Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Strykkarakter for Eggen

TRONDHEIM (Dagbladet): Nils Arne Eggen er nærmest guru-erklært som fotballtrener, målviljen er unik, kroppsspråket fornøyelig sjeldent og de spontane raserianfallene like mange som de er morsomme. Men her serverer RBK-kaptein Bent Skammelsrud en Eggen-side du kanskje ikke var klar over: Når det gjelder øvelser er Eggen helt Nils.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- La meg si det sånn - det er ikke hans sterkeste side som trener, smiler Bent Skammelsrud. - Når Nils presenterer en ny øvelse for spillerne, så skjønner vi stort sett ikke hva han snakker om. Han har det i hodet, men har aldri funnet et perfekt øvingsbilde. # Og:

- Når vi ikke får det til, gir han seg helt over i frustrasjon.

I går var det bare kos og ingen Eggen-øvelser i ABRA-hallen i Malvik. Molde-kampens fysiske påkjenninger ble drevet ut av systemet i tøfler. Men det er når RBK-treneren virkelig tar tak i spillets gjennomtenkte nyvinninger at det skjærer seg på forståelsesplanet. Skammelsrud forklarer:

- Nils deler alltid spillerne inn i øvingsgrupper på tre og tre. Og en av gruppene må være de som setter det han snakker om ut i praksis. Han har øvelsen i hodet, gjør forklaringen fort unna og så står vi der og skjønner ingen ting.

- Det er ikke alltid like artig å være i den gruppa som blir plukket ut.

- Nils blir frustrert når det ikke fungerer, fortsetter Bent Skammelsrud. Og ofte står de andre spillerne og ler av dem som ikke får det til. Nils har funnet på en øvelse han vil se i praksis, men må ni av ti ganger inn og rette på det han har satt i gang.

- Etter litt kjeft og mye humor går det bedre. Og så får vi skryt.

- Kommunikasjonsproblemer?

- Det er alltid en velbegrunnet mening med det han gjør. Problemet er at han forklarer alt så fort at vi ikke får det med oss. Vi vet at vi får påpakning i form av spydigheter og kjeft når det ikke stemmer, men det er vi vant til.

- Derfor går det inn det ene øret og ut av det andre, sier Bent Skammelsrud.

Psykologisk mester

I gårsdagens Dagbladet sa Nils Arne Eggen at han ønsker å ta med seg fotballideene sine utenlands. Og mer enn gjerne kunne han tenke seg å prøve filosofien i Liverpool. På Anfield drømmer han om å gjøre samhandling og den kompliementære fotballen til to nye hedersord.

Med andre ord:

Omskape Liverpool i Rosenborgs stil og ånd.

- Det tror jeg vil fungere godt, sier Bent Skammelsrud. - På dette nivået her er hodet viktigere enn fotballen. Det psykologiske teller mest, og det ligger hos Nils. Det er på det feltet han har sin styrke.

Bent Skammelsrud ser altså ikke for høye Eggen-hekker i forhold til overbetalte luksusproffer utenlands. Så lenge de gode fotballkvalitetene ligger i bånn, vil RBK-treneren alltid gjøre seg forstått.

- Engelsken hans vil jeg kalle skoleengelsk, den er ikke all verden. Men - den holder. Og så har jo Nils et kroppsspråk som sier mer enn nok.

- Akkurat det kan han bruke overalt, gliser Bent.

Sterk og god

Bent Skammelsrud har hatt sine store feider med Nils Arne Eggen. Det tror han alle har hatt i Rosenborg. Men etter den siste store bulken for en trefire år siden har alle lært på Lerkendal. Ikke minst Eggen.

- Det blir veldig rart når Nils slutter, sier Bent. - Siden den siste store konflikten for noen år siden har han utviklet seg enormt som person i forhold til spillerne. Når vi er sløve - og det er vi jo innimellom - er han blitt flink til å ta det på den rette måten.

- Og når det gjelder det viktigste - det å få fram det beste og få elleve individuelle skikkelser til å fungere sammen som lag - er han veldig sterk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!