Strykes med fjøra

BEKKESTUA (Dagbladet): - Vi må nok være villige til å tilpasse oss. Med Fjørtoft har vi fått en helt ny hverdag, sier formann Erik Loe til Dagbladet.

En liten tale i garderoben før treninga var alt Jan Åge Fjørtoft trengte for å bli tilgitt de krasse uttalelsene om laguttaket før TIL-kampen mandag.

Men Stabæk-ledelsen satte morrakaffen i vrangstrupen da de åpnet tirsdagsavisene. At en enkeltspiller uttaler seg så kritisk til at han blir vraket fra laget, har aldri skjedd i de mer dannede Bærums-kretsene før.

I løpet av formiddagen i går var likevel saken ute av verden. Fordi Fjørtoft inviterte seg sjøl på klubbhuset for å snakke ut om hva han «egentlig hadde sagt». Møtet endte i full forsoning. Ingen bot. Bare bedring.

Grå mus

- Det eneste jeg angrer på, er at jeg uttalte meg sånn at noen kunne oppfatte det jeg sa som personlig kritikk. Jeg tenker spesielt på treneren, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Humøret på gårsdagens trening var svært god. Lagkaptein Christian Holter forklarer hvorfor:

- Jan Åge tok selv ordet i garderoben før treninga og fortalte hvordan han hadde ment det han sa i mediene. Det var voksent gjort av ham. Og vi fikk renset lufta med en gang. Sånne presseopplag er ikke det vi trenger etter et tap. Men jeg synes ikke at Jan Åges uttalelser var illlojale, sier Holter til Dagbladet.

Og i neste åndedrag innrømmer han nettopp det som det måtte en Fjørtoft til for å få noen til å si høyt i klubben.

- Det har kanskje vært litt for mange grå spillere i Stabæk. Nå har vi fått en som liker å prate. Det merker vi på trykket utenfra, smiler Holter.

Og Fjørtoft nekter å holde kjeft i framtida. Ikke har han fått noe påbud om å gjøre det, heller.

- Jeg har meninger om mange ting, og de vil jeg ikke holde tilbake. Jeg tror på ytringsfrihet og retten til å si hva man vil. Og det vil jeg stå og kjempe for til jeg dør. Men jeg vil tenke meg om, sånn at det jeg sier ikke sårer noen. Det er ikke min stil, smiler Fjørtoft.

Han innrømmer at han undervurderte kulturforskjellen mellom Norge og Tyskland.

- De har nok vært flinke til å lukke dører i Stabæk, sier han.

Noe formann Erik Loe er den første til å innrømme.

- Helst hadde jeg jo sett at dette ble tatt internt. Stabæk har ingen nedskrevne regler for hva vi kan si i media. Vi opererer vel med samme prinsipp som veitrafikklovens paragraf tre. Man skal opptre med aktsomhet, sier Loe.

Flest plusser

Derfor er han villig til å øke takhøyden. Fordi han og de andre reklamefolkene i ledelsen ikke er dummere enn at de skjønner at Fjørtoft skaper mer blest, og mer oppmerksomhet rundt klubben. Noe som også betyr mer penger i kassa.

- Fjørtoft trekker sikkert 1000 tilskuere mer til stadion. Sammen med Martin Andresen er han vår største profil. Han brukte 20 sekunder på å bli helt på Nadderud da han kom inn. Derfor mener jeg at Jan Åge uansett representerer flere plusser enn minuser for klubben. Folk liker jo det han sier, men vi må passe på at det ikke går ut over de andre spillerne på laget, sier Loe.

Og det finnes jo knapt grenser for hva mannen fra Gursken kan finne på å si. En journalist med samme dialekt som Fjørtoft lurte i går på om han ikke som god sunnmøring bare burde godta å bli satt på benken, og ta det som en mann. Med et smil.

- Som god sunnmøring... Det eneste som hadde fått smilet mitt fram i førsteomgangen mot Tromsø, var at jeg hadde fått lov til å gå rundt på tribunen og samle tomflasker. Men det fikk jeg ikke lov til. Jeg måtte jo sitte helt stille på benken, ler Fjørtoft.