Strømsgodset ydmyket, ute av Europa League

Tapte 2-5 sammenlagt for tsjekkiske Jablonec.

NEST SISTE KAMP: Lars-Christopher Vilsvik drar til tysk Bundesliga etter søndagens kamp mot Rosenborg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NEST SISTE KAMP: Lars-Christopher Vilsvik drar til tysk Bundesliga etter søndagens kamp mot Rosenborg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

• Strømsgodset - Jablonec 1-3 (2-5 sammenlagt)

DRAMMEN (Dagbladet): Etter 2-1 i bortemøtet med Jablonec var premisset klart for Strømsgodset før returkampen: De måtte ha mål.

Det var ingen tvil om hvor viktig kampen var for Ronny Deila.

- Eu­ro­pa­cu­pen går for­an se­ri­en, det er det in­gen tvil om. Vi øns­ker å få er­fa­ring in­ter­na­sjo­nalt, og da må vi være med på de kam­pe­ne her. Jablonec-kam­pen er vik­ti­ge­re enn den kam­pen som kom­mer til hel­gen. Der får vi fle­re sjan­ser, sier Dei­la til Drammens  Tidende før kampen.

Så nå sitter Strømsgodset ribbet igjen uten sitt største mål for sesongen.  Det samme gjør alle de svenske lagene, som gikk på hodet ut av europa-cupen i kveld.

Det fikk ekspert Lars Tjærnås til å komme med denne kommentaren på Twitter.

- Kanskje på tide med Royal League igjen, slik at skandinaviske klubber kan vinne fotballkamper mot noen fra andre land.

Offensiv start Drammenserne gikk offensivt til verks. Etter seks minutters spill ropte hjemmepublikummet på straffespark da Bismarck «Nana» Boateng gikk overende inne i gjestenes 16-meter.

Den litauiske dommeren mente imidlertid at Jablonec-forsvareren var på ballen, og dømte hjørnespark. Corneren ble farlig nok, men ingen blåkledde klarte å kaste fram en lang nok tå til å få ballen i mål.

Fem minutter seinere kom tsjekkerne til sin første avslutning på mål da Vojtech Kubista klinket til fra 23 meter. Skuddet var hardt, men gikk rett mot Adam Larsen Kwarasey. Et lite glipptak fra Godsets sisteskanse gjorde imidlertid at det så farligere ut enn nødvendig.

Tsjekkisk ledelse Gjestene fra landet som fant opp pilsner-ølen var robuste og tøffe i duellspillet. Fra hjemmemøtet med Godset hadde de satt inn spillere med mer pondus, og det syntes. Spesielt Peter Kovacs fikk gjennomgå. Og innsatsen ga frukter.

For etter en god åpning fra Strømsgodset, var det likevel Jablonec som tok ledelsen etter 15 minutters spill. Jan Vosahlik jaget en ball som så ut til å gå ut, og fikk slått den inn foran mål. Der ventet Michal Hubnik, som banket ballen hardt og lavt forbi en utspilt Larsen Kwarasey. Dermed 1-0 til tsjekkerne, og de blåkledde måtte ha tre mål for å gå videre.

Godset-muligheter Øyvind Storflor var nære ved å score det første av de tre bare minutter etter Jablonec-scoringen. Gustav Mendoca Wikheim ble felt like utenfor straffefeltet. Frisparket ble forsøkt ekspedert av Storflor. Forsøket gikk derimot et par meter over målet til Michal Spit.

Med ti minutter igjen av den første omgangen kom den hittil største sjansen for Strømsgodset. Et hjørnespark fra Stefan Johansen fant pannebrasken til Jørgen Horn. Sistnevnte traff godt, men dessverre for hjemmelaget gikk ballen i stolpen.

165 sekunder seinere var det Bundesliga-klare Lars-Christopher Vilsvik som var kunne utlignet. Et knallhardt innlegg gikk via en forsvarsspiller, men til side for Jablonec-målet.

Snytt for straffe? Ikke lenge etterpå fikk drammenserne en gigantisk dobbeltsjanse. Øyvind Storflor slo perfekt inn fra høyrekanten. Inne i feltet ventet Peter Koavs, som skallet ballen rett på Michal Spit fra kloss hold. På returen ventet Gustav Mendoca Wikheim. Unggutten klarte ikke å stokke beina helt, og fikk dermed ikke plassert skuddet fra fire meters hold.

Rett før pause ropte Marienlyst på straffe for andre gang. Denne gangen var det Kovacs som ble regelrett løpt overende, uten at det ga Gediminas Mazeika grunn nok til å gi Strømsgodset muligheten fra 11-metersmerket. Det sto dermed 1-0 til Jablonec etter de første 45.

Kamara-scoring I pausen kom Ola Kamara og Adama Diomande inn for henholdsvis Gustav Mendoca Wikheim og Kim André Madsen. Godset kontrollerte alle faser av spillet fra avspark i andreomgang, uten at de fikk hull på byllen. Unøyaktighet på den siste tredjedelen, kombinert med oppofrende forsvarsspill fra gjestene, gjorde at de helt store sjansene uteble.

Riktignok hadde både Kamara og Diomande et par gode muligheter hver, men det ville seg liksom ikke for drammenserne. Til tider virket det faktisk som om Jablonec var nærmere å kontre inn 2-0.

Til slutt fikk Strømsgodset den forløsende 1-1-scoringen. Stefan Johansen forserte på midtbanen og slapp ut til Øyvind Storflor på høyrekanten som slo hardt inn foran mål. Spit i Jablonec-buret slo unna, bare for å finne innbytter Kamara. Han hadde små problemer med å sette inn utligningen fra kort hold.

Vanek avgjorde Men i jakten på 2-1-målet som ville ha gitt ekstraomganger, spilte Strømsgodset med høy risiko. Ni minutter før slutt mistet Mounir Hamuod ballen på egen banehalvdel. Jablonec var i overtall og satte fart. Ondrej Vanek fikk til slutt æren av å sette inn spikeren i kista med målet som ga Jablonec en 4-2-ledelse sammenlagt.

Dermed måtte drammenserne ha tre mål for å gå videre - en nærmest umulig oppgave. Det virket det som Godset forstod, for mye av lufta gikk ut av ballongen etter målet.

Ti sekunder før slutt gjorde Karel Pitak ydmykelsen komplett da han på elegant vis lobbet ballen over Adam Larsen Kwarasey, som sto på halvdistanse.

Drammenserne kan dermed, i likhet med Rosenborg, fokusere kun på Tippeligaen utover høsten. Tabelleneren og -toeren møtes som kjent til dyst på Marienlyst søndag kveld.