Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Studie: Sofagriser lever like lenge som ekstremjoggere

Men norsk professor er kritisk.

 LEVER LIKE LENGE:  Liker du å løpe langt og fort, er ikke det nødvendigvis det beste for din helse. En ny undersøkelse viser at dødligheten mellom sofaslitere og aktive joggere ikke er så ulik.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.
LEVER LIKE LENGE: Liker du å løpe langt og fort, er ikke det nødvendigvis det beste for din helse. En ny undersøkelse viser at dødligheten mellom sofaslitere og aktive joggere ikke er så ulik. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Vis mer

(Dagbladet): Er du glad i en løpetur? Gjerne av det lange slaget? Følg med her.

Et dansk studie publisert i Journal of the American College of Cardiology mandag, viser et oppsiktsvekkende funn. Undersøkelsen viser at de som er glad i å løpe fort og langt, har samme dødelighetsraten som sofagrisene.

Tidligere undersøkelser har vist at fysisk aktive mennesker har 30 prosent lavere risiko for å dø, sammenliknet med stillesittende personer, skriver LA Times.

Bare jogging Undersøkelsen baserer seg på data hentet inn av Copenhagen Heart Study, som over tolv år har fulgt 1098 friske joggere og 3950 «sofagriser».

Ved studiets slutt hadde 28 joggere dødd, mens 128 av de som ikke jogget hadde gått bort.

Forfatterne mener at disse gruppene har en dødlighet ikke ulik sofagrisene:
- De som holdt en fart på over 11,3 kilometer i timen i mer enn fire timer i uka.
- De som holdt en hastighet over 11,3 km/t, mer enn 2,5 time i uka fordelt over tre økter i uka.

Ifølge funnene har ekstremjoggerne, de som løper i høyt tempo flere ganger i uka, ganske lik dødelighet som sofagrisene.

Gruppen som kommer mest gunstig ut av undersøkelsen er de som ikke løper mer enn halvannen time i uka fordelt på tre dager, i et rolig tempo.

Undersøkelsen inneholdt mennesker av begge kjønn mellom 20 og 93 år. Det var bare løping og ikke andre treningsmetoder som var medberegnet i undersøkelsen.

Det kommer også fram at bak folkene bak undersøkelsen selv mener at 127 aktive joggere kan ha vært en for liten gruppe å regne utifra.

Kritisk - Videre studier er helt nødvendig for å evaluere dette temaet, skrive de.

Det er Ulf Ekelund, professor ved Norges idrettshøgskole enig i.

- Det er vanskelig å trekke noen konklusjoner da det har vært så få dødsfall i de ulike gruppene de har studert, sier Ekelund til Dagbladet.

- Det er helt nødvendig med en langt større database for å trekke noen slutninger på dette området.

NIH-professor har ikke noe klokt svar på hva som er den optimale dosen med jogging.

- Det er klart at for mye ikke bra. Men det er relativt få som er så aktive at det er skadelig. Sett fra et folkehelseperspektiv er det viktigste å få de som er inaktive til å røre på seg.