REAGERER: Rihanna nekter å opptre under Super Bowl-finalen i støtte av Colin Kaepernick og NFL-protestene. Foto: Stephen Lovekin/REX/Shutterstock
REAGERER: Rihanna nekter å opptre under Super Bowl-finalen i støtte av Colin Kaepernick og NFL-protestene. Foto: Stephen Lovekin/REX/ShutterstockVis mer

Rihanna nekter å opptre i Super Bowl-finalen

Stuntet fikk Trump til å rase. Nå kaster Rihanna seg inn i debatten

En klar og tydelig Rihanna takket nei til å opptre under det verdensberømte pauseshowet i Super Bowl.

Protestene har foregått i lang tid. Det var høsten 2016 Colin Kaepernick (30) - den gang quarterback for San Francisco 49ers - ble verdensberømt da han satte seg ned på kne under nasjonalsangen. Det var som en stille protest mot politiets behandling av minoriteter i USA.

Men saken vokste etter hvert til å dreie seg om så mye mer enn det. Da Donald Trump kastet seg inn i debatten, handlet det plutselig også om ytringsfrihet. På NFL-stadioner rundt om i hele USA fortsatte spillere og ledere Kaepernicks stille protest. Også nå, to år seinere, har protestene fortsatt.

Nå kaster superstjerna Rihanna (30) seg inn i debatten. Hun skal ifølge blant andre Fox News ha takket blankt nei da hun ble spurt om å holde det verdensberømte pauseshowet i Super Bowl-finalen som går av stabelen i februar.

Grunnen skal være at hun støtter Colin Kaepernicks protester.

Uenig med NFL

Ifølge TV-kanalen ville arrangøren virkelig ha Rihanna til å opptre, men at hun sa nei på grunn av oppstyret rundt protestene. Hun skal være uenig i NFLs synspunkt på saken.

Protesten kostet NFL-stjerna Kaepernick jobben. Fortsatt har han ikke funnet seg en ny klubb, til tross for at han etter sigende skal være god nok for NFL-spill.

Kaepernick har tidligere forklart at han støtter «Black Lives Matter»-bevegelsen, en organisasjon som ble grunnlagt i 2012 og jobber for svartes rettigheter.

- Jeg kommer ikke til å reise meg for å vise stolthet for et land som undertrykker svarte og fargede mennesker. Dette er viktigere enn fotballen. Det ville vært egoistisk av meg å ikke gjøre det når det ligger døde mennesker i gatene, uttalte Kaepernick under alt oppstyret.

IKKE BLID: Donald Trump. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
IKKE BLID: Donald Trump. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Vis mer

Rasende Trump

Debatten kom nylig opp igjen, da Nike uttrykte støtte til Colin Kaepernick ved å bruke ham som frontfigur i en ny kampanje.

Mye av grunnen til at Kaepernick forble klubbløs etter 2016/2017-sesongen, var fordi det ble en stor politisk diskusjon, der blant andre president Donald Trump slang seg på.

- Spillerne er nødt til å vise respekt for flagget og nasjonalsangen, men kan altså velge å holde seg inne i garderoben når tradisjonen med avspilling av nasjonalsangen skal gjennomføres, tordnet Trump.

Ikonisk protest

Under et folkemøte i Huntsville, Alabama i fjor, gikk Trump hardt ut mot spillerne som valgte å knele.

- Fansen burde forlate kampene når det skjer. Det viser mangel på respekt. Ville dere ikke elsket det hvis NFL-eierne hadde sparket de drittsekkene som velger å vise respektløs oppførsel mot flagget vårt?, spurte Trump og garanterte at knelingen ville stoppe.

I disse dager er det for øvrig 50 år siden den ikoniske protesten under OL i Mexico City, der Tommie Smith og John Carlos strakk høyre knyttneve i lufta i en «black power salute».

Det var en støtte for rettighetene til afroamerikanere og menneskerettigheter generelt. Symbolikken er knallsterk i 1968, samme år som Martin Luther King og Robert F. Kennedy ble drept