Strigråt av glede

Hun var allerede VM-dronningen med to gull og fire medaljer, men det var med ei tremil for de ukontrollerte gledescenene som fulgte da Marit Bjørgen (25) gikk seg inn i langrennshistorien som en av de virkelig store.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

Den råsterke Rognes-jenta var forberedt på at kreftene ikke ville holde til den siste og lengste distansen, og konkurrentene mente hun gapte over for mye.

-  Jeg hadde ingen forventninger i det hele tatt til tremila. Jeg hadde prestert bra og senket skuldrene, men ville likevel gå siden det var den siste distansen, forteller Bjørgen.

-  Full kontroll

Fra før hadde hun bare en 18. plass i verdenscupen som beste resultat på 30-kilometeren, og en femteplass i NM. Taktikken før fellestarten var bare å henge med.

-  Jeg skulle aldri opp å dra, bare ligge i feltet og bruke kreftene fornuftig. Men jeg gikk frem i et par bakker fordi det var lettest å få gått skikkelig når man lå foran. Da fikk jeg streng beskjed av Svein Tore (Samdal) om å legge meg bak, husker Marit.

Da det nærmet seg den sjette og siste runden i den fem kilometers lange løypa skjønte Marit at dette kunne gå mot noe stort.

-  Da visste jeg at jeg ble å være med helt inn, at ingen ville klare å riste meg av. Jeg følte i grunnen at jeg hadde full kontroll hele løpet, også da Baranova (Natalia Baranova-Masolkina red. anm) rykket følte jeg meg trygg på at vi ville skli henne inn igjen, sier VM-dronninga.

Strigråt

Med i overkant av en kilometer igjen kom den avgjørende stigningen, hvor Bjørgen hentet ut de siste kreftene hun har bygd opp i bakkene på Rognes. Konkurrentene som hadde fulgt i nesten 30 kilometer så plutselig ut som danske skiturister i stigningen sammen med Bjørgen.

-  Jeg gikk bak halvveis nede i bakken, før jeg gikk ut i eget spor og bare ga alt. Jeg var helt kjørt da jeg kom til toppen, men viste at jeg kunne skli fra dem nedover også fordi jeg hadde veldig gode ski. Men jeg var redd for at noe kunne skje, så jeg følte meg ikke trygg før jeg passerte mållinja, forteller Bjørgen.

Da kom også reaksjonen.

-  Jeg var så utrolig overrasket, derfor ble reaksjonen så sterk. Tårene bar rant. Jeg brøt en ny barriere som jeg ikke engang hadde planer om å bryte, Det hele var så uventet, akkurat som første gang jeg vant et sprintrenn. Helt ubeskrivelig. • 13 kandidater: Gi din stemme her!

VM-DRONNING: Tre gull, en sølv og en bronse ble det på Marit Bjørgen i ski-VM i Oberstdorf.