FORBAUSET: Svenskenes store svømmestjerne, Sarah Sjöström. Foto: Jessica Gow / TT / NTB Scanpix
FORBAUSET: Svenskenes store svømmestjerne, Sarah Sjöström. Foto: Jessica Gow / TT / NTB ScanpixVis mer

Svømmerne vraker verdenscup-stevnet i Qatar

Stusser etter absurd konkurranse: - Aldri sett noe liknende

Den norske troppen valgte å bli hjemme: - Ikke attraktivt nok, sier landslagssjefen.

I disse dager er noen av verdens beste svømmere på plass i Qatar, som holder verdenscup-konkurransene denne uka. Men tilsynelatende bare noen av dem.

Overfor Expressen uttrykker svømmestjerna Sarah Sjöström (ett OL-gull, fire VM-gull) at hun ble forbauset da hun så kvinnenes finale i 200 meter butterfly. Det var bare nemlig fire som stilte til start, og bare tre av dem kom til mål.

- Altså ... det er ganske lite folk her. Det var en i finalen som ikke gadd å svømme ferdig, så bare tre av dem gikk i mål. Det var helt utrolig. Jeg har aldri sett noe liknende, sier Sjöström.

Rista på hodet

Sjöström, hvis beste distanser går i fri, skal svømme 100 meter butterfly på lørdag. Der er hun direkte i finalen, da det er så få deltakere at hun uansett er kvalifisert.

- Det er i og for seg ganske deilig i verdenscupen. Da kan jeg bare svømme langsomt i kvalifiseringsheatene og likevel ta meg til finale. Men i finalen er det jo annerledes, der svømmer jeg mot de beste i verden. Men det er fint å spare krefter på veien dit, sier hun.

Norges landslagssjef Petter Løvberg og troppen har valgt å bli hjemme og trene. Grunnen er at stevnet rett og slett ikke er attraktivt nok. Han innrømmer at det var spesielt å se konkurransene fra Qatar torsdag kveld.

- Jeg rista litt på hodet da jeg så resultatene i finalen. Det er ingen god reklame for verdenscupen å ha så liten deltakelse, og spesielt det nivået. Det var litt overraskende at det var så dårlig, men likevel ikke noe sjokk, sier Løvberg til Dagbladet.

Ikke attraktivt nok

Han mener Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) nå må tenke hvordan de skal gjøre verdenscupen mer attraktiv. For den har ikke samme status for svømmerne som det for eksempel har i vinteridrett.

- Utover første-, andre- eller tredjeplass er det lite å hente på de stevnene økonomisk. Det er et veldig varierende nivå på de som stiller. Det er bedre for de som svømmer for en sammenlagtseier, som for eksempel Sjöström, sier Løvberg.

Derfor har de valgt å ikke prioritere stevnet i Qatar, som han mener er et spesielt dårlig eksempel. Det er mange som prioriterer ned akkurat det stevnet. Det norske landslaget deltok for noen år siden, og da var alle landslagsutløverne i finale.

- Akkurat nå er vi mer opptatt av å komme i gang med trening for å få et godt utgangspunkt til VM. Henrik (Christiansen, red. anm) ville jo vunnet suverent med sine tider.

Henrik Christiansen (22) har for øvrig i noen år vært Norges desidert beste svømmer. Han har flere medaljer fra EM og har så vidt havnet utenfor pallen i VM.