Line Andersen-saken:

- Stuet bort

Går i strupen på NRK fra første stund.

DAG 1: Line Andersen forlater Oslo Tingrett etter første dag i rettssaken mellom henne og NRK. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken mellom NRK-profil Line Andersen (47) og hennes arbeidsgiver NRK er tirsdag i gang i Oslo tingrett. Andersen har saksøkt NRK fordi hun høsten 2019 ble fjernet fra skjermen og for tida er i ferd med å omskoleres til nettjournalist i kulturavdelingen.

Årsaken til omskoleringen er at Andersen over flere år skal ha skapt uro og konflikt i NRK-sporten. Hun mener seg «degradert og ydmyket» av dette, og mener NRK har utøvd «usaklig utøvelse» av NRKs såkalte styringsrett.

Hun mener også at statskanalen har hevnet seg på henne etter at hun sendte et varsel til ledelsen.

- Satt på tørkeloftet

Line Andersen møter med sin advokat Tron Dalheim fra advokatfirmaet Thommessen, NRK representeres av Anders Stenbrenden fra advokatfirmaet Kluge. Andersen virker lett til sinns idet retten settes klokka 09.30.

RETTSAK: Line Andersen vei til retten sammen med prosessfullmektig Tron Dalheim og advokatfullmektig Jostein Jenssen på vei inn i Oslo tingrett.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RETTSAK: Line Andersen vei til retten sammen med prosessfullmektig Tron Dalheim og advokatfullmektig Jostein Jenssen på vei inn i Oslo tingrett.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dalheim går sterkt ut i sin innledning.

- Line Andersens arbeidshverdag nå er langt fra den hun hadde tidligere. Sett utenfra virker dette stygt. Hun er nå stuet bort eller satt på tørkeloftet, sier Dalheim.

Han hevder klienten er utsatt for en såkalt endringsoppsigelse, hvilket NRK bestrider.

- Vi vil vise at NRK har drevet skjult saksbehandling, i stor grad bygd på anonyme påstander, sier han.

- En endringsoppsigelse

Dalheim legger fram Andersens arbeidskontrakt. Der går det, som Dagbladet kjenner til, at 47-åringen er ansatt som «journalist». NRK hevder at arbeidsbeskrivelsen gir dem rom til å gi henne andre oppgaver enn programledelse, særlig ettersom de forsøkte å løse en konflikt.

Advokaten sier han særlig vil sammenlikne Andersens arbeidsoppgaver nå kontra i 2019.

- Vi vil vise at NRK foretok en endringsoppsigelse, sier han.

Fylt av konflikt

Dagbladet kjenner til at Andersen ble tatt av skjermen sporenstreks etter et møte i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019, som var fylt av konflikt. Dette bekreftes av Dalheim i retten; han vil konsentrere seg mye om dette møtet.

Det går fram at det allerede samme dag som møtet ble sendt en intern e-post i NRK-ledelsen der Andersen ble besluttet fratatt programlederoppgavene.

Dalheim vil også konsentrere seg om et møte i desember 2020, hvor det ble kunngjort at Andersen fra nå av skulle drive med nettjournalistikk. Det ble her lagt fram anonyme varsler fra en medarbeiderundersøkelse foretatt av NRKs hovedvernombud. Advokaten spiller av lydopptak fra møtet.

«Vi får høre at vi er udugelige», leses det fra undersøkelsen. Det leses også at medarbeideren i undersøkelsen prøver å «unngå at vi blir skjelt ut», og at «det er viktig med en avklaring, slik at medarbeidere skal kunne gå på jobb uten å grue seg».

Eks-sjef som nøkkelvitne

Saken går over fire dager i Oslo tingrett. Hele 18 vitner skal forklare seg, mange av dem profilerte TV-ansikter fra NRK-sporten. NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor, er eneste redaktør på vitnelista i Line Andersen-saken. Sundvor blir et nøkkelvitne i saken mellom Andersen og NRK, som starter tirsdag.

Sundvor skal vitne både for Andersen og NRK under rettssaken i Oslo tingrett. Han har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet i forkant av rettssaken.

VITNE: Sportsredaktør Egil Sundvor skal vitne både for Andersen og NRK. Foto: Bjørn Langfsem / Dagbladet
VITNE: Sportsredaktør Egil Sundvor skal vitne både for Andersen og NRK. Foto: Bjørn Langfsem / Dagbladet Vis mer

Ifølge sluttinnlegget fra NRKs advokat, har sportsredaktøren vært Andersens direkte overordnede. Han har sentral kjennskap til saken og konflikten som har vært mellom arbeidsgiveren og Andersen.

Dagbladet har vært i kontakt med nesten samtlige av vitnene. Flere gir uttrykk for at de synes saken er en belastning.

Rettssaken ledes av tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic. Hun bistås av to meddommere, begge med kompetanse innen arbeidsrett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer