Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Studie slår alarm: På kampdag øker plutselig antallet voldtekter dramatisk

College-kultur.

KRITISK TIL COLLEGE-KULTUR: En amerikansk studie viser at antallet anmeldte voldtekter øker dramatisk hver dag college-lagene i amerikansk fotball spiller hjemmekamper. Dette er fra kamp mellom Oklahoma State Cowboys og Mississippi Rebels. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Derick E. Hingle-USA TODAY Sports
KRITISK TIL COLLEGE-KULTUR: En amerikansk studie viser at antallet anmeldte voldtekter øker dramatisk hver dag college-lagene i amerikansk fotball spiller hjemmekamper. Dette er fra kamp mellom Oklahoma State Cowboys og Mississippi Rebels. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Derick E. Hingle-USA TODAY Sports Vis mer

(Dagbladet): En ny amerikansk studie utført av National Bureau of Economic Research kommer med oppsiktsvekkende tall rundt den nasjonale college-ligaen i amerikansk fotball.

Studien hevder nemlig at antallet anmeldte overgrep øker dramatisk - med 41 prosent - hver dag de amerikanske fotballagene spiller hjemmekamper.

Det er ikke idrettslagene selv som får skylda, men arrangementene og kulturen rundt den populære sporten.

- Kampdagene bringer horder av besøkende. Studenter styrter vodka til frokost. Butikker selger t-skjorter med skriften «Aldri gått glipp av en fest», skriver Washington Post.

Verst hvis favoritt taper Studien er basert på FBI-informasjon fra de siste 22 åra. Den viser store avvik rundt antallet anmeldte overgrep og voldtekter fra kvinner i alderen 17 til 24 år.

Ved hjemmekamper øker antallet anmeldelser med 41 prosent, mens bortekampene øker gjennomsnittet med 15 prosent.

Ekstra dramatisk er tallene dersom en såkalt «underdog» vinner en hjemmekamp mot et antatt bedre lag. Da blir det anmeldt 57 prosent flere overgrep enn vanlig.

Studien er gjengitt av blant annet Washington Post og The Guardian.

- Kutt alkoholen - De potensielle overgriperne kan tro at sannsynligheten for å bli straffet reduseres dersom de selv, eller ofrene, er beruset, skriver professor Jason Lindo fra Texas A&M University som er en av flere som står bak studien.

Lindo understreker også at studien ikke vil henge ut idretten, men at bakgrunnen for undersøkelsen er koblingen mellom festing og kriminalitet.

Studien antyder at kampdager i college-ligaen har ført til mellom 243 og 770 voldtekter per år fordelt på 128 skoler.

Tidligere har en undersøkelse i Washington Post vist at 77 prosent av studentene mener en redusering av festing med alkohol på studieplassene vil være effektivt i kampen til å forhindre sexovergrep.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media