Strømsgodset vant 5-1: - Kampen var fikset

Påstand i ny sjokkrapport. Se de mistenkelige målene HER.

(Dagbladet:) Det var stortalentet Martin Ødegaards første skikkelige møte med seniorfotballen. Han var nettopp fylt 15 da han kom inn for Strømsgodset mot Daugava i februar.

Godset vant lett 5-1, Ødegaard var involvert i de to siste målene, og Ronny Deilas tittelforsvarere fikk i det hele tatt en fin gjennomkjøring mot det latviske laget.

Nå hevder den internasjonale paraplyorganisasjonen Federbet at oppkjøringskampen på La Manga var fikset.

Dårlig rykte Det kommer fram i rapporten «Annual Fixed Matches», som ble presentert tirsdag ettermiddag. Der har Federbet listet opp rundt 120 fotballkamper de mener var manipulert i sesongen 2013-2014. På lista står Strømsgodset-Daugava fra Norsk Toppfotballs Copa del Sol-turnering.

Federbet er en internasjonal sammenslutning av bookmakere og casinoeiere som følger spillmarkedet tettere enn de fleste, og de legger spesielt vekt på å belyse kampfiksingsproblemet.

De mener Daugava har vært involvert i flere fiksede kamper det siste året. Kampen mot Strømsgodset var tilgjengelig for spill hos flere bookmakere. Det latviske laget la seg for å sikre to utfall, ifølge Federbet:

• At Strømsgodset skulle vinne kampen med fire mål eller mer. De vant med fire.
• At det skulle bli scoret fem mål eller mer totalt. De ble scoret seks.

NTF fikk signaler For ordens skyld: Ingen har mistenkt Strømsgodset for å ha gjort noe galt. Daugava, derimot, har også tidligere vært involvert i mørke historier av denne sorten. Åpner du videoen med høydepunktene fra kampen, vil du se et latvisk lag som i hvert fall ikke kan beskyldes for å være beinharde i duellene i den spanske februarsola. Strømsgodsets spillere mistenkte imidlertid ikke at kampen var rigget.

Daugava ble hentet inn som cupdeltaker rett før turneringa startet, forteller Copa del Sol-ansvarlig i Norsk Toppfotball, Jo Bergsvand. Da kom advarslene fra flere hold.

- Vi fikk masse signaler i forkant. Men Daugava kom inn som en erstatning tre dager før turneringa startet, og vi hadde litt håndjern på oss, sier han.

Bergsvand bekrefter at de ble advart om at det latviske laget hadde et rykte som mistenkelig blant kampfiksingseksperter.

- Da var vi opptatt av hva vi kunne gjøre som arrangør, for å vise hvor sterkt vi tar avstand fra kampfiksing. Mistanken fikk vi ikke gjort noe med, men vi tok det opp med dem i forkant av turneringen. Det ble vi også oppfordret til av Norges Fotballforbund, sier Bergsvand.

- Hvordan reagerte de på det?

- De mottok det som alle som mener de har rent mel i posen ville gjort. Men de sa de skjønte at vi var opptatt av å slå ned på kampfiksing. Dilemmaet for oss er at hvis du ser på rankingen, så er det ikke overraskende at norske lag slår Daugava mer eller mindre hver gang. Så det er vanskelig å kontrollere. Det mer ubehagelige er dette med de kan spille på seg unødvendige kort, fordi det er det det er satt penger på. Eller at de spiller normalt i perioder av kampen, for så å tape med store sifre i bestemte perioder, sier Bergsvand.

- Tror du kampen var fikset?

- Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om det. Men hvis du går inn og leser rapporter som beskriver hvordan kampfiksing kan se ut - blant annet etter de prinsippene jeg nettopp forklarte - så kan det være ting som tyder på det, svarer Bergsvand.

- Ikke fornøyd Nå lover han at NTF tar grep, slik at norske toppklubber slipper å møte svake eller mistenkelige lag neste vinter.

- Vi er overhodet ikke fornøyd med Copa del Sol slik den ble i 2014. Turneringen arrangeres ene og alene for å gi lagene våre best mulig motstand. I år ble standarden for dårlig, og det vil vi ta læring av, sier Bergsvand.

- Ingen ligaer eller lag er svartelistet. Samtidig er det sånn at det finnes mekanismer som gir en god oversikt over hvilke lag som ligger i gråsonen, og de vil vi ikke ha med.

Hamar droppet spill Norsk Tipping på Hamar gjorde sine egne vurderinger av Strømsgodset-Daugava allerede før avspark.

- Vi valgte ikke å tilby spill på Strømsgodset-Daugava fordi Daugava har en dårlig historikk. ELMS, som er vårt overvåkningsorgan, har også rødt flagg på dette laget, sier leder for sportsspill ved Norsk Tipping, Per Emil Granmorken.

- Men Norsk Tipping har ikke informasjon om at denne kampen var fikset, påpeker han.

Granmorken kjenner til Federbet, men Norsk Tipping har ikke noe samarbeid med den Belgia-stasjonerte sammenslutningen.

- Federbet ser ut som en konsulentselskap som ønsker å vise frem sin ekspertise. Motivet for å vise at denne kampen var fikset er jeg usikker på, sier Granmorken.

• Les også: 28 nordmenn bekrefter at de ble spurt om å manipulere kamper