Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Strømsgodset har blitt eksemplet på hvordan en klubb skal drives

Har solgt for nesten 140 millioner siden 2010.

 GOD PROFITT:  Martin Ødegaards overgang til Real Madrid den siste uken, er bare den siste i rekken av overganger som har gitt Strømsgodset ble titalls millioner. Adama Diomande (øverst til venstre), Marcus Pedersen, Stefan Johansen og Anders Konradsen er eksempler på andre som Godset har solgt de siste fem årene. Foto: Christian Roth/Dagbladet/NTB Scanpix.
GOD PROFITT: Martin Ødegaards overgang til Real Madrid den siste uken, er bare den siste i rekken av overganger som har gitt Strømsgodset ble titalls millioner. Adama Diomande (øverst til venstre), Marcus Pedersen, Stefan Johansen og Anders Konradsen er eksempler på andre som Godset har solgt de siste fem årene. Foto: Christian Roth/Dagbladet/NTB Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): I et intervju med Drammens Tidende datert 24. april 2010, forteller Strømsgodsets leder Erik Espeseth om situasjonen klubben befinner seg i.

Sportslig har sesongen vært oppløftende, men mangelen av en generalsponsor gjør den økonomiske situasjonen kritisk. Spillersalg trekkes fram som en mulig løsning.

22. januar 2015: Godset-ledelsen har sluttført forhandlingene med verdens mektigste klubb og Martin Ødegaard presenteres som Real Madrid-spiller. En avtale som kan være verdt 80 millioner.

Selv om Ødegaard er den siste og største i rekken, er han langt fra den første som har sikret en Godset en solid pengesum.

- Måten Strømsgodset driver på er helt forbilledlig, sier CMore-kommentator Kenneth Fredheim.

Sommersalg Det startet sommeren 2010. Komlan Amewou og Marcus Pedersen forsvant ut for tilsammen 14 millioner.

 20 MILLIONER:  Stefan Johansen ble solgt for 20 millioner i 2014.. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
20 MILLIONER: Stefan Johansen ble solgt for 20 millioner i 2014.. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Januar 2013 blir Anders Konradsen solgt til franske Rennes for 15 millioner. Adama Diomande forsvinner. Godset får tre millioner. Reservekeeper Lars Cramer drar til Kalmar. Strømsgodset får én million.

Høsten 2013 blir klubben seriemester for første gang på 43 år. Deretter forsvinner Stefan Johansen til Celtic i en overgang som gir Godset opp til 20 millioner.

- De har vært tydelige med sin filosofi og skapt sin egen identitet. De tok tidlig tak i spillerutvikling, fortsetter Fredheim og trekker fram Johansen og Konradsen som to spillere som utviklet seg kolossalt i Drammen.

Trener Ronny Deila forsvant i fjor, og drammenserne satt igjen med rundt tre millioner i kompensasjon for trenerjuvelen.

Jostein Flo som har hatt ulike lederroller i Godset siden 2004, valgte å fortsette i det samme sporet og forfremmet assistenttrener David Nielsen.

 15 MILLIONER:  Anders Ågnes Konradsen ble solgt for 15 millioner i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
15 MILLIONER: Anders Ågnes Konradsen ble solgt for 15 millioner i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Da han kom hadde Strømsgodset et ballnett med tre baller i. Han kom til en klubb som var i knestående. Han har bygget stein for stein. Strømsgodset er blitt eksemplet på hvordan en klubb skal drives.

- Det er mange eksempler på tidligere utenlandsproffer som har gått inn i stillinger i norske klubber og vært alt annet enn vellyket. Flo har jobbet stille og rolig i bakgrunnen som den sindige stryningen han er, sier Fredheim til Dagbladet.

Flere salgsobjekter Toppen av kransekaka er selvfølgelig denne ukens salg av Martin Ødegaard. Flere kilder forteller at Godset får 30 millioner med en gang, mens avtalen kan totalt gi opp mot 80 millioner.

- Jeg er helt overbevist om at de vil fortsette i det samme sporet.

Med en filosofi som en selgende klubb er det lite som tyder på at spillersalgene vil stoppe. Martin Ødegaards formidable fjorårssesong trakk speidere fra hele Europa til Marienlyst. I tillegg til Ødegaard ble flere navn notert ned på speiderblokkene.

Iver Fossum (18) og Martin Ovenstad (20) er to lokale unggutter som har imponert stort på «gamle gress».

 12 MILLIONER:  Marcus Pedersen ble solgt for tolv millioner i 2010. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .
12 MILLIONER: Marcus Pedersen ble solgt for tolv millioner i 2010. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix . Vis mer

- Begge de to ser jeg på som fremtidige landslagsspillere, forteller Fredheim.

- De er ikke Rosenborg eller Vålerenga. De er Godset fra Drammen. De kommer fortsatt til å selge spillere, samtidig drive nøkternt.

Tallene er baser på hva som er blitt skrevet vedrørende de respektive overgangene. Ingen i Strømsgodset ønsker å kommentere noe beløp.

Daglig leder i Strømsgodset Erik Espeseth henviste Dagbladet til sportssjef Jostein Flo for en kommentar. Han svarte ikke på noen av Dagbladets forespørsler fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media