Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-Stryk Ludmila

Hekkeløperen Ludmila Engqvist er fratatt all ære av det svenske folket etter dopingavsløringen. Både Sveriges største avis og ledere i hennes egen klubb ønsker å stryke alle de svenske rekordene hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk er opprørt, sier sportssjef Sune Sylvén i Svenska Dagbladet.

37-åringen sto selv fram søndag og avslørte overfor en utvalgt gruppe journalister at hun hadde inntatt ulovlige midler. Dopingtesten hun avla på Lillehammer i forrige uke kommer til å vise et positivt resultat.

Den tidligere russiske statsborgeren har framstått som en angrende synder i intervjuer, men angeren biter verken på det svenske folk eller landets presse.

De er nådeløse i sin dom.

Ludmila Engqvist

1964: Født i Tambovskaja Oblast, Russland (daværende Sovjetunionen). Døpes Ludmila Viktorovna Leonova.

1991: Vinner VM-gull i Tokyo.

1993: Tester positivt på anabole steroider etter et verdensrekordløp på 60 meter. Utestengt i fire år. Skiller seg fordi hun møter Johan Engqvist.

1995: Utestengelsen annulleres fordi hennes eksmann og trener innrømmer å ha lurt i Ludmila de forbudte midlene.

1996: Gjør comeback, og blir i mai svensk statsborger. Tar Sveriges første OL-gull i friidrett på 20 år i Atlanta.

1997: Vinner sitt andre VM-gull, i Aten.

1999: Avslører i april at hun har brystkreft. Kommer sensasjonelt tilbake i august, og vinner VM-bronse i Sevilla.

2001: 4. plass i bob-VM i februar. Dopingtas i november.

Kilde: Aftonbladet.

Stryk rekordene

I 1997 fikk hun Svenska Dagbladets Bragdmedalj, Sveriges fremste idrettsutmerkelse.

- Hun avgjør det selv, men jeg synes det ville vært passende om hun leverte den tilbake. Samtidig kan jo det tolkes som et bevis på at hun dopet seg den gang også. Men det er i tilfelle det minste av hennes problemer akkurat nå, sier Sylvén til Dagbladet.

Klubben hennes, Lidingö, skal på et styremøte 19. november avgjøre om Ludmilas klubbrekorder på 100 meter hekk og 200 meter skal strykes, men et styremedlem og treneren i klubben har allerede tatt til orde for at dette bør gjøres.

Aftonbladet mener hennes rekorder bør strykes. Avisas kronikør Mats Wennerholm skriver «for meg er Susanna Kallurs 12,74 fra VM i Edmonton den gjeldende svenske rekorden på 100 meter hekk».

Engqvist har 12,47 fra 1996 og 1999 - som svensk statsborger.

Folket fordømmer Ludmilas dopingbruk, selv om noen få tar til orde for tilgivelse. De mener det er ufint å sparke dem som ligger nede.

Stopper støtte

Sponsoren Axa har varslet søksmål mot Engqvist, som har vært frontfiguren i müsliblandingen Gott&Mixat. Hvor mye Ludmilas juks har kostet dem, er umulig å beregne foreløpig. Men inndragning av kampanjer og varer kan beløpe seg til atskillige millioner kroner.

I tillegg har sponsorene Carnegie og Audi varslet at de inndrar støtten.

Og som om ikke dette er nok: Engqvists steroidraid i gamlelandet i sommer kan belønnes med fengsel i inntil to år dersom hun blir funnet skyldig av det svenske rettsvesenet i smugling og doping.

PS: Den svenske OL-komiteen varslet tirsdag at OL-låten «Vi ska vinna» må skrives om etter dopingavsløringen. Singelen skal slippes 28. januar.

DØMT AV FOLKET: Det svenske folket har vendt Ludmila Enquist ryggen. Her har hun nettopp fortalt pressen om sin positive dopingprøve.
Hele Norges coronakart