FORTVILTE: Justyna Kowalczyk var suveren i kvartfinalen og semifinalen, men superduellen mot Marit Bjørgen ble avlyst da hun falt i den første motbakken. Da lå hun nesten sist, og kjempet panisk for å komme seg fram. Det var ikke tilfeldig - de norske jentene hadde en klar plan før løpet. Foto:  EPA/Grzegorz Momot
FORTVILTE: Justyna Kowalczyk var suveren i kvartfinalen og semifinalen, men superduellen mot Marit Bjørgen ble avlyst da hun falt i den første motbakken. Da lå hun nesten sist, og kjempet panisk for å komme seg fram. Det var ikke tilfeldig - de norske jentene hadde en klar plan før løpet. Foto: EPA/Grzegorz MomotVis mer

Stresset Kowalczyk ble offer for norsk taktikk

Den polske jenta falt fra medaljesjansen.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Justyna Kowalczyk og Marit Bjørgen var i egen klasse både i kvartfinalen og semifinalen av VM-sprinten, og møttes ikke kvinne mot kvinne før i finalen.

Men det som skulle bli en skikkelig superduell endte ulykkelig for den polske jenta — som falt i den første motbakken opp fra stadion.

Den luka greide hun aldri å tette, og det endte med sjette- og sisteplass.

Marit Bjørgen vant i utklassingsstil foran svenske Ida Ingemarsdotter, mens Maiken Caspersen Falla staket seg inn til en meget gledelig bronsemedalje.

De norske jentene røper at planen i finalen var å stresse Kowalczyk.

- Planen var å legge seg foran henne, fordi hun ikke gikk så bra i første del av bakken. Hun ble nok stresset, da. Det var planlagt, så det var bra, sier Caspersen Falla til Dagbladet.

- Målet var å komme først inn i bakken og stenge henne av. Det klarte vi. Jeg må innrømme at jeg hadde flaks der og fikk ryggen til Maiken, sier Bjørgen.

Halvannen time etter målgang hadde Caspersen Falla fortsatt ikke registrert at Kowalczyk satte staven mellom skia og falt.

- Jeg fikk det med meg noen få minutter før jeg snakket med dere nå, sier hun.

- En drøm
Marit Bjørgen imponerte ikke i prologen, men fant godfølelsen i tide til kvartfinalen startet. Før finalen byttet hun også skipar — som vitner om ei jente med selvtillit.

- Jeg er utrolig fornøyd. Nå har jeg klart målet mitt, og har muligheten til å nyte resten av mesterskapet, sier hun.

Maiken Caspersen Falla var minst like glad som Bjørgen.

- Det er en drøm å komme på pallen her. Det har vært målet hele sesongen, og er det største jeg har opplevd.

NORSKE JUBELJENTER: Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla konkurrerte om hvem som var mest fornøyd etterpå. Bjørgen tok gull, Falla bronse. Foto:   EPA/CLAUDIO ONORATI
NORSKE JUBELJENTER: Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla konkurrerte om hvem som var mest fornøyd etterpå. Bjørgen tok gull, Falla bronse. Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI Vis mer

Hun var bare nummer tre i kvartfinalen og trippet rundt i målområdet, i påvente av om tiden ville holde til semifinale som «lucky loser».

Det gjorde den heldigvis.

- Jeg var ganske sikker på å komme videre, for det var to som skilte seg ut i hver kvartfinale. Men jeg var ikke helt sikker, og det var altfor nervepirrende å stå og se på. Det kunne fort vært over der, og det ville vært veldig trist.

- Hvordan blir det å være på medaljeseremonien?

- Jeg gleder meg kjempemasse, det blir stort. Jeg håper det kommer like mange folk som i Oslo. Det er i hvert fall lov å håpe, sier hun og ler.

Ville gjerne gått med Bjørgen
Søndag kan Caspersen Falla doble medaljefangsten i lagsprinten. Med Bjørgen på laget ville Norge vært soleklare gullfavoritter, nå er de mer en medaljekandidat.

For Bjørgen kommer trolig til å stå over distansen for å spare krefter til senere i mesterskapet.

- Skulle du ønske du fikk gå med Marit?

- Det hadde vært rått å gå med Marit, men vi har et bra lag uansett. Med Marit hadde det selvsagt blitt en ekstra trygghet, sier hun.

- Blir det en feiring i kveld?

- Kake, kanskje? Jeg skal bare nyte dagen, smile og senke skuldrene litt. Kanskje sommerfuglene jeg har hatt i magen blir borte, saa jeg kan slappe av litt, sier hun.