Strømmestiftelsen kutter samarbeidet med Mathare

Etter anklager om ID-juks, korrupsjon og seksuell trakassering av unge jenter.

KJENT SYN PÅ EKEBERGSLETTA: Lagene fra kenyanske Mathare United har imponert på banene på Ekebergsletta gjennom mange år. Her er et av guttelagene i aksjon under fjorårets turnering. Foto: Øistein Norum Monsen, Dagbladet
KJENT SYN PÅ EKEBERGSLETTA: Lagene fra kenyanske Mathare United har imponert på banene på Ekebergsletta gjennom mange år. Her er et av guttelagene i aksjon under fjorårets turnering. Foto: Øistein Norum Monsen, DagbladetVis mer


(Dagbladet): De kenyanske Mathare United-lagene fra slummen i den kenyanske hovedstaden Nairobi har vært en gjenganger i årevis under barne- og ungdomsturneringen Norway Cup i Oslo.

Nå bryter Strømmestiftelsen, som har gitt pengestøtte til deltakelsen på Ekebergsletta, samarbeidet med den kenyanske organisasjonen Mathare Youth and Sports Association (MYSA) som står bak lagene. Det melder Strømmestiftelsen på sin egen nettside.

Bruddet i samarbeidet kommer etter alvorlige beskyldninger som ble framsatt mot MYSA i fjor høst.

- Seksuelle overgrep Blant annet ble det hevdet at enkelte trenere presset unge jenter til sex for at de skulle få være med til Oslo for å spille Norway Cup. Det ble også framsatt anklager om korrupsjon og juks med alder og identitet på spillere.

Strømmestiftelsen satte samarbeidet på vent, og iverksatte en granskning ledet av Diane Huffman, som blant annet er seniorrådgiver for den Norske olympiske Komité.

- Undersøkelsen viser dessverre at det nok er hold i anklagene. Ja, det foregår korrupsjon i MYSA. Ja, det foregår ID-forfalskning, ja, det foregår seksuell trakassering og overgrep, sa generalsekretær i Strømmestiftelsen, Øyvind Aadland, til Bistandsaktuelt i starten av mars i år.

Rapporten har imidlertid blitt sterkt bestridt av MYSA.

- For lite konkret 23. mars ble de alvorlige problemene diskutert på et møte mellom Strømmestiftelsen og MYSA i Nairobi. Men Strømmestiftelsen er ikke overbevist om at MYSA tar de nødvendige grepene.

- Prosessen etter møtet i Nairobi gir heller ikke Strømmestiftelsen tilstrekkelig tillit til at man sammen vil kunne klare å skape en avgjørende forandring i forhold til disse uregelmessighetene. Strømmestiftelsen mener at den fremlagte handlingsplanen er for lite konkret i forhold til de utfordringene MYSA står overfor. Derfor avsluttes samarbeidet, skriver stiftelsen i en pressemelding de har publisert i dag.

Generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen beklager at de har kommet i en situasjon der MYSA ikke framstår som en organisasjon de kan fortsette å samarbeide med.

- Vi beklager sterkt at vi er kommet til dette. Det er jentene og de unge i Mathare som er taperne. Vi hadde håp om å komme frem til en felles plattform der vi sammen kunne arbeide med fornyet fokus på rettigheter for unge jenter og gutter i Mathare, sier Aadland.

Lag fra Mathare har tilsammen 14 klasseseirer i Norway Cup i løpet av de siste 11 årene. 12 ganger i to av de yngste gutteklassene, og 2 ganger i klassen jenter 14 år.

Generalsekretær Frode Kyvåg i Norway Cup ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.