor akkurat Xiang Liu trigger forskere som leter i sammenhengen mellom stress og sykdom. I månedsvis før OL var den kinesiske OL-hovedstaden tapetsert med postere av ham.

Xiang Liu var essensen av disse lekenes sportslige mål; det å vise kineserne selv at deres nasjon endelig var i stand til å seire over hvilken som helst utlending i hvilken som helst idrett.

Da Liu som 21-åring vant OL-gull på 110 meter hekk i Athen for fire år siden, var han den første asiat som tok et friidrettsgull. At en kineser kunne sprinte fra resten av verden, føltes uvirkelig; på samme vis som vi nordmenn opplevde Geir Moens langt mer begrensete suksess på 1990-tallet som helt unorsk.

Stresset i stykker

DENNE SUKSESSEN hadde tilsynelatende ingen ende. Liu satte verdensrekord, han fulgte opp med VM-gull, var i strålende form i siste innendørssesong og forventningene este inn mot OL-start. Det var visst ikke Kina som skulle vinne disse lekene. Det var Xiang Liu.

Oppvartningen ble deretter. Liu ble innkvartert i hovedkvarteret til den kinesiske sportsadministrasjonen sør i Beijing. Han kunne ikke gå ut. Da stimlet folkemengden sammen bare for å få ta på ham. Dette var kinesisk magi; dette var sportslig guddom.

SELVSAGT VAR det Liu som på åpningsdagen for over to uker siden marsjerte først inn med flagget. Så forsvant han tilbake til forlegningen. Der fikk alle de fremste kinesiske stjernene spesiell forpleining, men for Liu krevde ledelsen enda litt ekstra.

Var ikke gutten glad i sjømat? Joda; og en konsultert ernæringsekspert foreslo en ekstra sunn utgave. Hver dag ble Liu derfor servert en stor, kostbar sjøpølse, direkte brakt til ham fra havet og bare til ham.

SJØPØLSE ER sikkert sunt, men neppe den ekstreme oppmerksomheten. Etter Athen-seieren sjarmerte Liu kineserne som en glad, utadvendt gutt. Nå begynte han å føle presset:

- Selv om han ikke sier så mye, er jeg bekymret. Jeg er redd at forventningene blir for store. Likevel oppfører han seg normalt for at jeg og resten av de nærmeste hjelperne ikke skal bli bekymret, sa treneren Haiping Sun til avisa The Australian noen dager ut i lekene.

Da begynte det bli grunn til bekymring og stadig vanskeligere å spille snill gutt.

FOR ETTER den gode innendørssesongen sist vinter, ble Liu skadet for første gang. Han hadde strekk og fikk trent mindre. Problemene dro ut og konkurransegrunnlaget før OL-starten var svært spinkelt. Fra sidelinja måtte Liu se cubaneren Dayron Rubles overta rekorden på 110 meter hekk. Han var riktignok blitt helt skadefri igjen, men gullsjansene syntes mindre og mindre.

TATT AV PRESSET: Xiang Liu forlot OL med fysisk skade. Foto: Diego Azubel, EPA/Scanpix
TATT AV PRESSET: Xiang Liu forlot OL med fysisk skade. Foto: Diego Azubel, EPA/Scanpix Vis mer

Den siste helgen før OL-løpet kom den andre forsiktige skaderapporten i hvit røyk fra den kinesiske forlegningen. Det dreide seg om en betent akilles. Ingen umiddelbar fare, men den kunne bli litt sår når det etter hvert ble snakk om finale.

DET BLE DET aldri, og på Xiang Lius egen offisielle nettside kom kanskje litt av forklaringen i den panegyriske beretningen om det som skulle vært hans første OL-løp:

«I det han gikk inn på stadion ble Liu møtt av bruset fra 91 000 tilskuere som hungret etter en smak av historien og kinesisk sportsære. Liu så plaget og nervøs ut; han byttet plutselig ut den faste overdelen sin, og så startet han med å massere høyre legg»

FOR LIU stoppet OL-drømmen med en tjuvstart og den massasjen. Så gikk han bøyd og haltende ut av stadion og etterlot tusenvis av gråtende landsmenn på tribunen.

Seinere på den internasjonale pressekonferansen lå trener Sun hulkende over podiet. Han hadde ikke klart å levere nasjonen en skadefri Liu.

Etterpå begynte mytene å spinne. Da var det ikke måte på hvor skadet Xiang Liu hadde vært der nede i tunnellen ut fra OL-stadion:

- Han skalv av smerte, sa visst øyenvitnene.

RETT FØR OL-flaggene ble firt sa Liu likevel nei til forsikringssummen på 78 millioner kroner for sitt skadete bein.

Da hadde Baogang Gu; gamletreneren hans fra idrettsskolen hjemme i Shanghai, allerede rettet søkelyset mot dypere skader enn en tilfeldig betennelse rett før karrierens viktigste løp:

- Det er trist med Liu. Hadde han ikke vært under et så ekstremt press, ville skadeforløpet vært annerledes, sa Gu til britiske The Telegraph:

- Når du trener så hardt under så store forventninger, kan alle mulige helseproblemer oppstå. Kroppen leger seg ikke så raskt.

SÅNN BLE i stedet «Kortisol» det store OL-navnet; hormonet som utskilles i store mengder hver gang kroppen kjemper med eller forsøker å flykte fra stress.

I stressete omgivelser kommer dette naturlige svaret fra kroppen så ofte at den ikke får muligheten til å roe seg ned. Det er her det blir en sammenheng mellom det psykiske og fysisk sykdom.

Da forteller kanskje historien om Kinas eneste store sportslige OL-fiasko noe om menneskekroppens viktigste akilleshæl.

POSTERBOY: Forventningspresset var enormt på Liu, som prydet utallige fasader i Beijing før og under OL.
TRENEREN STRIGRÅT: Haiping Sun satt oppløst i tårer på pressekonferansen.