LURING: Veselin Tepelov og hans manager er kjent for å ta i bruk alle midler for å psyke ut motstanderen. I dag gikk lyset plutselig i VM-oppgjøret i Sofia.  Foto: REUTERS
LURING: Veselin Tepelov og hans manager er kjent for å ta i bruk alle midler for å psyke ut motstanderen. I dag gikk lyset plutselig i VM-oppgjøret i Sofia. Foto: REUTERSVis mer

Strømmen gikk under VM-kamp i sjakk

Nå florerer konspirasjonsteoriene.

||| (Dagbladet): Det var under dagens femte parti i VM-kampen mellom bulgareren Veselin Topalov og inderen Viswanathan Anand at lokalet plutselig ble mørklagt, i følge sjakk-nettstedet chessdom.com.

Partiet kom gang igjen etter at arrangøren fikk på plass en reserveløsning og sannsnyligvis var strømbruddet et uhell.

15 millioner i premiepotten og bulgarernes svært rufsete forhistorie bidro i timene etter strømbruddet imidlertid til at konspirasjonsteoriene raskt florerte på ulike sjakk-forum.

Hadde bulgarerne skrudd av strømmen med vilje? Var dette enda et av Topalov-manager Silvio Danailovs sprø påfunn for å psyke ut inderen, kjent som en hedersmann i sjakkmiljøet?

Upopulær manager
- Danailov er ikke spesielt populær i sjakkverden og de gutta er kjent for å bruke alle midler for å vinne. Med tanke på at kampen går i Sofia er det ikke overraskende at det skjer noe, sier Espen Agdestein til Dagbladet.

Agdestein er sponsoransvarlig for Magnus Carlsen og hadde selv ikke hørt om strømbruddet da Dagbladet snakket med ham i ettermiddag.

Heller ikke sjakkspiller Simen Agdestein er overrasket over konspirasjonsteoriene.

- Ja, det har med omdømmet til bulgarene å gjøre. Dette virker veldig merkelig. Danailov er oppildneren, mens jeg kjenner Topalov som en hyggelig fyr, sier norgesmesteren fra 2005.

Som sin bror hadde Agdestein ikke fått med seg strømbruddet da Dagbladet snakket med ham i ettermiddag og uttalte seg derfor bare på generelt grunnlag.

«Toiletgate»
Noe av bakgrunnen for kontroversene kommer fra bulgarernes særdeles rufsete forhistorie.

For det er ikke første gang det bulgarske sjakkesset havner i kontrovers.

Da Topalov i 2006 spilte om verdensmestertittelen mot Vladimir Kramnik beskyldte det bulgarske teamet russeren for å jukse fordi han gikk så ofte på do.

Opp til 50 ganger under hver kamp skal russeren ha frekventert sitt eget toalett hvor det ikke fantes videovervåkning. Kontroversen, senere bare kjent som «toiletgate», endte med at spillerne måtte dele toalett. Kramnik nektet og tapte derfor det ene partiet på tid, men vant til slutt VM-kampen etter ekstraomganger.

I forkant av denne VM-kampen ble Anand sittende askefast i hjembyen Madrid og måtte derfor kjøre 40 timer i bil til Sofia. Inderen ba instendig om å få utsette kampen i tre dager, men fikk bare en dags utsettelse.

Carlsen kan få muligheten
Anand ledet VM-kampen 2.5-1.5 før lysene gikk i dag og dagens parti endte til slutt uavgjort, såkalt remis. Kampen spilles over 12 partier og siste parti skal etter planen spilles 11.mai.

-  Jeg håper Anand vinner fordi han er mest sympatisk rett og slett, sier Simen Agdestein om spilleren han kjenner fra tiden som juniorspiller.

Magnus Carlsen vil i løpet av de neste årene kunne få muligheten til å utfordre vinneren av VM-kampen dersom han kvalifiserer seg gjennom såkalte kandidatoppgjør i duell med den ypperste verdenseliten i sjakk.

Verdensmesteren i sjakk mister ikke tittelen før han eventuelt blir slått i en VM-kamp. Det er derfor ikke nødvendigvis noe samsvar mellom verdensrankingen og hvem som kan titulere seg «verdensmester».

Hvert trekk i nervedramaet kan følges ved å klikke her.

NERVØST: Verdensmester Viswanathan Anand gjør et trekk i dagens parti mot  bulgareren Veselin Topalov. Foto: REUTERS
NERVØST: Verdensmester Viswanathan Anand gjør et trekk i dagens parti mot bulgareren Veselin Topalov. Foto: REUTERS Vis mer